Mortal Kombat

 • Ontwikkelaar NetherRealm Studios
 • Eerste releasedatum 21 april 2011
 • Platformen Pc, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation Vita
 • Genre Fighting
 • Gameliner score

Review: Mortal Kombat - PlayStation 3

Een fighting game waarbij je elkaar genadeloos kan vermoorden aan het einde van iedere match. In 1992 werkte deze formule als een tiet in Mortal Kombat. De mensen die de game in de arcadehallen speelden waren er gek op. Ik heb goed nieuws voor je: de formule werkt nog steeds!

Simplistisch

Het verhaal bij de vorige Mortal Kombat-games was moeilijk te begrijpen. Er waren vanwege de vele onduidelijkheden altijd dingen die ik niet begreep. In Mortal Kombat 2011 is dat veranderd. Het verhaal gaat echt weer terug naar z'n roots, want alles draait weer om het toernooi Mortal Kombat. Dit keer is er geen extra poespas met coalities die maximale macht proberen te bereiken. Soms hebben personages nog wel een dubbele agenda, zoals Sonya Blade, die eigenlijk op zoek is naar haar aartsrivaal Kano.

Less is more?

Sommige mensen herinneren zich misschien nog Mortal Kombat: Armageddon. Deze game had alle, maar dan ook letterlijk alle personages die ooit in Mortal Kombat gezeten hebben. Mortal Kombat 2011 moet het doen met een stuk minder personages. Met Armageddon heeft de franchise bij wijze van spreken zijn eigen graf gegraven. We verwachten altijd nieuwe functies in een sequel en niet dat er iets uit gesloopt wordt, wat bij Mortal Kombat 2011 dus wel het geval is.

Echt Arcade

Als je geniet van de technische combo's in Street Fighter of Dead or Alive, ben je bij Mortal Kombat 2011 aan het verkeerde adres. De game moet het vooral hebben van arcade-spelers die hun plezier vinden in het hersenloos op knoppen rammen. Er zijn wel combo's voor alle personages, maar dankzij het langzame tempo zijn deze niet echt aan elkaar te rijgen. Mortal Kombat 2011 moet het dan ook hebben van bruut uitziende combo's. Denk bijvoorbeeld aan Scorpion's touw. De combo's zorgen ervoor dat je je even niet kan bewegen nadat de klap is gemaakt. Oneerlijk in wedstrijdverband? Ja. Leuk om te zien? Helemaal.
Mortal Kombat 2011 kent ook een veel makkelijker vecht-systeem. Met 'n druk op de knop gooi je je tegenstander weg, wat voor veel schade zorgt en als je teveel klappen hebt gevangen, krijg je een X-ray attack. Met deze aanvallen zie en hoor je hoe de botten van de tegenstander breken. Heerlijk, dat geluid! Dit laat echter wel zien dat de game zo arcade is als maar kan. Iedereen kan op het laatste moment nog winnen. Ook zijn sommige X-ray attacks erg overpowered.

Misselijkheid

Hier ga ik niet over liegen. De Fatalities in deze game zijn niet geschikt voor mensen met een zwakke maag. Ik heb nog nooit zulke gore dingen gezien als deze Mortal Kombat. Als je wilt weten hoe die zijn, moet je de game zelf maar kopen. Ik voel me ongepast om dit soort dingen in een review te bespreken. De Fatalities zijn wel een stuk makkelijker geworden. Je hebt een Fatality-tutorial waarin je ze allemaal op je eigen tempo kunt leren. Ideaal om indruk te maken op je vrienden.

Bloed op je schoen

Wat ik echt innoverend vind aan deze verder weinig vernieuwende game, is de combinatie van de omgeving en het personage. De omgeving beweegt mee met het personage. Er is bijvoorbeeld een level waar er een bloedfontein is. Als je daar onder gaat staan, komt het bloed ook echt op je kleding. Ook de schademodellen zijn enorm verbeterd. Je ziet kleerscheurtjes, schrammen en bloedvlekken op de personages. Tot slot kan iedereen met een 3DTV de game ook nog in 3D spelen.

Het eindoordeel van Wouter van der Putten

Mortal Kombat weet in mijn ogen niet verder te gaan dan een fan-pleaser. Er is te weinig vernieuwd om echt indruk te maken op een nieuw publiek die de 2D-gameplay van de eerdere games niet hebben meegemaakt. Er zijn verschillende gamemodi, maar het komt altijd op hetzelfde neer. Er zijn ook features uitgehaald waarvan ik liever had gehad dat ze waren gebleven. Voor de diehard Mortal Kombat fan is dit echter verplichte kost. Houdt je van gore en fighting zonder daar veel bij na te hoeven denken? Dan is Mortal Kombat 2011 zeer zeker aan te raden!

 • Pluspunten
 • Terug naar de roots
 • Verhaal niet te moeilijk
 • Brute fatalities
 • Harde combo's
 • Goed schademodel
 • 3D-modus
 • Minpunten
 • Niet innoverend genoeg
 • Langzame gameplay
 • Te krachtige x-ray attacks
 • Te simpel gemaakt
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?