Check hier alle E3 2021-content

LEGO Jurassic World

 • Ontwikkelaar TT Games
 • Eerste releasedatum 12 juni 2015
 • Platformen Pc, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii U, Nintendo 3DS, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
 • Genre Avonturen
 • Gameliner score

Review: LEGO Jurassic World - PlayStation 4

Zo nu en dan geef ik weleens aan op Gameliner waar ik fan van ben, zoals Silent Hill of Metroid. Dit ben ik altijd met vlagen, en de term "fan" is misschien daarom een beetje overdreven, maar het brengt mijn boodschap "ik vind dit heel erg gaaf" gemakkelijk in 'n woord over. Maar als er iets is waar ik in mijn jeugd echt een enorm grote fan van was, is het wel dinosauriërs. Zo groot dat zelfs een T-Rex en Brachiosaurus er een beetje bang van zouden worden. Dit begon al jaren voordat Jurassic Park verscheen op het zilveren scherm, en je kunt je wel voorstellen hoe zeer ik door het lint ging van euforie toen ik die film kon gaan kijken in de bioscoop. Fever, give me more dino's!

Twaalfjarigen pesten in oude bioscoopzaaltjes

Mijn bioscoopbezoek was echter niet zo'n succes. Ik was toen twaalf, en er ging precies net toen de film begon een heel lange man voor mijn neus zitten die ook niet met mij van plek wilde wisselen (beide aan het gangpad, dus was in principe makkelijk, plus de man was alleen). Destijds waren de bioscopen niet zo luxe als tegenwoordig, en die vier graden verloop in de vloer (leg een knikker bovenin de zaal en duurde tien minuten eer dat deze beneden was) zorgde voor bijzonder weinig extra beeld. Dan was er ook nog tuig in de bioscoop die constant overal doorheen schreeuwden en mij op gegeven moment sloegen met een flesje (erg stoer, iemand aanvallen van twaalf terwijl je zelf minstens zestien bent). Al met al voelde het biosbezoekje voor mij bijna net zo taai als Alan Grants bezoek aan Jurassic Park. Het begon leuk, maar wij beiden kwamen van een koude kermis thuis. Laat niet weg dat ik wel fan was van de film, maar gezien mijn dinogekte was dat te verwachten.

onbekend

Duplodocus

Nu is er dan na twee matige sequels (topacteurs als Jeff Goldblum en Sam Neill houden de films te pruimen) een vierde deel: Jurassic World. Deze heb ik nog niet in de bioscoop mogen ervaren, al zal dit ongetwijfeld een betere ervaring zijn dan mijn eerder omschreven trip naar de bios om dino's los te zien gaan. Het nieuws dat er een LEGO-game van verscheen verheugde mij erg, want de LEGO-games zijn immers altijd erg vermakelijk. Als complete verrassing verscheen zaterdagochtend de game op mijn deurmat, en ik mocht aan de slag met de gele poppetjes en plastic dino's. Zou het precies zijn wat ik verwachtte?

En?

Ja, en meer! Ik had persoonlijk compleet gemist dat LEGO Jurassic World jou ook door de andere Jurassic Park-films à¡ la LEGO laat spelen, en niet enkel het avontuur van de laatste film. Dit was een zeer aangename verrassing, en geeft gelijk een perspectief over het formaat van het spel. Zoals altijd zit er veel humor in de kleine aanpassingen die ze met iconische scènes doen, iets wat mij elke LEGO-game opnieuw verrast met hoe goed men overduidelijk kijkt en houdt van de originele films. Hiermee houden ze de wat meer lugubere scènes kindvriendelijk, terwijl je er ook nog dubbel om kan liggen. Je begint dus ook bij het openingsstuk dat een Velociraptor (van het formaat Deinonychus, maar enfin) in een kooi wordt verplaatst. Ik krijg gelijk zin om de film weer eens te zien.

onbekend

Expectosaurus

Verder voldoet LEGO Jurassic World volledig aan wat men kan verwachten, en wat ik dus ook had verwacht. Dit is met name goed, want ik vind de LEGO-spellen erg solide en vermakelijk, maar je begint nu wel te merken dat de formule een beetje gaar begint te worden. Omdat je hier met dino's te maken hebt, hebben de makers gelukkig beseft dat het een slim idee is om je ook met verschillende dino's te laten spelen in plaats van er enkel als Homo sapiens van weg te rennen. De stukken en extra bonussen waarmee je dan daadwerkelijk met een LEGO-dino mag rondstampen zijn ook veruit de meest vernieuwende gameplayelementen bij LEGO Jurassic World.

Thema-Rex

Verder is het puzzel-, verzamel- en knokwerk dus echt hetzelfde zoals we dit gewend zijn van LEGO-games, maar dan dus in een schattige Jurassic Park-sfeer. Je moet dinobotten uitgraven, krijgt uitleg van dat ene DNA-poppetje, je verzamelt uitgraafspullen, alles wat we kennen dus. Ik kan hier uitgebreid over in detail gaan, maar ik denk dat iedereen zo zoetjes aan de formule wel kent. Wederom moet ik toegeven dat het leuk blijft, maar daarnaast voel je aan dat het wel echt tijd wordt voor wat verandering. Die paar minuten die je dan als T-Rex mag rondrennen voegt wel iets heel tofs en nieuws toe, toch blijft 90% hetzelfde. Echt erg is dit ook niet want het blijft nog altijd erg leuk ontspannen gameplay.

onbekend

Het eindoordeel van Peter Scheffer

LEGO Jurassic World kun je zien als weer een heel goede toevoeging in de reeks LEGO-games, vanwege dat het met dino's is en er zoveel iconische scènes zijn van alle vier de Jurassic-films. Of het naar mijn gevoel het niveau van Harry Potter en Avengers benadert, dat is lastig te beoordelen, maar voor mij als oud-Jurassic Park- en LEGO-liefhebber kan het eigenlijk niet mis gaan. Als een vermoeide LEGO-Alan Grant rondlopen op een excavatie maakt mij al blij. Dit komt ook vooral omdat ze de sfeer helemaal weten mee te pakken van de films, en zoveel leuke humor en details overal in verwerken. Dat dan ook nog het hele avontuur van de nieuwe film erin verwerkt is, waardoor je gelijk alle vier de films in 'n titel hebt, maakt het een perfecte movie-tie-in-game, zoals we zelden zien.

 • Pluspunten
 • Dino's
 • Alle vier de films
 • Sfeervol
 • Veel te doen
 • Minpunten
 • Zelfde formule als altijd
 • (Nog) beetje glitchy
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?