Knowledge is Power: Decades

 • Ontwikkelaar Wish Studios
 • Eerste releasedatum 14 november 2018
 • Platformen PlayStation 4
 • Genre Party
 • Gameliner score

Review: Knowledge is Power: Decades - PlayStation 4

Vorig jaar reviewde ik Knowledge is Power, een quiz-game die naar mijn idee een vervanger van Buzz! voor de PlayStation 4 moest gaan worden. De basis van de game was op zich best goed, maar toch miste ik bijvoorbeeld de optie om een quiz te starten waarbij je vooral kon focussen op een bepaald onderwerp. Bijna een jaar na de release van Knowledge is Power komt Wish Studios met een vervolg op de game, genaamd: Knowledge is Power: Decades. De game focust zich op de popcultuur van de 80's, 90's, 00's en 10's en lijkt een aantal van mijn verbeterpunten te hebben opgepakt. Wederom stond ik tegenover quizmaster Max om uit te zoeken of de game het aanschaffen waard is!

Decades1

Doet hetzelfde truckje opnieuw

Knowledge is Power heeft ondertussen al zo'n half jaar bij de PlayStation-plus gezeten, dus er is een grote kans dat je al bekend bent met de game. In principe komt het er op neer dat een quiz bestaat uit drie hoofdrondes. Aan het begin van iedere ronde kies je een categorie waar je vervolgens drie vragen over krijgt. Degene die het snelste antwoord, krijgt de meeste punten. Elke ronde eindigt met een uitdaging, behalve ronde drie. Na ronde drie beklim je namelijk de piramide van kennis en wie vervolgens daar het eerste de top bereikt, wint de quiz. De game wordt volledig via Sony's PlayLink-systeem gespeeld, wat wil zeggen dat je je telefoon als controller gebruikt.

In Knowledge is Power: Decades is er vrijwel niets veranderd aan het bovenstaande systeem. Het is simpel gezegd het origineel, maar dan met een ander thema. Bij het starten van de eerste quiz is de eerste verandering al snel te vinden, namelijk de speelbare personages. Je kunt dit keer uit zes nieuwe smoelen kiezen die gebaseerd zijn op de verschillende jaargetijden die de game bevat. De personages zijn weer van erg hoge kwaliteit, met een fantastische cartooneske stijl en leuke animaties. De filter-foto die elke deelnemer moet maken en eigenlijk de complete grafische stijl, doet veel goeds met de sfeer, maar dit is natuurlijk niets nieuws aangezien dit allemaal al behaald werd met het originele spel.

Decades11

Een bewuste bug

Het soort vragen die gesteld worden in Knowledge is Power: Decades vallen beter in de smaak bij mij en mijn vrienden dan de vragen die in het origineel voorbij komen. De vragen zijn wat betreft onderwerpen vrijwel altijd herkenbaar, dat wil echter niet zeggen dat het makkelijker is. Toch is het onderwerp iets meer te omvatten voor mij en mijn geliefden. In het origineel had je namelijk weleens een vraag die bijvoorbeeld ging over Amerikaanse Rugby teams, terwijl het merendeel van de Nederlanders zich daar totaal niet in verdiept en dus het antwoord vaak niet weet. Ook is er weer tijd gestopt in het specifiek richten op een land. De game bevat namelijk net zoals het vorige deel zo nu en dan vragen die gericht zijn op ons eigen kikkerlandje, iets dat de game toch net even wat meer charme geeft!

De powerplays zijn ook weer van de partij en naast de oude bekende voegt Knowledge is Power: Decades daar een handjevol nieuwe varianten aan toe. De powerplays zijn manieren om je tegenstanders even lekker flink dwars te zitten. Nieuwkomers zijn een rits die de tegenstander eerst de antwoorden laat open ritsen, een bug die als een systeemfout je scherm laat storen en de disco inferno die je antwoorden op een dansvloer weergeeft waardoor je antwoorden in de kleuren van de vloer wegvallen en dus slecht te lezen zijn. De twee positieve nieuwkomers zijn de 50/50 waarmee er twee foute antwoorden worden weggehaald en de pinata, die je dubbele punten geeft bij een juist antwoord. Vooral de laatste twee kunnen het spel tot in de laatste ronde ondersteboven gooien, iets dat Decades spannender maakt dan het origineel.

Decades2

Dubbel installeren

De uitdagingen waarmee het spel de variatie erin weet te houden, lijken in eerste instantie nieuw, maar al gauw blijkt het principe hetzelfde als voorheen maar in net even een ander jasje. Wat daarentegen dan wel eindelijk kan, is het aanpassen van de gamemodus. Je kunt er nu namelijk voor kiezen om een quiz te starten met alleen maar vragen of juist alleen uitdagingen. Ook kan je een spel kiezen die sneller verloopt dan een normale quiz. Toch verwachtte ik meer. Een teammodus zou het spel bijvoorbeeld al zoveel meer goeds doen.

Tijdens het reviewen bleef dan ook een vraag continu terugkomen, waarom is dit in godsnaam een losstaande game. Knowledge is Power: Decades had met gemak DLC kunnen zijn. Je moet nu nogmaals een losse Knowledge is Power-game installeren die voor tachtig procent uit dezelfde assets bestaat als het origineel. Daarbij moet je ook nog eens een aparte app gebruiken. Dit kost allemaal ruimte en komt daarnaast nog slordig over. Naast dit alles is er ook nog het feit dat in de originele Knowledge is Power dezelfde jaargetijden voorkomen als in Decades, dus eigenlijk geeft Decades je alleen maar de mogelijkheid om een quiz te starten gericht op deze jaren met een aantal nieuwe personages.

Decades4

Het eindoordeel van Devin de Groot

Knowledge is Power: Decades beschikt nog altijd over de kracht van het origineel, maar tilt deze niet naar een hoog genoeg niveau om de game de aanschaf waard te maken. Het aantal toevoegingen zijn zeker welkom, maar hadden simpelweg een gratis DLC moeten zijn met hooguit de personages en powerplays als betaalde extra's. Ik kan je de game alleen aanraden wanneer je de gratis PlayStation Plus-mogelijkheid hebt gemist en Decades goedkoper kunt krijgen dan het origineel!

 • Pluspunten
 • Bevat de sfeer van het origineel
 • Nieuwe personages en items zijn leuk
 • Eindelijk kunnen we modi kiezen
 • Minpunten
 • Had DLC moeten zijn
 • Gamemodi toch nog erg beperkt
 • Decades zaten al in het origineel
Gameliner Score
Onvoldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?