Review: LEGO: Rock Band Xbox 360

Geplaatst:

LEGO: Rock Band, een combinatie van twee grote namen. Al eerder bleken combinaties met LEGO leuk uit te pakken. Geldt wederom dat 'n en 'n twee is, of hebben we deze keer te maken met iets te veel van het goede?


Rocken met de familie

Het moge duidelijk zijn dat men met de gele plastic poppetjes de hele familie aan de plastic instrumenten probeert te krijgen. LEGO: Rock Band is dan ook in elk opzicht zo aangepast, dat je kleine zusje er haar poppenhuis voor aan de kant schuift, dat je moeder de afwas even laat staan en dat zelfs opa zijn verhalen over vroeger voor een ander moment bewaart. Dit pakt helaas niet altijd even positief uit.

Allereerst komt LEGO: Rock Band namelijk met een gevarieerde, maar magere tracklist van 45 nummers. In die lijst vind je zowel namen van oude legendes, zoals Queen, Jimi Hendrix en de Jackson 5, als namen die de hitlijsten van tegenwoordig bezetten, zoals Pink en de Kaiser Chiefs. Dit heeft als voordeel dat er altijd wel iets tussenzit dat past bij jouw muzieksmaak. Echter, doordat de tracklist niet al te imposant is, bleef ik al gauw steken bij slechts een paar leuke nummers. Tel daarbij op dat er geen mogelijkheid bestaat om extra nummers te downloaden uit de online store - sterker nog, er is nergens ook maar enige vorm van online gameplay te bekennen - en de beperkte houdbaarheidsdatum van je tracklist moge duidelijk zijn.

Dat gevoel wordt versterkt door het feit dat sommige nummers niet ideaal zijn voor een game als Rock Band. Neem 'We Will Rock You'. Natuurlijk een geweldig nummer om bij mee te blèren door de microfoon, en ook zeker een nummer dat iedereen aan zal spreken. Echter is er als drummer vrij weinig aan, omdat variatie van begin tot eind ver te zoeken is. Dat wil niet zeggen dat LEGO: Rock Band qua muziek niets boeiends te bieden heeft. Integendeel, nummers als Ghostbusters toveren natuurlijk altijd een lach op je anders altijd serieuze rockersgelaat.

Geen rotte tomaten naar je hoofd

Ook in de gameplay zelf vinden we duidelijke aanpassingen aan de doelgroep terug. Zo kun je instellen of je het kickpedaal van het drumstel wel of niet wil gebruiken. Ook is er een nieuwe moeilijkheidsgraad toegevoegd: Super Easy. Voor de gitarist betekent dit dat je enkel op het juiste moment hoeft aan te slaan. Ook de drummer hoeft alleen maar op het goede moment op een willekeurige trommel te rammen. De zanger wordt het nog makkelijker gemaakt. Die kan namelijk zelf weten wat 'ie uitvoert: er wordt totaal niet meer gelet op timing, toonvastheid of ook maar enige andere vorm van zangkunsten.

Je vraagt je echter af of deze moeilijkheidsgraad wel nodig is. Je kunt in de game immers toch niet af. Hoe slecht je ook speelt, hoe vals je ook zingt of hoe belabberd je timing ook is, je kunt niet af. Zodra je het punt hebt bereikt dat je normaal uitgejoeld zou worden, verlies je al je punten. Vervolgens krijg je een kans om ze terug te verdienen door de noten die volgen w'l te raken. En dat is het. Hoe slecht je dus ook bent, je wint altijd. Je verliest hooguit wat puntjes en daarmee 'geld' dat je uit kunt geven aan outfits, instrumenten, etc.

Lachen, gieren, brullen

Gelukkig brengen de aandoenlijke, gele LEGO-poppetjes toch iedere keer weer een glimlach terug op je gezicht. Ook zorgen ze voor een behoorlijke dosis humor. Het skippen van tussenfilmpjes in de verhaallijn raad ik dan ook zeker af. Maar niet alleen in de cut scenes gebeuren de mafste dingen, ook in de gameplay zelf is de LEGO-humor die we uit eerdere games kennen terug te vinden. Zo zijn de noten die over het beeld vliegen ditmaal in de vorm van LEGO-blokjes. Verder heb je nog Rock Power Challenges, waarin je met 'de kracht van rock' iedere keer weer een andere bizarre situatie moet oplossen. Zo zul je de ene keer een gebouw moeten slopen met je muziek, de andere keer verjaag je spoken met jouw muzikale uitspattingen. Dit doe je uiteraard door net zo te rocken als altijd. Op de achtergrond draait verder een grappige videoclip waarin je ziet hoe jouw LEGO-rocker met zijn rockkracht ieder probleem weet op te lossen. Niet alleen brengen deze uitdagingen het humorniveau op peil, maar ze zorgen bovendien voor een leuke variatie bij het herhaaldelijk spelen van de 45 nummers.

Het eindoordeel van Bart Ruijter

Ondanks alle kleine frustraties blijft ook LEGO: Rock Band gewoon veel plezier opleveren wanneer je met vier man achter de plastic instrumenten kruipt. Toch voelt het aan als een echte familiegame. Dat betekent dat je je als diehard Rock Band-fanaat wellicht niet kunt vinden in de softere, gevarieerde en relatief kleine tracklist die ook niet verder uit te breiden is, dat je het ontbreken van een online multiplayer onvergeeflijk vindt en dat je er niet tegen kunt dat de game makkelijker is geworden en je zelfs niet kunt verliezen. En toch, ondanks al die concessies en aanpassingen, maken die aandoenlijke gele mannetjes met hun geflipte humor dat voor een groot deel goed. Ook de Rock Power Challenges voegen nog een leuke variatie toe. Dat maakt LEGO: Rock Band voor de diehard rocker 'leuk voor erbij' en voor ieder ander een ideale kennismaking met de wereld van plastic gitaartjes en digitale groupies.

    Goed
  • Gevarieerde tracklist
  • Humor
  • Rock Power Challenges
  • Gameplay rockt nog steeds
  • Je kunt niet verliezen
  • Geen online multiplayer
  • Geen nummers te downloaden
  • Je kunt niet verliezen
Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot LEGO: Rock Band

Series

LEGO

Uitgever

Warner Bros. Games

Reviewscore

Platforms

Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo DS, Nintendo Wii

Releasedatum

20 november 2009

Ontwikkelaar

Traveller's Tales

Gameliner Awards

-

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord