Check hier alle E3 2021-content

Here They Lie

 • Ontwikkelaar SIE Santa Monica Studios
 • Eerste releasedatum 13 oktober 2016
 • Platformen PlayStation 4
 • Gameliner score

Review: Here They Lie - PlayStation 4

De PlayStation VR is ideale hardware voor het horror/thriller-genre. Alles komt groots over en je zit letterlijk vast in die afgrijselijke wereld. Ik kijk dan ook sinds de aankondiging al uit naar Resident Evil 7. Deze game lijkt alles te hebben wat een horrorgame nodig heeft. Aangezien deze game pas in januari 2017 verschijnt, leek het lang wachten. Toen ving ik wat op over Here They Lie, wellicht is dit de game die mij weet te vermaken tot die tijd. Helaas bleek ik het mis te hebben en kreeg ik een game die meer overkomt als een creepy walking simulator.

onbekend

Op zoek naar jezelf

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Here They Lie heeft een ontzettend vaag verhaal. De game begint op een metrostation. Je neemt afscheid van je ex-vriendin, Dana, en stapt vervolgens in de metro. Deze metro stopt in je oude thuishaven en daar ga je op zoek naar jezelf. Eén van de grote vraagstukken is de relatie met Dana. Vanaf de eerste minuut in de stad maak je ook meteen kennis met de ietwat abstracte wezens voorzien van hertenkoppen. Deze wezens maken het je onderweg lastig, omdat ze eenvoudig gezegd obstakels zijn op de looproute. Later in de game kom je ook nog andere 'vijanden' tegen, waaronder een brandende gozer. Het komt allemaal spannend over, maar ze een kopje kleiner maken kan je helaas niet, zij jou overigens wel!

Terwijl je gespannen door de stad loopt, word je zo nu en dan beloond met flashbacks. Je hoort mensen bijvoorbeeld praten via een telefoon die op de luidspreker staat en je vindt af en toe een notitie. Na enkele uren weet ik nog steeds niet zo goed wat mij in deze rare stad brengt, maar het begint er op te lijken dat alles wat ik zie niet echt blijkt te zijn. Later in de game beginnen objecten en gangen te vervormen en wanneer je de game opstart zegt iemand telkens dat je lekker moet gaan slapen. Is het hele spel gewoon een nachtmerrie? Ik weet het niet, maar ik weet wel dat het een nachtmerrie is vol met goede schrikmomenten.

onbekend

Grafisch niet sterk

Here They Lie valt grafisch helaas erg tegen. De game ziet er op de televisie niet goed uit en op de PlayStation VR wordt het er niet bepaald beter op. Dat de game er belabberd uitziet ligt overigens niet aan de PlayStation VR. Here They Lie is gewoon een iets minder kwalitatieve titel. Objecten die een grote rol spelen vallen in de game al snel op. Belangrijke hebbedingetjes hebben namelijk veel meer detail dan de nutteloze zooi die puur ter, slecht uitziende, opvulling dient.

Ondanks de grafische domper, wilde ik toch telkens verder spelen. Dit komt voornamelijk door de gezonde spanning die zo nu en dan voelbaar is. Belichting speelt hier overigens een belangrijke rol in. Als je eenzaam door een gang loopt waar plotseling drie schaduwen zichtbaar zijn, worden je handjes echt wel klam. Ook het horen van de hertenmensen maakt je zenuwachtig. Wanneer ze beginnen te snuffelen, moet je er als de wiedeweerga voor zorgen dat je weg bent. Als je dat niet doet is het verhaaltje snel afgelopen.

onbekend

Controls niet naar het zinnetje

Here They Lie biedt een functie die het spelen comfortabeler moet maken voor mensen die snel misselijk worden van vr-games. Met deze functie wordt het beeld zwart wanneer je je in de game omdraait. Zie het als een soort teleporterend draaien. Naar mijn mening verpest dit de ervaring, maar ik begrijp ook dat dit een welkome toevoeging is voor mensen die met dit probleem kampen.

Ikzelf heb gespeeld met de standaard besturing. Echter ben ik snel tot de conclusie gekomen dat deze besturing ook niet helemaal top werkt. Here They Lie speelt wel lekker weg, maar telkens als je je omdraait, krijg je een zwarte rand om je ogen heen. Deze rand maakt het zichtveld met iedere draai kleiner en dat werkt behoorlijk frustrerend. Je went er wel aan naarmate je verder speelt, maar het is super irritant dat dit niet op te lossen is.

onbekend

Het eindoordeel van Devin de Groot

Here They Lie is een game die qua verhaal niet weet te boeien. Daarbij is de titel ook grafisch niet bepaald uitnodigend. Ondanks deze feiten slingerde ik de game toch nog een aantal keer aan, puur omdat Here They Lie je blijft verbazen met onverwachte schrikmomenten. De vreemde omgevingen en de geluiden van de onmenselijke wezens zijn ook al genoeg op je enigszins gespannen te houden. Kortom, een heerlijke griezelgame om een keer te spelen, maar verwacht geen kwalitatieve hoogstandjes.

 • Pluspunten
 • Goede schrikmomenten
 • Door VR is alles groots
 • Creepy wezens en illusies
 • Minpunten
 • Verhaal is vaag
 • Grafisch niet sterk
 • Besturing niet top
 • Heel veel onbeantwoorde vragen
Gameliner Score
Aardig

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?