Kirby: Planet Robobot

 • Ontwikkelaar Nintendo
 • Eerste releasedatum 10 juni 2016
 • Platformen Nintendo 3DS
 • Gameliner score

Review: Kirby: Planet Robobot - Nintendo 3DS

Een nieuw 3DS-spel uit de handen van Nintendo mét een roze tintje. Het duurde even, maar eindelijk is er een nieuwe (volledige) Kirby-game voor de Nintendo 3DS! In Kirby: Planet Robobot neem je het op tegen een buitenaards ruimteschip die op de planeet is geland. Het schip blijkt de thuisbasis van Haltmann Works Co., een corporatie die uit is op de vernietiging van Kirby's wereld. Een spannend verhaal, schattige tegenstanders en aantrekkelijke nieuwe levels; Kirby is terug, en hoe!

Verkennen van een nieuwe wereld

We banen ons een weg door grasvelden, casino's, en woestijnen om de buitenaardse vijand te verslaan. Als vanouds kan Kirby vijanden inhaleren en hun powers overnemen waardoor je makkelijker de levels kunt doorkomen. Je kunt zelfs een robot-pak aantrekken en alles platwalsen wat je tegenkomt. Ook het 'Robobot Armour' kan de verschillende krachten van je vijanden overnemen. Aan het eind van elke wereld wacht er een eindbaas die je moet verslaan om door te mogen naar de volgende levels. Na elke voltooide wereld verschijnt er een nieuwe uitdaging.

De levels zitten vol met stickers en zogenaamde 'Code Cubes' die je moet zien te bemachtigen om de strijd met de verschillende eindbazen aan te gaan. Wat mij verbaasde is dat je niet alle Cubes nodig hebt om door te mogen naar deze laatste gevechten. Je hoeft dus niet elk level 100% te voltooien om de game uit te spelen, wat me erg meevalt. Ook gebeurt het niet snel dat je al je levens kwijtraakt, want je hebt er genoeg! Dit maakt de game best verslavend, je weet immers dat je in elk level genoeg marge hebt om deze goed door te komen.

onbekend

Avontuur 2.0 met Meta Knight

Gelukkig valt er nog meer te beleven in deze uitgebreide game. Als je het verhaal uitgespeeld hebt, verschijnen er nog meer opties in het hoofdmenu. Zo kun je als Meta Knight het verhaal opnieuw beleven in 'Meta Knightmare Returns', een spannende race tegen de klok. In sneltreinvaart ren je opnieuw door de vele werelden om de snelste tijd neer te zetten. De levels zijn wel ingekort en je komt alleen langs de belangrijkste punten van het verhaal. Meta Knight heeft uiteraard andere krachten en mogelijkheden dan Kirby, dus je benadert de kortere levels op een hele andere manier. Je kunt namelijk met Meta Knight zo over vijanden heen fladderen, wat best veel tijd scheelt. Kirby moest in de verhaalmodus nog de strijd aangaan met al deze vervelende vijanden.

Het klinkt misschien een beetje eentonig, maar het wordt allemaal veel leuker als je daarna andere spelers tegenkomt via StreetPass. Jouw tijden worden vergeleken met andermans prestaties en dit prikkelt om tijden van de tegenstander te verslaan. Helaas ben ik nog geen concurrenten tegengekomen, maar het is een leuke extra. Overigens kun je via Streetpass ook stickers ontvangen die andere gamers hebben verzamelt in de verhaalmodus. Daarnaast krijg je het profiel te zien met onder andere de positie op de ranglijst.

onbekend

Strijden in de Arena

Naast het avontuur van Meta Knight kun je ook de strijd aangaan met alle eindbazen in 'The Arena'. Je kiest als Kirby je favoriete powers en betreedt het strijdtoneel. Er zijn elf levels met verschillende vijanden die je onderweg tegenkomt. Ook in deze modus gaat het om de tijd. Deze kun je wederom vergelijken met andere tijden van spelers die je ontmoet via StreetPass. Ook is het mogelijk elkaars gehaalde levels te zien.

Persoonlijk was het heel moeilijk om de arena als winnaar te verlaten, omdat je alle personages moet verslaan zónder opslagpunt. Je gaat dus in én keer door. Wel krijg je na elk level een power-up zodat je met wat herstelde gezondheid begint aan de volgende uitdaging. Tevens kun je je gekozen powers verwisselen. De eerste paar tegenstanders gaan redelijk simpel ten onder, maar het wordt uiteraard steeds lastiger om alle vijanden te verslaan. Soms krijg je een power-up die maar heel weinig gezondheid herstelt, dus dan moet je wel heel weinig schade oplopen om het komende level heelhuids te overleven. Het enige wat écht tegenvalt van deze modus is dat de bazen hetzelfde tactiek handhaven als in de verhaalmodus je weet dus eigenlijk al wat je moet doen om ze te verslaan. Desondanks blijft het heel erg lastig deze modus uit te spelen.

onbekend

Verrassende minigames

De game bevat ook meerdere minigames. In 'Kirby 3D Rumble' moet je proberen verschillende vijanden te verslaan door zoveel mogelijk dingen te inhaleren en deze richting je tegenstanders te schieten. Ook kun je een eigen team maken in 'Team Kirby Clash'. Deze game kun je in je eentje spelen tegen de computer, maar het is uiteraard veel leuker als je met maximaal drie vrienden een team vormt. Je hebt maar én exemplaar nodig van Planet Robobot om deze lokale multiplayer te gebruiken.

onbekend

Het eindoordeel van Hannah van Geffen

Nintendo heeft goed haar best gedaan om deze Kirby-game te vernieuwen. Het objectief blijft hetzelfde, maar de nieuwe powers en tegenstanders maken het toch een hele nieuwe ervaring. Het spel gaat niet snel vervelen, mede door de uitdagende levels. Doordat je veel levens hebt en je de levels niet compleet hoeft af te sluiten, speel je de verhaalmodus redelijk makkelijk uit. Het is erg leuk dat je het verhaal nog een keer kunt beleven als Meta Knight, zijnde het in een afgeslankte vorm. Tevens zijn de andere minigames interessant, vooral als je met vrienden speelt. Wellicht worden deze sub-games uitgebracht als losse spelletjes, zoals het ook met Kirby: Triple Deluxe het geval was. Al met al is het een plezierige game om te spelen. Kirby's avonturen zijn (hopelijk) nog lang niet voorbij. Ik wacht met smart op een nieuw deel.

 • Pluspunten
 • Nieuw verhaal, nieuwe tegenstanders
 • Verslavend
 • Makkelijk uit te spelen
 • Minpunten
 • Matig ontwikkeld verhaal
 • Minigames voegen niet veel toe
 • Eindbazen soms lastig te verslaan met de gegeven levens
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?