Mortal Kombat 11: Aftermath

 • Ontwikkelaar NetherRealm Studios
 • Eerste releasedatum 26 mei 2020
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Google Stadia
 • Genre Fighting
 • Gameliner score

Review: Mortal Kombat 11: Aftermath - Fantasie van de fans - Xbox One

Ik kan zonder twijfel zeggen dat mijn favoriete game van 2019 Mortal Kombat 11 was. Ja, ik kreeg hier en daar wat kritiek over te horen, maar Mortal Kombat was gewoon nog nooit zo heerlijk in elkaar gezet! De game speelt ontzettend lekker weg, de cast was uniek en het verhaal was zeker vermakelijk. Je kunt je dus voorstellen dat wanneer Netherrealm Studios de nieuwste DLC aankondigde, ik stond te springen om er zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. Ik heb mij zeker vermaakt met de eerste Kombat Pack van Mortal Kombat 11, maar nu komen ze met iets heel unieks voor een vechtgame. Een cinematische uitbreiding op het verhaal van de originele game. Hoe pakt het zich uit? Hopelijk zit je klaar voor het vreten van zielen, blazen van tornado's en stompen op fools, dit is de review van Mortal Kombat 11: Aftermath.

Your soul is mine!

Het verhaal van Mortal Kombat: Aftermath begint meteen, nadat de huidige verhaallijn eindigt. Liu Kang, die inmiddels gepromoot is naar een god, en Raiden willen net beginnen met het creëren van een nieuwe tijdlijn. Ze worden echter tegengehouden door niemand minder dan Shang Tsung, vergezeld door Fujin en Nightwolf. De sorcerer vertelt dat zonder de kroon van Kronika het niet mogelijk is om de tijdlijn te resetten. Dus de good guys en bad guys werken samen om ervoor te zorgen dat ze niet met zijn allen compleet verwijderd worden van tijd en ruimte. Kan ik alvast een digitaal applaus geven aan Cary-Hiroyuki Tagawa? Hij speelt Shang Tsung zo ontzettend goed en hij was entertainment goud vanaf het moment dat de kwaadaardige tovenaar het scherm betrad. Zijn charme spatte van het scherm af en elke line zat vol met typische Shang Tsung karaktertrekjes. Ja, Aftermath geeft je niet een verhaal wat je misschien gewend bent. Het lijkt zelfs een beetje op een fanverhaal, maar dan heel professioneel uitgewerkt.

De bad guys nemen namelijk een groot gedeelte van de spotlight over. Ik ga niks verklappen, wees gerust. Maar bepaalde scenes toverde een gigantische glimlach op mijn Mortal Kombat fanboy gezicht. Het is onverwachts en qua verhaal fixen ze ook nog wat issues die het originele verhaal van Mortal Kombat 11 had. Zo krijgen personages zoals Erron Black en Baraka wat meer screentime, aangezien ze dat in de basegame niet kregen. Bepaalde powerlevels tussen personages waren eerlijk gezegd bullshit, maar hier en daar wordt daar ook wat aan verbeterd. De gameplay is ook nog eens variërend. Zo heb je de klassieke gevechten, maar strijd je ook tegen twee personages tegelijk (tag battles) en krijg je soms assists van de vechtersbazen die normaal gesproken staan toe te kijken tijdens de cutscenes. Cinematisch krijg je meer materiaal dan de meeste films toegeleverd. Meer dan twee uur aan cutscenes maken deel uit van Mortal Kombat 11: Aftermath en dit zijn zeker geen saaie gesprekken tussen de hoofdpersonages. Grootschalige gevechten, je favoriete personages die even flinke klappen uitdelen en de fraaie shots van de werelden waar je je in bevindt.

Kontent met een K

Naast de gloednieuwe toevoegingen aan het verhaal, weet Mortal Kombat 11: Aftermath de spelers ook nog eens te verwennen met bakken content. Laten we beginnen met de drie sterren van de show. Fujin is de windgod, met listige en unieke moves. Hij gebruikt het element wind om de speler helemaal te laten spinnen. Hij kan lastig zijn om in het begin op te pakken, maar de broer van Raiden heeft zeker potentie. Sheeva, de Shokan koningin, is een echte brawler en toont superieure kracht om haar tegenstanders het lastig te maken. Het helpt zeker ook dat ze vier armen heeft en daardoor hele coole dingen kan doen met haar grapple moves. Tot slot hebben we RoboCop, de man van staal. Hij brengt een heel arsenaal aan explosieve wapens met zich mee en zijn gear is uitzonderlijk goed. Peter Weller keert terug voor de iconische rol en het is geweldig om het authentieke personage in de game te zien. Ja, met de nieuwe personages kun je zeker plezier beleven. Maar dat is echter niet alles wat toegevoegd wordt aan de vechtgame van Netherrealm Studios.

Gratis toevoegingen banen namelijk ook een weg naar de uitbreiding. Nieuwe stages en niet zomaar nieuwe stages worden toegevoegd. De favorieten van de fans zoals Dead Pool, Soul Chamber en zelfs een Retrocade zijn te spelen voor alle spelers. Wil je vechters op een nieuwe manier afmaken? Op sommige stages kan dit, want de Stage Fatalities maken een terugkeer. Helaas is er niet voor elke stage eentje, maar goed. Wat elk personage wel krijgt, is een unieke doch kindvriendelijke manier om een match af te sluiten. Friendships keren ook terug en ze zijn stuk voor stuk erg vermakelijk. Mortal Kombat 11 begint steeds meer te lijken op de ultieme Mortal Kombat game. Zoveel klassieke stages, finishers en personages keren terug, er blijft weinig over wat er nog toegevoegd kan worden uit het verleden. Er is echter wel een klein probleempje. De gratis update brengt hele toffe shit, maar waar leg je dan straks veertig geldstukken voor neer? De campaign, de drie nieuwe vechters en wat skins. Dat is erg duur, ook al is de kwaliteit van hoge klasse. Het is zeker een beetje krom voor degene die de Ultimate Edition hebben gekocht (voor honderd euro nota bene), want zij moeten toch weer een flinke som afleggen. Wanneer je Mortal Kombat 11 nog niet in huis hebt, dan kun je voor zestig euro alles in huis halen. De basegame, het eerste Kombat Pack en Aftermath. Een hele goede deal, maar wel eentje die misschien niet compleet eerlijk is tegenover de loyale fanbase die de game vanaf de eerste dag heeft gesupport.

Het eindoordeel van Bram Noteboom

Mortal Kombat 11: Aftermath is een geweldige rit van start tot einde. Qua content zit het allemaal prima in elkaar. Nieuwe personages Fujin en Sheeva zorgen voor wat unieke toevoegingen aan de cast van Mortal Kombat, terwijl je met Robocop de ultieme jaren '80 battles kan houden tegenover de Terminator. Het verhaal van Aftermath geeft een unieke spin aan de B-movie die Mortal Kombat is. De bad guys krijgen eindelijk hun kans om op de voorgrond te treden, maar Shang Tsung steelt de show. Het personage is nog nooit zo vermakelijk geweest en Cary-Hiroyuki Tagawa's uitvoering van de sorcerer is werkelijk waar subliem. Het enige nadeel wat ik kan benoemen, is dat ondanks de hoge kwaliteit, het prijskaartje erg hoog is. Dat gezegd te hebben, zijn er wel weer bepaalde deals waar je gebruik van kunt maken als je Mortal Kombat 11 nog niet in huis hebt gehaald. Netherrealm Studios bewijst dubbel en dwars dat Mortal Kombat aan de top staat van het vechtgame genre en ik kan niet wachten waar de serie haar volgende stappen gaat maken. It has begun!

 • Pluspunten
 • Shang Tsung
 • Spelen als de villains
 • Friendships, Stages en meer
 • Cinematisch uitstekend
 • Versterkt Mortal Kombat's verhaal
 • Fujin, Sheeva, Robocop
 • Minpunten
 • Flink prijskaartje
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Bram Noteboom

Bram Noteboom Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?