Just Cause 3

 • Ontwikkelaar Avalanche Studios
 • Eerste releasedatum 1 december 2015
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One
 • Genre Actie, Open-World
 • Gameliner score

Review: Just Cause 3 - PlayStation 4

December, wat een heerlijke feestmaand is dat toch. En al helemaal voor ons gamers, want traditiegetrouw worden de winkels met allerlei games vol gesmeten rond deze tijd. Wie weet zit de Sint of zijn dikkere broer, de Kerstman, dit jaar wel ruimer in het sop, en kun je die ene dikke game in de jutenzak of wellicht in je grote kerstsok aantreffen. Just Cause 3 is zoén grotere titel, maar ja, wat als de beide heren van december krapper zitten dit jaar? Er zijn namelijk nog zoveel andere grote en toffe games. Welke keus maak je als je zelf de portemonnee moet trekken? Laat ik jou daarbij helpen door Just Cause 3 onder de loep te nemen. Wat kan je verwachten, sluit het allemaal aan op jouw wensen? Nou, wees maar gerust, dat ga ik je vertellen en dan laat ik de keus aan jou.

onbekend

Virtueel Risk spelen

Just Cause 2 gespeeld? Mooi, neem even het verhaal van deel twee in je kop en dan hup copy/paste het even naar deeltje drie. Flauw misschien, maar grotendeels komt het op hetzelfde neer: dictator regeert over een eiland en het is aan Rico om deze man te stoppen. Het verschil zit vooral in de locatie, dit keer keert onze held terug naar zijn thuisland Medici, een fictief mediterraans eiland. Het gehele eiland is in de macht van General Di Ravello. Gelukkig heeft Rico inmiddels 'pro actieve en gemotiveerde dictator-killer met veel ervaring' op zijn curriculum vitae staan. Ach, het verhaal boeit ook niet zo, het is vooral een excuus om veel shit hard op te blazen. De cut-scenes zijn doordrenkt met humor, zo heb ik menig keer gelachen om alle opmerkingen en rare situaties. Meer humor dus, iets wat in Just Cause 2 vaak nog ontbrak.

De game kent 25 verhalende missies waarmee je een flinke tijd zoet gaat zijn. Het tofste van Just Cause 3 is met name het veroveren van de zogeheten settlements. Dit kunnen militaire basissen zijn of een dorpje. Uiteindelijk kan je een gehele provincie veroveren en kan je aan de slag met een andere provincie vol settlements en basissen. Dit is heerlijk om te doen en het is eigenlijk een virtuele vorm van Risk spelen. In de dorpen dien je met name standbeelden, luidsprekers, propagenda busjes, commando's of officieren en politiebureaus te vernietigen. In de militaire basissen zijn het benzinetanks, generatoren, satellieten, commando's of officieren en nog vele andere doelen die wachten op vernietiging. Ook komen er commando's en officieren soms aanvliegen, rijden of varen als een soort final boss. Ja, de doelen zijn doorgaans hetzelfde, maar hoe je alles kapot maakt en over de kling jaagt, dat is volledig aan jou. Er zijn zoveel mogelijkheden, dat het overnemen van dorpen en basissen nooit gaat vervelen. Denk aan het omtrekken van een loopbrug met de bekende grijphaak uit je arm, zodat vele soldaten hun dood tegemoet vallen. Denk aan een auto vol C4-plakken met de boost upgrade, zodat de auto van een klif vliegt zo boven op een rij benzine tanks. Kortom, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

onbekend

Over upgrades gesproken, voor al de wapens, voertuigen en grijphaak zijn upgrades vrij te spelen. Door challenges te doen kan je gears verdienen, met deze gears speel je upgrades vrij. Bijvoorbeeld een upgrade voor je grappling hook, zodat deze veel sterker wordt. De challenges zijn her en der verspreidt en het is aan te raden om tussendoor steeds een paar challenges te doen. De gameplay wordt hierdoor een stuk leuker en soms ook wat makkelijker. Het is dus niet meer nodig om upgrades te zoeken, zoals in Just Cause 2. Dit scheelt veel zoekwerk en dat is wel zo fijn. Ook is het geldsysteem van Just Cause 2 van de baan en dat is een hele goede verbetering. Geen geld meer farmen en vervolgens uit moeten geven aan munitie. Nu is het lekker arsenaaltje kiezen en gaan. Tevens is er ook een nieuw systeem, genaamd: Rebel Drop. Hiermee kan je wapens en voertuigen droppen waar je maar wilt, maar je hebt hiervoor wel een beacon nodig, onbeperkt gebruiken is dus niet aan de orde. Het is erg makkelijk om even een tank of helikopter te droppen en zo vervolgens een basis binnen te stormen.

Echter merkte ik dat ik voertuigen amper gebruikte, dat komt door een ander nieuw element, de wingsuit. De wingsuit is leuk, makkelijk en verslavend om te gebruiken. In combinatie met de parachute en de grappling hook vlieg je dan ook met gemak over het eiland. Doordat het zo vet en snel is, gebruik je al gauw de wingsuit in plaats van een auto. De wingsuit is even wennen, maar heb je het eenmaal onder de knie, dan ga je als een speer.

onbekend

Zittende eend

Grafisch is Just Cause 3 prima te doen, vooral de kleurrijke omgevingen zijn erg fraai. De dorpjes ogen feestelijk en diverse landschapen zoals: prachtige bloemenvelden, landwegen, rotspartijen en besneeuwde bergtoppen passeren de revue. Ik kreeg gewoon zin in de zomer en in vakantie van alle mooie beelden. Ook knap is hoeveel er in de wereld van Just Cause 3 kapot kan en vooral de manier waarop. Alles knalt realistisch en met veel kabaal uit elkaar, wat zou het vet zijn als je speciaal hiervoor een slow motion replay-knop had. Al die grafische pracht heeft echter wel een prijs, ik had zo nu en dan én paar bugs, maar echt vaak is het niet voorgekomen. De console-versies zouden last moeten hebben van flinke framerate drops bij een scherm vol explosies, dit heb ik echter nog maar een enkele keer mee gemaakt. Dit viel mij erg mee uiteindelijk en het maakte de game niet onspeelbaar. Naast de graphics is ook het geluid én vermelding zeer zeker waard. De explosies met name, wat een feest voor het oor. Heb je thuis een goede subwoofer staan, dan tril je zo van je stoel. Ook de muziek klinkt sfeervol en zwelt aan op de juiste momenten. De muziek heeft een filmisch karakter en doet de getoonde actie op het scherm eer aan.

Wat soms wel een flinke doorn in het oog is, zijn de laadtijden. Ik ben wel wat laadtijden gewend, maar bij Just Cause 3 neemt het soms extreme vormen aan. Met name bij het laden na het dood gaan en na het herstarten van een challenge. Vooral bij challenges is dit irritant, want je wilt die upgrades natuurlijk wel snel vrijspelen. Als je vervolgens een challenge niet voltooid en dan een volle drie minuten naar een laadscherm moet kijken, dan laat je al gauw de challenge voor wat het is. Gelukkig is er én patch in de maak, die onder andere dit probleem moet verhelpen, slordig is het wel. Ik heb letterlijk én keer twee boterhammen kunnen smeren en een bakje Senseo koffie kunnen zetten. Toen de laatste druppel koffie in mijn kopje viel, was de game net klaar met laden.

onbekend

De besturing van sommige voertuigen is soms stroef of juist te gevoelig, jammer dat ze dat minpunt uit de voorganger niet hebben aangepakt. Waarom de voertuigen in deze over-the-top-game niet lekker als een arcade-racer sturen, blijft voor mij een raadsel. Het schieten voelt in het begin nogal raar, maar went gelukkig al gauw. Wel is zoiets standaards, zoals secuur richten, verwerkt in een latere upgrade. Heel verwarrend als je bij controls ziet staan dat je R3 moet indrukken voor focus aim, maar het niet werkt. Ook miste ik een cover-systeem, vaak ben je gewoon een zittende eend om het maar even op zén Hollands te zeggen. Niet dat je kan zitten of bukken overigens, maar dat even terzijde. Ik snap dat de focus op Rambo-stijl rammen ligt, en dat alle Sam Fisher- of Solid Snake-Wannabee's niets te zoeken hebben op dit eiland. Echter was het wel fijn geweest als je jezelf tegen een muur of rots kan planten. Gelukkig is Just Cause 3 wat makkelijker dan zijn voorganger. Rico kan namelijk gelukkig aardig wat kogels consumeren voordat hij het loodje legt.

De online multiplayer ontbreekt en dat is op zich jammer. Aan de andere kant is dit wellicht te hoog gegrepen, gezien de destructie en chaos die zich vaak afspeelt op het scherm. De game trekt het nu al moeilijk, dus het is begrijpelijk dat de multiplayer niet aanwezig is. Wel is er een online leaderboard waarop je tijdens het gamen live kan zien wat jouw vrienden hebben gehaald. Denk aan: longest jump, longest wingsuit dive en dergelijke statistieken. Op het moment van spelen waren de servers nog erg overbelast, dus uiteindelijk heb ik mijn console maar op offline gezet. Gek genoeg werkt de offline-mode in de game zelf niet goed, van tijd tot tijd gaat de game dan toch weer verbinding maken. Zit je midden in de actie, verschijnt er weer én melding over online verbinden, heel irritant.

onbekend

Het eindoordeel van Simon Kayzel

Uitzonderingen daargelaten is Just Cause 3 een echte mannengame. Het is voornamelijk shit opblazen, bloed, chaos en oorverdovende explosies. Het geeft een ongekende kick om allerlei gebouwen, tankstations en andere meuk in al zijn glorie uit elkaar te zien spatten. De wingsuit is een zeer toffe vernieuwing en de grappling hook is terug en beter dan ooit. Het is lang geleden dat ik zoveel lol heb gehad met een sandbox game. Just Cause 3 toverde keer op keer een vette glimlach op mijn gezicht. De game kent wat ergernissen en is zeker niet perfect, maar dit neemt nooit het volledige plezier wat je ermee hebt weg. Waar GTAV soms een tikkeltje serieuzer is qua actie en waar Saint's Row 3 bijvoorbeeld te overdreven is, is Just Cause 3 het perfecte plekje in het midden tussen die andere games.

 • Pluspunten
 • Grafisch mooi en kleurrijk
 • Veroveren van gebieden verslavend
 • Humor
 • Wingsuit is een feest
 • Wapens en explosies klinken lekker hard
 • Minpunten
 • Laadtijden zijn soms irritant
 • Besturing van sommige voertuigen
 • Verhaal niet boeiend
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?