MudRunner

 • Ontwikkelaar Saber Interactive
 • Eerste releasedatum 30 oktober 2017
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One
 • Genre Simulatie
 • Gameliner score

Review: MudRunner - Xbox One

Diep in de noordelijke naaldbossen klonk een zwaar geronk, gepaard met het geluid van spinnende banden (spintires!). Met een luid gekraak vielen een aantal bomen om en het grote gestalte van een truck doemde op tussen de bomen door. De truck torste een lading boomstammen met zich mee, maar had nog een lange weg te gaan naar de zagerij. Het had veel geregend de afgelopen tijd, waardoor alle wegen echte modderpaden waren geworden (mudrunner!). 4-wheel drive aan en heel goed opletten, meer kon de chauffeur niet doen.

onbekend

Faam onder de pc- 'n trucker-elite

Welkom in de wondere wereld van off-road vrachtwagenchauffeurs! Met Spintires: Mudrunner krijg je te maken met alle nare en modderige situaties die dit beroep voor zijn kiezen krijgt geslingerd. En over werelden gesproken: In de wereld van pc-gamers is de indie game Spintires al enige tijd erg bekend, heb ik begrepen. Mudrunner is de ultieme versie van Spintires, vandaar de dubbele naam. De titel wordt ook wel Mudrunner, a Spintires game genoemd, om het nog iets onduidelijker te maken. Tot op het moment dat ik de game ontving ter review had ik nog nooit gehoord van Spintires. Maar ja, ik speel ook nagenoeg geen games op de pc en bovendien ben ik ook niet in bezit van rijbewijs C.

Door de modder trekken

Mudrunner laat je op realistische wijze kennismaken met alle uitdagingen waarmee een off-road truck driver te kampen kan hebben. Het is alsof je deelneemt aan World's Toughest Trucker op Discovery, wat ik een interessant alsook vermoeiend programma vind, vanwege het feit dat Amerikanen altijd overdreven moeten doen. Het is ook beslist een moeilijk beroep, wanneer je met een grote vracht kilometers lang door een onherbergzaam gebied moet zien te komen. in de game maak je kennis met in totaal zo'n negentien soorten all-terrain voertuigen, dus op het eind mag je jezelf waarschijnlijk wel een expert noemen. De vraag die ik vooral had toen ik Mudrunner begon te spelen was: gaat dit wel zorgen voor een leuke gameplayervaring?

onbekend

Moddervet

Het was mij al bekend dat de originele Spintires alom geprezen is, maar zou de game mij wel bevallen? Bij het lezen van termen zoals "challenging off-road trucking sim" gaat mijn (zwarte gamers-)hart bepaald niet sneller kloppen. Het gaat er bij Mudrunner om dat je door een zwaar lastig terrein met grote trucks boomstammen moet vervoeren van A naar B. Dit lijkt saai, maar je krijgt met allerlei dingen te maken zoals een lege tank, beschadigd voertuig en vooral heel lastig berijdbaar terrein. Je speelt extra voertuigen vrij wanneer je deze tegenkomt, en deze heb je dan ook tot je beschikking. Hierbij zitten bijvoorbeeld ook reparatie-trucks en fuel-trucks, welke je beiden vroeg of laat nodig hebt. De game is ook beslist niet makkelijk. Dit komt vooral omdat er eigenlijk geen game is die ook zo speelt, en hierbij gaat een andere mindset gepaard dan dat je normaal hebt bij games met auto's. Mudrunner vraagt om geduld, inzicht, voorbereiding en inventiviteit. Ja, dat had je niet gedacht dat je deze skillset als trucker nodig zou hebben!

Mudphysics

Gelukkig begint de game met een tutorial waar de semi-simulator controls duidelijk worden uitgelegd. Als nieuwe toevoeging zitten er met Mudrunner negen challenges bij die je nog meer uitleggen met wat voor tactieken, voertuigen en mogelijkheden je te maken kan krijgen. Het woeste terrein doorstaan en goed plannen wanneer je welke wagen gebruikt, daar gaat het eigenlijk om. Het is prachtig hoe de bosgebieden eruit zien en de realistische physics van het terrein is van ongekend hoog niveau. Je kunt dus ook echt je truck steeds dieper in de modder rijden en dan met een takel jezelf moeten bevrijden, en elk hobbeltje kan een uitdaging vormen. In de standaard modus krijg je een globale opdracht, en moet je het zelf maar zien uit te zoeken hoe je dit volbrengt. Multiplayer is ook mogelijk, tot vier personen online. Dit heb ik helaas niet kunnen testen, maar dit lijkt mij ongetwijfeld een hele gave toevoeging.

onbekend

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Spintires: Mudrunner is letterlijk een diamond in the rough. Het een unieke game, die laat zien dat je overal een goeie game van kunt maken. in dit geval een game waarin je met vrachtwagentjes realistisch door modder moet rijden dus. Het speelt erg rustgevend en je moet er wel echt de tijd voor nemen. Korte speelsessies zijn gelukkig mogelijk dankzij constante auto-save (deze ontbreekt wel bij de challenges), maar dat speelt niet lekker. Een paar keer wist ik het dermate de boel letterlijk ten gronde te richten dat ik echt helemaal opnieuw moest beginnen, daarom had ik een handmatige savefunctie wel fijner gevonden. Na het spelen van deze game vermoed ik overigens dat ik nooit mijn rijbewijs C ga (proberen te) halen. De stukken waarbij ik met een aanhanger achteruit moest rijden zijn zo hilarisch slecht dat ik denk dat menig vrachtwagenchauffeur zich hierom dood lacht. Ik houd het daarom maar bij Mudrunner, en dat met meer plezier dan ik ooit had gedacht. TOE-TOET!

 • Pluspunten
 • Uitdagend en verslavend
 • Prachtige omgevingen
 • Unieke gameplay
 • Physics zijn geniaal
 • Minpunten
 • Geen manual savefunctie
 • Dwingt je tot lange speelsessies
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?