Check hier alle E3 2021-content

LEGO Harry Potter: Jaren 1 - 4

 • Ontwikkelaar Traveller's Tales
 • Eerste releasedatum 25 juni 2010
 • Platformen Pc, PlayStation Portable, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo DS, Nintendo Wii
 • Genre Avonturen
 • Gameliner score

Review: LEGO Harry Potter: Jaren 1 - 4 - PlayStation 3

De meeste games die zijn gebaseerd op films hebben uiteindelijk niks te maken met de film zelf. Bij deze game is dat niet zo. In LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 begeef je je met Harry letterlijk door de vier films. In elk deel van de Harry Potter serie is Harry ook een jaartje ouder. Ik moet zeggen dat de makers van de game echt puik werk hebben geleverd om alle films goed in beeld te brengen. Als je de game voor het eerste opstart begint er een filmpje te spelen waarin je ziet dat Hagrid baby Harry voor een deur legt, net zoals in de eerste film. En door de hele game zie je alle bekende scènes voorbij komen.

LEGO Duplo

Laat ik maar meteen beginnen over de gameplay. Die zit creatief in mekaar, alleen is het af en toe gewoon iets te makkelijk. Natuurlijk is LEGO Harry Potter geen 16+ game, maar er zitten wel elementen in om het voor de wat oudere gamer moeilijker te maken. Zo kun je naast het gewone verhaal ook dingen ontdekken die je misschien niet zo snel met het blote oog zou zien. Schiet bijvoorbeeld een flipendo op een bewegend schilderij en je ontvangt Studs, kleine LEGO-blokjes waarvan je er in elk level 100.000 moet verzamelen om een True Wizard te worden en 'n van de 200 Yellow Bricks te unlocken. En zo heb je nog meer magische puzzels om alle geheimen te ontdekken. Waar ik het meest van baalde zijn de zogenaamde eindbazen, zoals de driekoppige hond, Voldemort en de trol in de wc. Al deze magische wezens zijn tot in de puntjes perfect 'geLEGOaliseerd', maar gewoonweg te eenvoudig te verslaan. Maar dat is maar een klein puntje van kritiek, dat je dan alweer snel vergeet als je naar de humor kijkt die is verwerkt in het spel. Er wordt weliswaar nooit gesproken in LEGO-games, maar dat betekent niet dat er geen slapstick humor aan te pas kan komen. Met alle gebaren en geluidjes die de karakters maken is het moeilijk om je lach in te houden. Soms is het ietwat flauwe humor, maar zeg nou eens eerlijk, ook flauwe humor kan soms best grappig zijn.

LEGO Harry Potter en zijn vrienden

Er zijn meer dan 100(!) karakters speelbaar in de game. Allen kun je doormiddel van verschillende opdrachten unlocken. De ene keer moet je een student in nood redden en de andere keer krijg je een nieuw karakter tijdens het verloop van het verhaal. Veel van de verschillende karakters zijn nutteloos en alleen leuk voor de heb, maar een tiental heeft weer speciale krachten of kan verschillende handelingen verrichten die Harry niet alleen kan. Denk aan de rat van Ron Wemel, die door kleine buizen kan rennen, of de hond van Hargid, die kuilen kan graven in het bos.

LEGO Technic

Voor een spel dat gebaseerd is op blokjes ziet LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 er heel gaaf uit. Je proeft de magie die Zweinstein ademt door alle bekende elementen uit de films die in de game zijn gestopt. Zoals ik al zei: alle wezens, objecten en omgevingen zijn tot in de puntjes geLEGOaliseerd. De makers hebben goed gekeken naar de films en die zo netjes mogelijk getransformeerd naar de bouwstenen van LEGO. Het enige wat in het technische gebeuren nog wel eens mis gaat is de camera. De camera staat altijd op 'n vast punt en beweegt met je mee het level door. Jij hebt als gamer totaal geen invloed op de camerastandpunten, en zo wordt het soms wel heel moeilijk om verborgen geheimen te ontdekken.

Het eindoordeel van Nick van Tergouw

Het is de makers van LEGO Harry Potter: Jaren 1-4 goed gelukt om de Harry Potter serie naar een LEGO game over te zetten. Zo af en toe is de game net iets te makkelijk voor de oudere gamer, maar dat maakt het niet vervelend om het spel te spelen. Met het gevoel dat je Harry Potter bent op Zweinstein en je langs alle mooie humoristische scenes huppelt vergeet je al snel alle kleine minpuntjes van de game. Al met al is Harry Potter: Jaren 1-4 een hele leuke, onderhoudende game.

 • Pluspunten
 • LEGO!
 • Harry Potter
 • Geheimen ontdekken
 • Minpunten
 • Te makkelijk
 • Veel herhaling
 • Camera
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?