inFAMOUS: Second Son

 • Ontwikkelaar Sucker Punch
 • Eerste releasedatum 21 maart 2014
 • Platformen PlayStation 4
 • Genre Actie, Open-World
 • Gameliner score

Review: inFAMOUS: Second Son - PlayStation 4

De PlayStation 4 is nu zo'n vier maanden verkrijgbaar en de console van Sony is echt toe aan een sterke exclusieve titel, die spelers van het eerste uur bovendien weer wat te doen geeft. Met inFAMOUS: Second Son lijkt die exclusive er dan eindelijk te zijn. Door het uitstel van de Xbox One zijn vele Xbox-gamers bovendien overgestapt naar de PS4, waardoor deze derde installatie in de inFAMOUS-reeks voor hen het eerste contact met de serie zou kunnen zijn. Een next-gen game die dus zowel Sony-volgelingen als nieuwkomers tevreden moet stellen: een hele opgave.

onbekend

Onsympathieke badass

Heb je eerdere ervaringen met de serie? Deze kunnen mooi in je herinnering blijven, want in Second Son speel je met nieuweling Delsin Rowe. Deze recalcitrante jongeman doet duidelijk geen moeite om de sympathie van de speler te winnen, want al vanaf de eerste minuut gedraagt Delsin zich als een kwajongen. Dit lijkt een originele insteek, maar al snel blijkt waarom hoofdrolspelers doorgaans wel sympathieke badasses zijn: het is gewoon te gemakkelijk om Delsin niet te mogen. Onze 'held' gedraagt zich namelijk veelvuldig als een betweter en wijsneus, en gebruikt tevens geregeld smakeloos sarcasme.

Tegenover Delsin staat zijn broer, Reggie. Deze goedaardige politieagent doet duidelijk zijn best om precies dat te doen wat het beste is voor de mensen om hem heen. Jammer genoeg denkt Delsin hier vaak heel anders over. Als onze hoofdrolspeler vervolgens in aanraking komt met een zogenaamde 'bio-terrorist', krijgt hij ineens de beschikking over superkrachten. Onder bio-terroristen wordt de term 'conduits' echter geprefereerd, omdat ze slechts in de ogen van onwetenden als terrorist worden bestempeld. Al snel komt Delsin in aanraking met vrouwelijke schurk Augustine, die zelf een conduit is, maar ook op ze jaagt. Als deze krachtige vrouw vervolgens de naasten van Delsin een zetje richting hun einde geeft, is het aan Delsin om achter Augustine aan te gaan om zijn geliefden te redden.

onbekend

Kies je kant, kies je kracht

Vervolgens begeef je je als speler middels een spannend openingsstuk richting Seattle, waar de game eigenlijk pas echt begint. Hier wordt je als het ware aan je lot overgelaten. Je kunt ervoor kiezen om direct de hoofdverhaallijn te vervolgen, maar kunt ook eerst wat andere problemen verhelpen of veroorzaken. De speler kiest namelijk zelf of men Delsin liever het goede of het kwade pad op ziet gaan. Iedere actie die door de speler wordt uitgevoerd, levert namelijk karma op. Sommige acties dragen bij aan een positieve ontwikkeling, terwijl andere het duistere in de jongeman naar boven halen. Leuk is bovendien dat sommige missies verschillen, afhangend van de kant die gekozen wordt. Hierdoor wordt het tevens interessanter om de game nogmaals te doorlopen.

Uiteindelijk draait het in inFAMOUS: Second Son natuurlijk om de superkrachten die je als speler tot je beschikking hebt en krijgt. In totaal zul je aan de slag kunnen met vier krachten, waarvan de eerste berust op het principe van rook. Dat betekent dat je je onder andere als zijnde rook door hekken kunt verplaatsen en vurige projectielen kunt afschieten vanuit je handpalm. Door voor de goedaardige Delsin te kiezen, krijg je bepaalde opties om deze krachten uit te bouwen, berustend op je level. De kwaadaardige Delsin kan dan weer kiezen uit andere bonussen, waardoor ook dit een reden is om de game nogmaals te doorlopen. Bovendien blijven de superkrachten onwijs interessant, doordat ze op een aangenaam tempo worden opgevolgd door nieuwe varianten.

onbekend

Krachtige bezetting

Naast de hoofdverhaallijn is er genoeg te doen in de stad. De Department of Unified Protection, beter bekend als de DUP, heeft Seattle in zijn greep en daar moet natuurlijk een stokje voor gestoken worden. Verschillende gebieden binnen de stad kunnen door Delsin worden ontdaan van de DUP, zodat de speler er vervolgens zonder problemen doorheen kan manoeuvreren. Daarnaast kunnen er heel wat zaken worden opgespoord, zoals geheime camera's en spionnen, en kunnen een groot aantal muren worden beklad met Delsins geliefde graffiti. Dit gebeurt overigens door de DualShock 4-controller te kantelen en te schudden als zijnde een spuitbus, om vervolgens de muur onder te spuiten. Ook moet er meermaals in de game over het touchpad worden geveegd om een gewenste actie uit te voeren. Deze integraties voelen als een moetje en hadden beter weggelaten kunnen worden, maar zijn gelukkig slechts een kleine smet op het feest dat Second Son is.

Een ander belangrijk element van de stad, zijn de drones die op bepaalde plaatsen te vinden zijn of eerst uit de lucht geschoten moeten worden. Deze dragen shards met zich mee, waarmee de eerder genoemde upgrades van de superkrachten kunnen worden aangeschaft. Bovendien zijn er meer manieren om aan deze shards te komen, waardoor je als speler weinig problemen zult hebben met het vrijspelen van alle upgrades. In mijn geval had ik zelfs al vaak een grote verzameling shards in mijn arsenaal, voordat ik een nieuwe kracht tot mijn beschikking kreeg. Op deze manier kon ik deze vrijwel meteen tot de max upgraden: handig!

onbekend

Belicht, aangevuld en geruïneerd

Doordat er continu genoeg te doen is, zul je je geen moment vervelen in Seattle. Hoewel de handelingen die je in de stad verricht na enige tijd herhalend zullen aanvoelen, weten de superkrachten en prachtige presentatie het toch interessant te houden. Dat inFAMOUS: Second Son een van de mooiste, zo niet de allermooiste, PlayStation 4-game tot op heden is, dat is namelijk een feit. Bovendien zorgen de krachten van Delsin ervoor dat de stad, die niet altijd even boeiend is, op een schitterende manier wordt belicht, aangevuld en geruïneerd. Hierdoor zat ik voordat ik er erg in had naar de credits te loeren, om vervolgens weer heerlijk opnieuw te beginnen en een andere weg in te slaan.

Het eindoordeel van Ruud Oomens

Hoewel Delsin een lastige hoofdrolspeler is, is inFAMOUS: Second Son van begin tot eind ontzettend boeiend. De speler krijgt veel vrijheid, waardoor Seattle aanvoelt als een speeltuin om je verschillende superkrachten op los te laten. Het verhaal is prima te verteren, de verschillende mogelijkheden binnen de stad zijn eindeloos en de superkrachten zijn ontzettend gaaf. Bovendien ziet de game er heerlijk uit en laat Second Son je vooral daardoor niet snel los. Misschien is de game niet heel erg vernieuwend, maar dit is gewoon zo'n game die alles op de juiste manier invult, om zo een heerlijke ervaring te creëren. Beste PlayStation 4-exclusive tot op heden.

 • Pluspunten
 • Toffe superkrachten
 • Schitterende presentatie
 • Genoeg te doen in Seattle
 • Minpunten
 • Onsympathieke hoofdrolspeler
 • Integratie DualShock 4-opties
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?