Check hier alle E3 2021-content

Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story + Bowser Jr.’s Journey

 • Ontwikkelaar Alphadream
 • Eerste releasedatum 25 januari 2019
 • Platformen Nintendo 3DS
 • Genre Avonturen, RPG
 • Gameliner score

Review: Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story + Bowser Jr.’s Journey - Nintendo 3DS

Zoals vrijwel elke gamer heb ik een behoorlijke wensenlijst aan games waarvan ik graag nog eens een heruitgave zou zien. Ondanks dat het een vermakelijke game was, is Mario & Luigi: Bowser's Inside Story uit 2009 daar niet één van. Toch dacht Nintendo er goed aan te doen om de game tien jaar later opnieuw uit te brengen, voorzien met extra content in de vorm van Bowser Jr.'s Journey. Initieel was ik er niet echt enthousiast over, omdat Nintendo mijn inziens hun tijd en geld beter in een andere of nieuwe game voor de 3DS kon steken. Tijdens het spelen heb ik mijn mening echter moeten bijstellen, want ik heb mij wederom goed vermaakt.

Mario Luigi Bowsers Inside Story

Mushroom BurgerKingdom

Een avontuur van Mario staat meestal gelijk aan een ontvoerde hulpeloze prinses, een vuurspuwende draak en een grote hoeveelheid onderdanen die proberen te voorkomen dat je de prinses gaat redden. In Mario & Luigi's: Bowser's Inside Story is dat geheel niet aan de hand. Al speelt Bowser in deze game zo mogelijk een nog grotere rol dan normaal gesproken het geval is. Sterker nog, eigenlijk zijn het niet de loodgieters die de hoofdrol opeisen, maar hun aartsvijand. De besnorde gebroeders zijn in dit verhaal meer Bowser's secondanten, die zonder dat hij het zelf weet, hem helpen tijdens zijn avontuur. Samen met de kleine Starlow (of Chippy, zoals hij zichzelf als dekmantel noemt), die tijdens het avontuur communiceert met de kwaadaardige Bowser. Het verhaal van deze game is echter compleet anders dan je van een Mario game zou verwachten.

Het begint allemaal op een mooie, zonnige dag in het koninkrijk der paddenstoelen. Plots valt het op dat er Toads zijn die behoorlijk last lijken te hebben van een opgeblazen gevoel. Ze zijn namelijk veranderd in een soort skippyballen en kunnen zich niet meer bewegen. Er blijkt een louche verkoper rond te lopen die de Toads paddenstoelen (stelletje kannibalen) aansmeert. De bijwerking van die paddo's is echter dat de Toad's zo groot worden dat ze niet meer kunnen bewegen. The Blorbs wordt deze ziekte genoemd. Fawful, die ook al in een paar andere Mario & Luigi games zijn opwachting heeft gemaakt, blijkt het meesterbrein achter deze ziekte te zijn. Hij ziet ook kans een paddenstoel aan Bowser te verkopen, maar die paddenstoel zorgt dat Bowser in een soort Kirby verandert en alles inhaleert wat hij tegenkomt, zo ook Mario, Luigi, Peach en Starlow die net op dat moment vergaderen over hoe zij de Mushroom Kingdom kunnen redden van de epidemie.

Mario Luigi Bowsers Inside Story1

Remake of copy paste?

Wat opvalt als je de game vergelijkt met het origineel, is dat er gekozen is voor een andere visuele stijl. De pixelachtige, cartooneske stijl is ingeruild voor een meer realistische vormgeving dat veel doet denken aan de befaamde Mario RPG van de SNES. Weliswaar met veel betere graphics dan toentertijd. Ook zijn de aanvallen ten opzichte van het origineel veranderd. Het is niet zo dat er compleet nieuwe moves zijn toegevoegd, maar de keuze uit aanvallen zijn bekend van andere Mario & Luigi games. Buiten dat is het in grote lijnen eigenlijk dezelfde game. Dat is op zichzelf ook helemaal niet erg, want Mario & Luigi: Bowser's Inside Story was in beginsel al een uitstekende RPG. Waarom zou je iets wijzigen wat al goed is, moet Nintendo hebben gedacht.

Dat is natuurlijk niet zo'n probleem, maar tegelijkertijd ook een klein beetje jammer. Wat nieuwe duo-aanvallen of een kleine plottwist in het verhaal hadden niet misstaan. Het verhaal is namelijk op wat kleine details na een kopie van het origineel. Met wat nieuwe sprites, dat dan weer wel. Deze RPG is voor de doorgewinterde speler absoluut geen moeilijke horde om te nemen. Mocht je toch wat moeite hebben met bepaalde onderdelen van de game, dan is het nu mogelijk bepaalde delen over te slaan, zodat je het verhaal verder kunt spelen. Dit is vooral handig voor de wat jongere spelers, die er ongetwijfeld zijn. Of voor de mensen die niet echt bekend zijn met het spelen van RPG's.

Bowser Jrs Journey

Bowser uit Madurodam

Ontwikkelaar AlphaDream heeft zich met deze remake niet alleen gericht op het heruitgeven van Bowser's Inside Story, maar heeft daarnaast ook nog extra content gecreëerd met Bowser Jr.'s Journey. Deze toevoeging wijkt iets af van het concept dat de remake volgt. Het doet vooral denken aan Bowser's Minions uit de remake van Mario & Luigi: Superstar Saga. Echter moest je bij die game eerst de gehele game doorlopen alvorens deze werd vrijgespeeld en dat is met Bowser Jr.'s Journey niet het geval. Je kunt je al veel sneller storten op deze nieuwe game modus. Dit tactische spelelement vraagt je een team samen te stellen waarmee je gevechten aangaat.

Het eindoordeel van Patrick Lamers

In een tijdperk waarbij het aantal nieuwe games voor de 3DS dun bezaaid is, is deze remake van Mario & Luigi: Bowser's Inside Story + Bowser Jr.'s Journey een welkome toevoeging. Met deze game haal je namelijk een zeer vermakelijke en prima RPG in huis, maar eenmaal uitgespeeld bevat de game eigenlijk geen replay waarde. Dat neemt niet weg dat dit misschien wel de beste game uit de hele Mario & Luigi reeks is. Mocht je het origineel nog niet hebben gespeeld, dan is dit zeker een aanrader.

 • Pluspunten
 • Prima RPG
 • Speelt lekker weg
 • Bowser Jr.'s Journey is leuk extraatje
 • Grafisch een stuk verbeterd
 • Amuserend verhaal
 • Minpunten
 • Weinig replay value
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?