Jade Empire: Special Edition

 • Ontwikkelaar SEGA
 • Eerste releasedatum 2 maart 2007
 • Platformen Pc
 • Gameliner score

Review: Jade Empire: Special Edition - Pc

Jade Empire is een mythologische role-playing game die zich afspeelt in de Chinese oudheid. In 2005 konden we kennismaken met deze game waarin keuzes maken een grote rol speelt. Bioware ontwikkelde Jade Empire speciaal voor de Xbox, maar besloot om in 2007 ook de game op de PC uit te brengen. Natuurlijk wel met extra content en verpakt in een mooi jasje.

Het begin

Jade Empire is een enorm groot en uitgestrekt keizerrijk waarin je ongelofelijke gebeurtenissen te wachten staan. Je bent als wees opgenomen door Meester Li en je groeit op in Two Rivers, een boerendorpje waar het rustig vertoeven is in de mooie natuur. Meester Li, een rustige man met een duister geheim verleden, leert je de kunst van de material arts en in de twintig jaar die je in Two Rivers doorbrengt ontwikkel je tot een groots talent. Dit wekt natuurlijk jaloezie op en niet iedereen is blij met de glorieuze toekomst die Meester Li je voorspelt. Al weet je dan nog niet waarom!
Helaas slaat op een dag het noodlot toe en wordt Two Rivers door mysterieuze soldaten aangevallen en het dorp met de grond gelijk gemaakt. Als de laatste vlammen zijn uitgedoofd ontdek je dat Meester Li is verdwenen. Met twee metgezellen ga je naar hem op zoek en zal hier het epische avontuur beginnen.

Heerlijk meeslepend

Onderweg kom je terecht op vele verschillende plekken, waar je de strijd zal moeten aangaan met soldaten, sluipmoordenaars, corrupte politici en zelfs demonen en goden. Naast het vechten, wat in real-time gebeurt zoals in vele actie games, leer je ook door gesprekken te hebben met personen van allerlei soorten aard veel over wat er nu allemaal aan de hand is in het keizerrijk en over je eigen achtergrond. Is Meerster Li wel altijd zo eerlijk tegen je geweest?

In de gesprekken met de mensen die je onderweg tegenkomt speelt het maken van keuzes een grote rol. Zo zullen mensen voor wie je iets goed hebt gedaan je belonen ('The Way of the Open Palm') en mensen die je slecht behandelt zou je later nog wel eens terug kunnen zien komen met een zwaard in hun handen ('The Way of the Closed Fist'). Op deze manier ontwikkel je jezelf tot een nobel, eerlijk persoon of tot een schurk. De vele conversaties maken de game zeker niet traag en zijn schitterend om naar te kijken en nodig om het verhaal beter te begrijpen.

Vechten met lichaam, geest en ziel

Meerdere vijanden zullen het je tijdens je zoektocht naar de Meester behoorlijk lastig maken en die zul je dan ook op verschillende manieren te lijf moeten gaan. Naast het vechten met de blote handen, krijg je ook wapens en spreuken tot je beschikking, waarbij je de vijand in vuur en vlam kan zetten of laten bevriezen. Als laatste kan je zelfs ook nog transformeren in je vijand om deze te verslaan. Dit kost je wel veel energie, maar tijdens het spel kun je ervaringspunten omzetten in betere gevechtstechnieken. Denk hierbij aan het sneller kunnen aanvallen en meer schade toebrengen, tot het verhogen van je energie om langer getransformeerd te kunnen blijven of spreuken uit te spreken met minder energieverlies. De verscheidenheid aan aanvalstechnieken zorgt ervoor dat Jade Empire niet te eentonig wordt, maar fris en vernieuwend blijft.

Pracht en praal

Naast de heerlijke gameplay, worden de ogen en oren ook getrakteerd op prachtige graphics in schitterende omgevingen vol detail en sfeer. De omgevingsgeluiden zijn van een hoog niveau, net als de stemmen van de acteurs die hebben meegedaan. Ben je een Monty Python fan? Dan kom je zelfs een bekende stem tegen in een scène vol humor.

Het eindoordeel van Sander Mebus

Bioware heeft met Jade Empire een stukje kaviaar afgeleverd, dat met genot geconsumeerd kan worden. Een spannend verhaal met meerdere plotwendingen, een goed in elkaar gezette gameplay en prachtige graphics en geluiden maken dit een product van topklasse. In het begin zul je misschien het gevoel hebben te worden ondergedompeld in de wereld van Jade Empire en de hoofdpersoon, maar uiteindelijk vallen alle puntjes op de i en zul je ongeveer twintig à  vijfentwintig fantastische uren beleven. Jade Empire, een tijdloze topper!

 • Pluspunten
 • Spannend verhaal met interessante plotwendingen
 • Heerlijke gameplay
 • Schitterend vormgegeven omgevingen
 • Minpunten
 • Even doorbijten in het begin
 • Komt er een vervolg?
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?