Mario Party: Star Rush

 • Ontwikkelaar NDcube
 • Eerste releasedatum 7 oktober 2016
 • Platformen Nintendo 3DS
 • Genre Party
 • Gameliner score

Review: Mario Party: Star Rush - Nintendo 3DS

Een avontuur met Mario en zijn vriendjes is altijd een fantastisch tijdverdrijf. Een traditie qua moderne familiespellen wordt voortgezet met Mario Party: Star Rush. Na eerdere uitgaves voor onder andere de Wii U (denk aan Mario Party 10) is nu eindelijk mijn oude vertrouwde Nintendo 3DS aan de beurt. Ik heb werkelijk vele speeluren gemaakt met Mario Party DS, maar ook Mario Party: Island Tour is 'n van mijn favorieten. Ik heb daarom ook met veel enthousiasme deze nieuwe versie gespeeld. Toch blijf ik met een brandende vraag zitten; is Star Rush vernieuwend genoeg?

onbekend

Toad's avontuur begint!


à‰'n van de eerste spellen is gelijk een groot avontuur. Je kunt namelijk meteen aan de slag met het Toad-toernooi. Deze wedstrijd draait om vier Toads - elk in een andere kleur - welke gaan strijden om de overwinning. Door sterren te verzamelen, sleep je de overwinning binnen. Dit is in principe hetzelfde zoals in voorgaande delen, maar toch zijn er genoeg veranderingen doorgevoerd.

Per ronde loopt ieder voor zich over het speelveld. Je kunt zelf je eigen route uitzetten, iets wat het erg dynamisch maakt. Verschillende vakjes geven je verschillende voor- en nadelen. Uiteraard zijn de voorwerpen ook weer van de partij. Zo is het binnenslepen van sterren veel makkelijker met bijvoorbeeld het dubbele dobbelblok en de verschillende paddenstoeltjes. Door het verzamelen van Mario-personages - die op het speelveld verschijnen - krijg je extra hulp tijdens de minigames. Ook kun je meer munten verzamelen op het speelbord omdat ieder personage een speciale kracht heeft. Zo kan Luigi in het gras zoeken naar Goomba's, en Peach kan bloemen weer tot leven wekken.

Het spelbord wordt telkens gevuld met munt-ballonnen. Door deze te pakken krijg je, logischerwijs, een bepaald aantal munten. Deze ballonnen zorgen tevens voor een afwisseling van minigames. Deze minigames zijn natuurlijk al bekend uit eerdere edities, maar het leuke is dat er nu ook zogenaamde Baas-gevechten zijn toegevoegd. De winnaar van deze minigame krijgt de felbegeerde ster! In deze modus zijn sterren dus niet meer op het spelbord te vinden, maar zijn ze te verkrijgen via deze speciale minigames. Het leuke is dat er een zogenaamd Partyniveau bestaat, welke steeds verder groeit naarmate je meer games wint. Voor iedere overwinning krijg je een bepaalde score, welke aan jouw niveau wordt toegevoegd.

onbekend

Een jacht op munten en sterren

Naast dit leuke Toad-avontuur zijn er nog vele andere manieren om sterren en muntjes te verdienen. Een zeer leuke toevoeging is bijvoorbeeld de Muntenrace. Je strijdt tegen 'n, twee, of drie personages op een spelbord in de vorm van een renbaan - een soort Circus Maximus. Van tevoren is het mogelijk om het aantal rondes te kiezen. Vervolgens neem je deel aan drie minigames, die elk oplopen qua niveau. Deze spelletjes barsten van de muntjes, dus je kunt er genoeg verzamelen! Door het bijeen sprokkelen van deze muntjes zet je telkens 'n stapje op het bord, waardoor je dus steeds een ronde aflegt. Wie als eerste het aantal rondes heeft voltooid, wint deze race.

Een andere modus is de Ballonnenjacht. De naam doet misschien denken aan Mario Kart, waar je ook een dergelijke game voorbij ziet komen. Toch is deze jacht eigenlijk anders dan de naam doet vermoeden. Tot mijn verbazing kwam ik er namelijk achter dat dit eigenlijk het oude Mario Party is. Je moet namelijk zoveel mogelijk sterren verzamelen, welke je kunt kopen op bepaalde plekken op het bord. Door de vele minigames, welke gestart worden door ballonnen te verzamelen, loopt je muntenaantal steeds verder op. Deze modus is eigenlijk mijn favoriet, vooral omdat de tijdsduur best meevalt.

Een andere leuke modus is Melodiegenie. De naam doet al vermoeden dat je hier muziek gaat maken. Het leuke hieraan is dat het gaat om de enige echte Mario-soundtracks uit het verleden! Door een muziekinstrument te kiezen, vorm je samen met drie andere personages een soort orkest. Door een goede timing klinkt je muziekspel best aardig. Je krijgt er zelfs een score voor aan het einde van de rit! Deze score geeft je een bepaald aantal punten, welke weer worden toegevoegd aan je Partyniveau.

onbekend

Amuserend samenspel

Naast de uitgebreide singleplayer is er natuurlijk ook een multiplayer. Mensen zonder de originele game kunnen een gratis 'game' downloaden waarmee ze mee kunnen liften op jouw kopie. Erg handig, en het werkt heel fijn! Door het maken van een groep kunnen maximaal drie vrienden meedoen aan jouw avonturen. Het was een grote opluchting toen bleek dat de multiplayer net zo uitgebreid is als de singleplayer. Je kunt dus alle vrijgespeelde modi met je vrienden uitproberen! Jouw Partyniveau stijgt zelfs sneller wanneer je samenspeelt, dit gaat nóg sneller als de andere teamleden de originele game hebben.
Als bezitter van deze zogenaamde Party Guest-app krijg je tevens toegang tot verschillende minigames. Deze worden pas beschikbaar als je een paar potjes hebt gespeeld. Dit laat zien dat de app niet alleen gebruikt wordt om met elkaar te verbinden, maar je hebt er dus daadwerkelijk wat aan als gastspeler! Al jouw voortgang kan trouwens worden overgezet als je de game z'lf aanschaft.

Door het voltooien van meerdere spellen - zowel in single- als mulitplayer - krijg je toegang tot steeds meer andere modi. Het grote plein, Plaza geheten, fungeert als een soort hoofdmenu. Je kunt hier kiezen uit de vele games, maar er is bijvoorbeeld ook een Personagemuseum. Hier kun je al jouw vrijgespeelde personages bekijken. Hier kwam ik er tevens achter dat je ook amiibo kunt inzetten. Iedere amiibo geeft je een bepaald voordeel tijdens het spelen. Zo kreeg ik met mijn Yoshi-amiibo een dubbel dobbelblok. Je kunt deze speciale personages trouwens ook gebruiken tijdens het Toad-toernooi, dus je bent niet verplicht om met een Toad te spelen!

onbekend

Het eindoordeel van Hannah van Geffen

Mario Party: Star Rush maakt al mijn verwachtingen waar. Dankzij de vernieuwende modi, maar toch ook de oude vertrouwde Mario Party-modus, blijf je steeds meer tijd in de game steken. De vloeiende multiplayer is een fantastische toevoeging, vooral omdat je alle beschikbare modi kunt betreden. Het zien stijgen van je Partyniveau werkt erg verslavend, vooral omdat je bij ieder nieuw niveau een leuke aanwinst krijgt. Soms gaat het om een modus, maar je kunt ook poppetjes krijgen als beloning. Zo kun je uiteindelijk alle personages verzamelen. Met hulp van de vele amiibo wordt je avontuur alleen maar epischer! Al met al is deze nieuwe versie van Mario Party een waardige opvolger van de voorafgaande delen. De traditie van Mario en zijn vriendjes wordt op deze manier alleen maar groter - gelukkig maar! Wat zou de game-markt nou voorstellen zónder onze loodgieter?

 • Pluspunten
 • Vele diverse modi
 • Partyniveau werkt zeer verslavend
 • Multiplayer presteert top
 • Minpunten
 • Partyniveau stijgt tergend langzaam
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?