Metroid Other M

 • Ontwikkelaar Team Ninja
 • Eerste releasedatum 3 september 2010
 • Platformen Nintendo Wii
 • Genre Actie, Avonturen
 • Gameliner score

Review: Metroid Other M - Nintendo Wii

Samus Aran is eindelijk weer eens terug in een nieuwe game. Dit keer niet in een trilogy-box, een heruitgave van een oude titel of een Smash Bros. game. Nee, een echt nieuw Metroid deel met zijn eigen verhaal. Het is dan wel een prequel, maar ja, die onzin zijn we inmiddels wel gewend. Dus pak je Varia Suit maar weer eens uit de kast, of laat je vriendin haar Samus blauwe stretchpakje weer aantrekken en richt je Armcano" Wii-mote maar richting het scherm.

A long time ago"

Eerst wil ik nog even wat zeggen over de vorige Metroid delen. Nintendo heeft ooit drie Metroid-titels op de NES, Gameboy en SNES uitgebracht, die erg tof zijn. Vervolgens is er op de GBA een remake uitgebracht van Metroid 1 en Metroid 4 (Metroid Fusion). Daarna is Nintendo ermee gekapt en hebben ze andere studio's Samus' leventje laten bepalen. Retro Studio's wist de briljante Metroid Prime serie te creëren, waarbij men heel de free-roaming puzzel-adventure stijl van Metroid wist over te brengen in een first person ervaring. Vervolgens wierp Nintendo de Morphbal naar Team Ninja om een game te maken voor de Wii. Is dat een slimme keuze geweest van onze luie Nintendo? Gelukkig is de director weer de bekende Yoshio Sakamoto, degene die de Metroid serie heeft gecreëerd in den oude jaren tachtig.

Eenzame samenwerking

Metroid: Other M speelt zich af op een heel groot research ruimtestation waar Samus een 'distress-call' van ontving. Daar ontmoet ze een heel team van de Galactic Federation, die om dezelfde reden als jij daar is. Samus blijkt al eerder met het team te hebben samengewerkt in het verleden. Gelukkig betekent dat enkel dat je cutscènes krijgt met de mede-ruimtevaarders, want heel de game blijf je wel in je eentje het ruimtestation exploreren. Adam, jouw missieleider, bepaalt wanneer jij jouw wapens en powers mag unlocken en gebruiken. Samus haar pak kon natuurlijk al tegen hitte, maar pas toen ik een heel lavagebied had moeten doorploegen en er niks van mijn meter over bleef ging meneer Adam als mosterd na de maaltijd op het eind pas toestemming geven. Tegen die tijd was ik dus al drie keer dood gegaan en bedankte ik meneer Adam en de programmeurs hartelijk. Wat is Samus toch een little bitch dat ze zo gewillig luistert.

Ninja in een Varia Suit

Dat Metroid: Other M is gemaakt door Team Ninja is eigenlijk vanaf de eerste minuut al duidelijk. Er hangt een overdreven sentimenteel sfeertje in de cutscènes (met van die veel te serieuze, slecht geschreven monologen zoals alleen Japanners die kunnen maken). Other M bestaat meer uit actie dan puzzelwerk en geregeld zit er een frustrerende baas of een gebied met vijanden in die je het gevoel geven alsof de game jou per se als een loser wil laten voelen. Aardig Ninja Gaiden dus allemaal. Gelukkig hangt er nog wel een echte Metroid sfeer en is het verhaal, dat zich tussen Metroid 3 en 4 afspeelt, redelijk goed verzonnen. Exploratie en items verzamelen is nog steeds mogelijk en je kunt nog altijd vrij rondlopen in de wereld. De game is een third-person platformer, maar je switcht af en toe naar first-person om rond te kijken en missiles af te vuren.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Vergis je niet, Metroid: Other M is een ontzettend goede game. De gameplay is heerlijk en voor de Wii ziet de game er schitterend uit. Lekker schieten, puzzelen, exploreren en het verhaaltje volgen. Toch vind ik het niet goed genoeg en kan Nintendo absoluut beter dan dit. Het niveau is vooral dankzij Super Metroid en de Metroid Prime series dermate hoog geworden dat ik deze vooral actie-gedreven Metroid op dat punt net tekort vind schieten (helaas niet letterlijk). Dat Other M ook meer lineair is en meer dialogen bevat dan voorheen doet alleen maar schade aan het originele stijltje, dat zo kenmerkend is voor Metroid. Het is wel leuk dat je meer te weten komt over het verleden van Samus Aran en dat men mooie CG-animaties in de game heeft, maar dat is niet waar Metroid om draait. De eenzame exploratie, vage sfeer en non-lineaire gameplay is wat Metroid zo origineel en vet maakte, en helaas is dat allemaal juist een beetje minder in Other M. Wederom een favoriete serie van mij die makkelijker is gemaakt om meer gamers te kunnen bereiken en dat ben ik aardig beu, al valt het in dit geval nog mee. Samus heeft nog steeds haar ziel en mijn hart (om even lekker te eindigen zoals de Japanners altijd hun gamescripts schrijven).

 • Pluspunten
 • Gameplay is super
 • Eindelijk weer een Metroid deel
 • Bossfights
 • Minpunten
 • Meer lineair dan voorheen
 • Te sentimentele monologen van Samus
 • Dumbed down
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?