Check hier alle PlayStation State of Play content

Hot Wheels Unleashed

 • Ontwikkelaar Milestone
 • Eerste releasedatum 30 september 2021
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series
 • Genre Racing
 • Gameliner score

Review: Hot Wheels Unleashed - Gaat niet vet hard - Xbox Series

Ah, het jeugdsentiment genaamd Hot Wheels. Deze speelgoed-serie gaat al een aantal decennia mee in Nederland. Ik herinner mij goed hoe ik de plastic speelgoedwagentjes gebruikte in mijn vrije tijd als kleuter zijnde. De ene keer smeet ik ze over de loopings heen en de andere keer zet ik ze netjes in een rij en deed ik alsof ze in de file stonden. Nee, geen psychische conclusie kwam daaruit, thanks voor het vragen. Het punt is dat Hot Wheels voor mij altijd bekend stond als puur plezier. Onschuldig plezier. Ik zocht hiernaar in Hot Wheels Unleashed, maar ik kwam tot andere bevindingen.

Hey, die ken ik ook

Drie keer raden wat voor soort autootjes beschikbaar zijn in Hot Wheels Unleashed. Ja, fans van deze legendarische speelgoedserie kunnen hun ogen uitkijken in de racegame. Van de Tricera-Truck tot de Roller Toaster, Hot Wheels Unleashed heeft een diverse line-up van de iconische race-auto's die ze in de jaren geproduceerd hebben. De look en feel van de autootjes hebben ze goed weten na te bootsen. Het is alleen een beetje jammer dat ze niet erg verschillend voelen in de gameplay. Elk autootje heeft zijn eigen unieke stats, zoals snelheid, acceleratie, enzovoorts. Maar op snelheid op de langere banen na, voel je amper verschil. Dus wanneer je met je Formule 1-wagen ingehaald wordt door een vuilniswagen, dan heb je toch de neiging om met je ogen te gaan rollen.

Laten we het meteen maar hebben over de gameplay van Hot Wheels Unleashed. De game heeft in principe twee gamemodi. Een normale race of Time Attack. De twee meest standaard modi in racegames dus. De gameplay zelf van Hot Wheels Unleashed is ook simpel te noemen. Je geeft gas en je drift. Met het driften zorg je er voor dat je boost opbouwt, die je kunt inzetten voor extra snelheid. De kern van de gameplay is er, maar er wordt amper op verder gebouwd. Waarom hebben we geen modus, waarbij je de meest zieke stunts moet doen? De controls voor je auto in de lucht draaien zijn er al, dus waarom deze modus ontbreekt, is mij een raadsel. Het gebrek aan originele ideeën in de modi en de gameplay zelf, zorgt ervoor dat de game al snel repetitief aanvoelt. Voor een game met een rijdende broodrooster en skelettenwagen, voelt de gehele ervaring ontzettend generiek.

Hot Wheels Unleashed review

Plastic grootmacht

Naast het racen is er gelukkig nog wat anders te doen. Hot Wheels Unleashed heeft een livery-modus die de speler een aantal opties geeft voor het versieren van je autootjes. Het is niet de beste versie van een livery-modus in een racegame die je gaat zien, maar het doet zijn werk goed. Het is vooral leuk om te doen, wanneer je je bedenkt dat je toch je speelgoedautootjes aan het versieren bent. De livery geeft je genoeg opties qua kleuren en materialen, om ervoor te zorgen dat het autootje er precies uitziet hoe jij dat graag wilt.

Een ander groot onderdeel van Hot Wheels is natuurlijk de racebaan. In Hot Wheels Unleashed kun je je eigen tracks bouwen. Je kiest eerst een bepaalde kamer en vanuit daar ga je je eigen tracks bouwen. Dit is oprecht leuk en het weet dat gevoel van de klassieke speelgoedserie goed na te bootsen. Naast de wegen heb je speciale bochten, loopings, enzovoorts. Het enige minpuntje bij deze modus is het feit dat de controls voor het bouwen niet heel gebruiksvriendelijk zijn. Ik heb een aantal uren moeten kloten met de controls en zelfs dan ging het niet van een leien dakje. Hierdoor voelt deze modus vaak frustrerend aan, terwijl het juist moet zorgen voor een leuke pauze en dat je lekker kunt relaxen door te bouwen. Wellicht dat het bouwen beter gaat op de pc, maar met een controller was het niet geweldig.

Hot Wheels Unleashed review1

Heet onder de voeten

Goed, Hot Wheels Unleashed is dus een vrij generieke ervaring, maar de hoofdrolspelers zijn natuurlijk de geweldige autootjes van Hot Wheels! Hier was ik dus ook het meest enthousiast over; hoe ga ik deze autootjes verzamelen? Het antwoord deed mijn glimlach veranderen in een sip gezichtje. Lootboxes. Really? Is dit nou noodzakelijk? Het progressiesysteem in Hot Wheels is gênant. Je kunt nieuwe wagens verdienen door of een bepaalde betaaleenheid op te sparen en een gelimiteerde auto te kopen, of je verdient/koopt zogenaamde Blind Boxes. In deze dozen kun je een willekeurig autootje krijgen. Waarom ze dit zo op deze manier doen, weet ik niet. Waarom ik na mijn eerste twee Blind Boxes al meteen een auto kreeg die ik al had, weet ik ook niet. Hot Wheels gaat om het verzamelen van de vele auto's en wanneer je aan je lot wordt overgelaten en je niet de keuze krijgt welke wagens je wilt verdienen, is dat een zware tegenvaller.

Er zijn twee betalingseenheden in Hot Wheels Unleashed. Je normale munten waarmee je dus auto's en Blind Boxes koopt en ook Gears-eenheden. Met deze eenheden kun je je eigen auto's upgraden. Dit zorgt voor een minimale boost in je stats. De grind voor deze eenheden is best wel aanwezig. Je moet telkens flinke bedragen neerleggen om iets te kunnen doen en als je daarvoor ook nog eens moet grinden, om iets te kunnen kopen, waarvan je nog niet eens weet of het iets nuttigs is? Ja, dan is het voor mij snel uit met de pret. Dit progressiesysteem is niet leuk om doorheen te werken, voelt niet belonend aan en meurt naar die geur die we allemaal maar al te goed kennen in gameland. Laten we hopen dat in de toekomst dit systeem niet gebruikt wordt om zo extra centen te gaan vangen.

Het eindoordeel van Bram Noteboom

Ik wilde Hot Wheels Unleashed leuker vinden, dan wat ik tot nu toe ervaren heb. Ja, nostalgisch is de game zeker. Het toont genoeg respect naar de wereldberoemde Hot Wheels-serie en dit is dan ook meteen te zien in het design. Verder heeft Hot Wheels Unleashed een fijne livery-modus en is er ook zeker wat creatief plezier te vinden in de trackbouwer. Mijn grootste problemen met deze arcade-racer liggen in de simpele gameplay en het progressie-systeem. De gameplay heeft een stabiele kern, maar is erg mager en wordt nooit verder uitgebouwd dan gas geven en driften. Wanneer je echter ook ontzettend veel moeite moet doen om nieuwe wagens te ontgrendelen en die vaak ook nog eens via lootboxes vergrendeld zitten, dan gaf mij dit niet genoeg motivatie om door te spelen. De racegame is de vijftig euro eenmaal niet waard. Je kan beter dat geld investeren in de real deal. Hot Wheels Unleashed gaat helaas niet vet hard.

 • Pluspunten
 • Simpel raceplezier...
 • Trouw aan het merk
 • Autootjes schilderen
 • Leuke trackbouwer
 • Minpunten
 • ... maar voelt snel repetitief
 • Controls voor trackbouwer stroef
 • Progressie via lootboxes
 • Stats betekenen vrij weinig
 • Grinden en nog eens grinden
 • Veel te duur
 • Soundtrack
Gameliner Score
Onvoldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Bram Noteboom

Bram Noteboom Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?