Check hier alle E3 2021-content

Haven

 • Ontwikkelaar The Game Bakers
 • Eerste releasedatum 3 december 2020
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series
 • Genre RPG, Indie
 • Gameliner score

Review: Haven- Een prachtige ervaring - Pc

Om eerlijk te zijn had ik nog nooit van Haven gehoord totdat ik de code kreeg om met deze review aan de slag te gaan. Een indie RPG over een koppel dat van hun oude wereld is weggevlucht naar een vreemde planeet om samen te kunnen zijn. Als iemand die de nodige romantische fantasie- en sciencefictionboeken verslindt, vond ik deze game wel interessant en startte hem op. Binnen een uur was ik volledig in de wereld van Haven gezogen.

Volg het verhaal van Kay en Yuki

Haven volgt het verhaal van Kay en Yuki. Kay is een bioloog en Yuki een monteur die van de Apiary, een samenleving gedrenkt in mysterie, zijn gevlucht om samen te kunnen zijn. Hierbij komen ze op een planeet terecht waarvan de Apiary zei dat die onleefbaar was en dus niet kon worden gekoloniseerd. Yuki en Kay besluiten de planeet Source te noemen, de bron of start van hun nieuwe leven vrij van de Apiary.

Door een plotselinge aardbeving raakt hun ruimteschip The Nest zwaar beschadigd en moet het koppel op de verlaten planeet onderdelen zien te vinden om het schip te kunnen repareren. Dit moeten ze doen, terwijl ze ook moeten zien te overleven. Hierbij krijgen ze te maken met een mysterieuze substantie genaamd Rust die Source onverwacht een stuk gevaarlijker maakt en hen tegelijkertijd ook kan helpen. Met Rust kunnen ze namelijk ook The Nest repareren samen met Flow (de energiebron in deze game). Terwijl ze met hun verschillende missies bezig zijn, krijgen ze het vermoeden dat de Apiary op de planeet iets verborgen heeft.

Haven2

De game is prachtig

Als ik de game in één woord moet omschrijven, is het prachtig, want de game ziet er prachtig uit. De achtergronden, portretten van personages, de dieren en de speelwereld zien er allemaal prachtig en uniek uit. Tijdens het spelen ondervond ik ook geen technische problemen, wat de ervaring ten goede kwam.

Source is een planeet die vraagt om ontdekt te worden. De planeet bestaat uit verschillende Islets (eilanden in de lucht), waar verschillende dieren, planten en soms zelfs ruïnes op te vinden zijn. Het helpt ook dat Yuki en Kay kunnen zweven door hun apparatuur, wat het ontdekken van de Islets nog leuker en het verzamelen Flow makkelijker maakt. Sommige Islets worden overgenomen door Rust die de (schattige) dieren agressief maakt. Yuki en Kay kunnen ervoor kiezen om, naast het verzamelen van Rust voor de reparaties aan hun schip, ook de dieren van diens invloed te bevrijden.

Haven3

Soepel en simpel vechtsysteem

Dit doe je door het ‘gevecht’ met deze bezeten dieren aan te gaan. Yuki en Kay kunnen ervoor kiezen om zich te verdedigen, een impactaanval of een blastaanval te doen. De aanvallen kunnen apart of tegelijkertijd gedaan worden voor meer effect. Dit is vooral handig bij de sterkere en grotere dieren die een aanval van één iemand niet voelen. Als de health bar van het dier laag genoeg is, kan het getemd worden en keert het terug naar normaal. Let wel op, want als je hier te lang mee wacht, ontwaakt het dier weer en kan het je weer aanvallen.

Omdat ik Haven met een controller speelde, moest ik even uitvinden welke kant welke aanval nou precies was, vooral bij Yuki die normaal gezien het tweede personage is. Na even puzzelen, had ik dit door en gingen de gevechten een stuk soepeler. Bij de pc-versie van de game wordt aangeraden om met een controller te spelen en na het spelen van Haven raad ik dat ook aan. Met name de gevechten worden hierdoor een stuk overzichtelijker.

Haven4

Leuk in je eentje of met zijn tweeën

Zoals je net kon lezen, is Haven een co-op game, of beter gezegd kan het een co-op game zijn. Met twee controllers kun je met een vriend/vriendin deze game samenspelen. Met de Steam-versie is het zelfs mogelijk om het op afstand met iemand te spelen via Remote Play. In co-op krijgt je dan de controle over een personage en tijdens het zweven over de Islets neemt één iemand de leiding. De reden hiervoor wordt niet gegeven, maar degene waar ik mee speelde, maakte het niet zoveel uit. De game is ook leuk om in je eentje te spelen. Haven probeert niet een bepaalde speelstijl op te leggen, wat mij zeer goed beviel.

Haven5

Yuki en Kay maken het compleet

Het grootste onderdeel van de game vormen de twee personages Yuki en Kay en de relatie die ze hebben. Als speler volg je hun verhaal en wat ze meemaken. Zij zijn (tot nu toe) de enige menselijke personages in de game en dan is het natuurlijk belangrijk dat het interessante personages zijn, anders zou Haven een groot probleem hebben. Gelukkig is dat totaal niet het geval en zijn Yuki en Kay de interessantste personages die ik in jaren heb gezien. Die twee lijken het ideale koppel te zijn. Ze zitten samen op een verlaten planeet en hebben alleen elkaar. In plaats van dat ze zich aan elkaar gaan irriteren, wat ik op dit moment soms met mijn familie heb in de quarantaine, lijkt het hun relatie juist nog sterker te maken. Zij zijn gewoon het ideale team en verbeteren elkaar.

Kay is een zachtaardige bioloog en Yuki een monteur die soms iets te overhaast een beslissing neemt. Via de dialogen die ze met elkaar hebben, komt de speler meer te weten over de wereld waar Haven zich afspeelt. Je kan ze iets beïnvloeden door de keuzeopties die je af en toe krijgt tijdens een dialoog. Op basis van het antwoord krijg je andere informatie en laat je Yuki en Kay zich zelfverzekerder voelen over hun missie. Als ik het ergens mee zou moeten vergelijken, is het alsof je een observator bent die het verhaal van bovenaf observeert. Dit is vooral in The Nest te zien. Daar bestuur je namelijk geen personage, maar loop je zelf rond en zie je Yuki en Kay hun eigen ding doen. De personages zijn ook goed uitgewerkt. Als je de controller even neerlegt, gaan ze elkaar omhelzen of geven elkaar een kus. Als je ze naast elkaar laat zweven, houden ze elkaars hand vast. Deze kleine details maken de game en hun relatie nog realistischer.

Haven6

Een ervaring

Ik kan nog heel lang over deze game doorpraten, maar dan wordt de review te lang en zou ik te veel belangrijke details vertellen. Ik heb geprobeerd om deze review zo vaag mogelijk te houden, want Haven is een game die zelf ervaren en ontdekt moet worden. In een andere review stond dat deze game een ervaring is en daar kan ik me helemaal in vinden. Dus mocht je interesse gewekt zijn door deze review, pak deze game dan zeker op en ontdek de wereld van Haven zelf.

Haven7

Het eindoordeel van Jolien Mauritsz

Haven is een ervaring die roept om ontdekt te worden. De wereld, het verhaal, de personages en hun relatie maakt de planeet Source een interessante speelomgeving. Haven ziet er prachtig uit, heeft fijne controls en een soepel vechtsysteem. Mocht je een RPG-fan zijn met een zwak voor romantiek, geef deze game dan zeker een kans.

 • Pluspunten
 • Interessant verhaal
 • Game ziet er prachtig uit
 • Geweldige personages
 • Zowel leuk in co-op als alleen
 • Prachtige gamewereld
 • Minpunten
 • Vechtcontrols zijn even wennen
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Jolien Mauritsz

Jolien Mauritsz Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?