Madden NFL 18

 • Ontwikkelaar EA Sports
 • Eerste releasedatum 25 augustus 2017
 • Platformen PlayStation 4
 • Genre Sport
 • Gameliner score

Review: Madden NFL 18 - PlayStation 4

Wanneer een franchise jaar na jaar een nieuw deel uitbrengt, is de vraag nog maar hoeveel je kunt vernieuwen in slechts twaalf maanden. Zo is dat ook het geval bij Madden. Madden NFL 18 is alweer het zoveelste deel in de serie en net zoals de andere sportgames in de Electronic Arts line-up, is de serie toe aan wat nieuws. Nu komt deze nieuwigheid voornamelijk in de vorm van Longshot. Een nieuwe gamemodus die je een aantal uur bezig moet houden. Is deze toevoeging echter genoeg?

onbekend

Cold as ice

Madden NFL is natuurlijk de sportgame waarin het helemaal draait om American Football. De game is de Amerikaanse variant van FIFA waarbij er iedere keer een aantal kleine tweaks worden doorgevoerd die voor de nodige verandering moeten zorgen. Ook in dit deel is dat weer het geval. De rosters zijn allemaal geüpdatet en er zijn een aantal nieuwe gamemodi. Vooral de nieuwe modi zorgen voor de nodige vernieuwing, want qua gameplay is er niet bijzonder veel veranderd. Dat wat er wel is aangepast, is voornamelijk het resultaat van de overstap naar de nieuwe Frostbite engine. Een mooie stap, maar niet een zonder struikelblokken.

Dit is de eerste keer dat de Frostbite engine wordt gebruikt voor Madden NFL, voorheen werd namelijk de Ignite Engine gebruikt. De animaties zien er dan ook wat mooier uit en de impact van harde tackles komen snoeihard aan. Een grote grafische vooruitgang, maar zeker geen vlekkeloze. Zo zijn er bijvoorbeeld regelmatig benen die door torso's steken en ziet alles wat zich buiten de stadions afspeelt er een beetje middelmatig uit. Uiteindelijk gaat het echter om de actie binnen het stadion, en dat zit zeker goed. Spelers lijken op de echte versies en er zit veel meer detail in. De wind die door de jersey's waait en de tatoeages zorgen voor een wat meer realistische ervaring, wat de immersie zonder twijfel ten goede komt.

onbekend

Going deep

Zoals gezegd is de gameplay niet bijzonder veel veranderd. De game speelt hetzelfde als voorgaande versies en heel erg is dat ook niet. Dat wat het doet, doet het goed. De nieuwe veranderingen zitten dan ook voornamelijk in de diverse modi, waarbij de grote uitspringer Longshot is. Dit is namelijk de eerste keer dat er een verhaalmodus in Madden zit. In Longshot volgen we Devin Wade. Devin heeft het zwaar gehad en na een veelbelovende start heeft hij zijn toekomst in een NFL-team vergooid. Tenminste, totdat hij gecast wordt voor de realityserie 'Longshot'. In de show neemt hij het op tegen een aantal concurrenten en de winnaar wordt getraind door een legendarische coach. Dat gaat echter niet zonder vallen en opstaan. Je stapt dus in een emotionele rollercoaster, waarbij vriendschap, loyaliteit en keuzes maken centraal staat. Gaandeweg het verhaal maak je keuzes die impact hebben op de loop van het verhaal. Kom je bij je favoriete team, blijf je je beste vriend, Colt Cruise, trouw en ben je wel een echte professional? Dat moet allemaal blijken uit jouw keuzes. Een interessante modus en een leuke toevoeging, maar wanneer dat boek gesloten is, ga je verder met waar je de game echt voor koopt, football.

Zoals voorgaande jaren krijgen we ook dit keer weer de Franchise- en MUT-modus voor de kiezen. In franchise neem je controle over een speler of coach en strijd je met een team door de seizoenen heen. Verslaggevers Brandon Gaudin en Charles Davis leveren uitstekend werk en opvallend is dan ook dat ze veelal refereren naar wedstrijden die je in het verleden hebt gespeeld. MUT is de FUT van Madden. Je spaart kaarten en gebruikt deze voor je eigen fantasy team. Legendes, nieuwkomers en zelfs Longshot-spelers zijn allemaal te verzamelen. Dit is verreweg de meest diepgaande modus, maar een beetje hocus pocus voor nieuwkomers. Gelukkig is er ook een optie om de beste opstelling met een druk op de knop te kiezen. Naast Longshot heeft Madden NFL 18 nog een nieuwe optie, Play Live Now. De modus doet exact wat je verwacht. Wedstrijden die die week op televisie zijn, zijn direct te spelen. Leuk, want de opstelling, tijdstip en weersomstandigheden zijn 'n op 'n doorgevoerd. Speel je een wedstrijd nadat deze is gespeeld, dan wil het weleens zo zijn dat je een snippets hoort van het daadwerkelijke commentaar uit die bepaalde wedstrijd!

onbekend

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

Madden NFL 18 is gewoon weer ouderwets goed. Qua gameplay is er niet veel anders, maar de Frostbite Engine duwt de franchise op grafisch vlak weer wat vooruit. Daarbij investeert EA voornamelijk in de diversiteit van de game. De gameplay staat immers als een huis. Longshot is een leuke modus die voor wat afwisseling zorgt, maar uiteindelijk draait het om de sport. Gelukkig zit dat ook wel snor met de franchise-, MUT- en Play Now Live-modi. Hoewel de verslaggevers uitstekend werk leveren, vind ik het jammer dat er geen leuke halftime show is en de visuele presentatie is over het algemeen een beetje karig. Op dat gebied kan EA nog wel een puntje zuigen aan bijvoorbeeld de NBA 2K-serie. Desalniettemin is dit weer een prima update van een langlopende franchise. Of hij echter daadwerkelijk het kopen waard is als je het vorige deel bezit, ligt puur aan jezelf. Speel je de game het hele jaar door? Dan zou ik hem zeker halen.

 • Pluspunten
 • Longshot leuk voor erbij
 • Speelt lekker
 • Grafische vooruitgang
 • Minpunten
 • Tegenvallende presentatie
 • Overstap naar Frostbite niet vlekkeloos
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?