Check hier alle E3 2021-content

Monster Truck Championship

 • Ontwikkelaar Teyon
 • Eerste releasedatum 15 oktober 2020
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
 • Genre Racing
 • Gameliner score

Review: Monster Truck Championship - Stunten in de modder - PlayStation 4

Hoor je die ronkende motoren al? Zie je de modderspetters al in de rondte vliegen? Nee, ik heb het niet over een nieuwe Dirt-game, die komt volgende maand uit. Ik heb het dan natuurlijk over de monster trucks en in het bijzonder over Monster Truck Championship. Deze immens imponerende voertuigen worden namelijk goed gebruikt om mee te stunten. Ik heb het zelf nog nooit in levende lijve mogen zien, maar het lijkt me toch ontzettend tof om dat eens live te mogen aanschouwen. Tot die tijd zal ik het moeten doen met een game als Monster Truck Championship. Maar of dat evenzo imponerend is, is maar zeer de vraag.

Monster Truck Championship1

Neervallen totdat je erbij stunt

Om heel eerlijk te zijn wist ik van te voren niet zo goed wat ik nou moest verwachten, want wat heeft een game als dit nou helemaal te bieden? Het is natuurlijk best lachen om met zo'n joekel van een auto wat stunts uit te voeren en dan te hopen dat je op alle vier je megagrote banden weet te landen, maar is dat dan alles? Het antwoord daarop is nee, want er is meer te doen in Monster Truck Championship. Ik ken het voornamelijk van televisie waarbij ze zo hard mogelijk over een schans scheuren om een grote sprong te maken, maar het is meer dan dat. Het is nou ook weer niet zo dat je wordt overspoelt met gamemodi waar je met je reusachtig vehikel door de blubber moet banjeren, maar er zit gelukkig wel wat variatie in de gameplay. Ik was al bang dat het anders snel eentonig zou worden.

Voor je je in de game stort heb je de mogelijkheid een kort tutorial te spelen, waarin alle trucjes even uitgelegd worden. Heel fijn, want ik wist niet beter dan dat de wagens gewoon zo snel mogelijk een schans oprijden om een zo groot mogelijke sprong te maken en weer goed te landen. Maar je kunt er dus meer mee doen. Heb je al wat meer kennis, dan kun je de tutorial ook gewoon lekker links laten liggen. In Monster Truck Championship moet je van event naar event gaan en daar goed zien te scoren. Door evenementen te winnen, speel je weer nieuwe evenementen vrij. Deze evenementen bestaan uit meerdere onderdelen. Zo heb je de bekende freestyle waarin je zoveel mogelijk punten bijeen moet zien te sprokkelen door stunts uit te voeren, destruction waarbij je zoveel mogelijk kapot moet krijgen, zijn er drag-race toernooien en heb je reguliere races. Het zijn niet veel verschillende disciplines, maar halen wel wat van de eentonigheid weg.

Monster Truck Championship6

Investeren kun je leren

Als je net begint met Monster Truck Championship dan merk je al snel dat het lang niet zo makkelijk is om zo'n bakbeest een beetje fatsoenlijk in het gareel te houden. Af en toe lijkt het net alsof je op ijs rijdt en schiet de controle in één keer weg. De kunst is om een goede balans te vinden tussen het accelereren en het rijden van het parcours. Ga je te hard door een bocht, dan spin je geheid. Daarnaast moet je ook goed je concurrenten zien te ontwijken, want een lichte aanraking met een ander kan er al voor zorgen dat je achterstevoren komt te staan en gelijk terugzakt naar de laatste plek. Aangezien veel races uit slechts twee of drie rondes bestaat, is dit een achterstand die je niet snel goed kunt maken. Voorzichtigheid is dus geboden en daardoor brengt Monster Truck Championship een heel andere race-ervaring dan menig andere racegame.

Naarmate je evenementen weet te winnen en geld verdient, kun je upgrades kopen voor je auto. Dit kunnen zowel cosmetische als technische verbeteringen zijn. Zeker bij monster trucks wil het oog natuurlijk ook wat, dus je hebt veel mogelijkheden om jouw truck qua uiterlijk naar je eigen hand te zetten. Je hebt de keuze uit best wat skins, maar de meeste lijken nogal op elkaar en er is maar een enkele die er echt uitspringt. Maar de technische upgrades is waar je echt wat aan hebt. Die zorgen er namelijk voor dat je monster truck ook beter gaat presteren. Hierdoor wordt de monster truck bijvoorbeeld beter handelbaar, werken de remmen beter of accelereert hij beter. Het is dus zaak om je zuur verdiende geld goed te spenderen en de juiste upgrades aan te schaffen waarmee je weer meer geld binnen kunt halen.

Monster Truck Championship2

Hand op de knip

Toch is het niet verstandig om je geld roekeloos aan van alles en nog wat uit te geven. Je moet echt goed nadenken welke upgrade je nog hebt en wil gebruiken om beter te kunnen presteren. Als je snelheid bijvoorbeeld al in orde is, dan heb je waarschijnlijk meer aan een monster truck die makkelijk op de baan te houden is. Je geld gaat niet alleen op aan het kopen van upgrades. Voor vrijwel elk evenement moet je een bepaald bedrag betalen om mee te mogen doen. Daarnaast is het ook nog heel belangrijk om je auto heel te laten. Hoe meer schade je rijdt, hoe meer het je kost om je auto weer te laten repareren. Dit is natuurlijk weggegooid geld, want dat had je net zo goed in een nieuwe upgrade kunnen steken. Het is dus belangrijk om enigszins met de hand op de knip te werk te gaan.

Het geld kun je daarnaast ook nog gebruiken voor het inhuren van mensen voor je monster truck team. Deze ingehuurde medewerkers kosten een bepaald bedrag, maar zorgen wel voor bepaalde voordelen. Ieder persoon heeft zo zijn eigen vaardigheden die er weer voor zorgen dat je bijpassende voordelen geniet. Zo zorgt de één ervoor dat je motor een boost krijgt, terwijl een ander ervoor zorgt dat je minder entreegeld voor evenementen neer hoeft te leggen. Om extra geld te verdienen kun je ook nog sponsorcontracten aangaan waarbij je bepaalde doelen moet behalen om een extra bedrag aan je te besteden budget toe te kunnen voegen.

Monster Truck Championship3

Monster trucks for the win

Mocht het je allemaal te makkelijk afgaan, dan kun je er voor kiezen om de moeilijkheidsgraad op te schroeven en jezelf wat meer uitdaging te geven. Als je je helemaal hebt uitgeleefd in de singleplayer-modus, dan ben je nog steeds niet klaar met de game, want dan kun je het online nog opnemen tegen andere spelers. Vanzelfsprekend kun je hier je opgedane skills wegen. Ook met deze spelmodi kun je je weer aardig wat uurtjes zoet houden. Het is wel raadzaam om jezelf eerst even wegwijs te maken in de singleplayer, zodat je goed beslagen ten ijs komt. De kans is anders vrij groot dat je je niet staande kunt houden in het online geweld met andere racers.

Het eindoordeel van Patrick Lamers

Monster Truck Championship heeft mij weten te verbazen. Vooraf dacht ik dat ik te maken had met een arcadegame, maar niets is minder waard. Ontwikkelaar Teyon heeft geprobeerd een realistische game-ervaring neer te zetten en dat is ze - voor zover ik kan inschatten - prima gelukt. Tijdens de verschillende evenementen voel je gewoon dat je niet in een Smart aan het rijden bent. De phycics kloppen met wat je zou verwachten. Als je van dit soort games houdt, dan is het zeker aan te raden Monster Truck Championship te spelen.

 • Pluspunten
 • Monster trucks!
 • Veel customization opties
 • Veel tracks
 • Lekker raggen
 • Minpunten
 • Even wennen
 • Skins hadden diverser gekund
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?