Check hier alle E3 2021-content

Harvest Moon: A New Beginning

 • Ontwikkelaar Marvelous Interactive
 • Eerste releasedatum 13 september 2013
 • Platformen Nintendo 3DS
 • Genre RPG, Simulatie
 • Gameliner score

Review: Harvest Moon: A New Beginning - Nintendo 3DS

Een jaar hebben wij erop moeten wachten, maar het moment is toch eindelijk daar. Wij mogen ook aan de slag met Harvest Moon: A New Beginning. Kan deze game voldoen aan de lange geschiedenis die het inmiddels heeft opgebouwd?

onbekend

Hate it or love it

Laat ik meteen met de deur in huis vallen. Harvest Moon is geen Call of Duty, geen Grand Theft Auto of wat dan ook. Harvest Moon heeft altijd een bepaalde niche markt aangesproken en ook deze game zal dat blijven doen. Harvest Moon is niet een game die je even snel gaat spelen. Neen. Voor een dergelijke game ga je zitten en neem je de tijd. De ene vindt dit verschrikkelijk, de andere vindt het een genot.

De game toont zich wederom als een ware boerderijsimulator. Je kunt zaden planten om zo aardappelen, maïs en ander gewas te verbouwen. Je kan koeien en kippen houden. Eigenlijk alles wat je in de vorige games kon, kan je nu weer. En wat mij betreft is dat een goed iets. Never change a winning team.

Change all the things!

Dit lijkt een tegenstrijdigheid met mijn laatste zin. De motor is hetzelfde als met alle vorige games maar je hebt nu wel veel meer opties om aan te passen. Je kan zelf bepalen hoe je boer(in) eruit ziet. Maar daar stopt het niet. Je kan zelfs het uiterlijk van het naburige 'Echo Town' aanpassen. Dit kan je doen door simpele klusjes te doen, maar naarmate het spel vordert speel je steeds grotere gebouwen en projecten vrij.

Wil je liever vee houden dan een gewas? Dan verwijder je alle akkers en vervang je die voor stallen. Of je kan natuurlijk ook een mix van beide maken. Gebouwen die je weghaalt worden niet echt verwijderd maar worden in je inventaris geplaatst.

onbekend

I'm not a complete retard

In het begin van de game krijgen we een bekend fenomeen die we kennen uit de vorige Harvest Moon-games. Het verhaal waarin duidelijk wordt gemaakt dat jij als boer het verschil moet gaan maken. En om dat te benadrukken gaat in Harvest Moon: A New Beginning een oude man met jou je hele speelveld over om zo alles aan je uit te leggen. Meerdere keren moet je hem volgen omdat er dan iets uitgelegd gaat worden waar je spel technisch nog geeneens toegang tot hebt. Eigenlijk is de hele eerste maand van deze game een in-game tutorial. MarvelousAQL gaf mij hiermee het gevoel dat ze je alles willen voorkauwen.

Het boerenleven

Zoals ik daarnet al zei, begint dit spel een beetje stroef, maar daarna is deze Harvest Moon net als al zijn voorgangers. Verslavend. Je ziet je gewassen opkomen en begint steeds meer opties vrij te spelen. Door deze opties wil je steeds meer. Je begint anders te werken en begint vee en gewas te combineren. Heb ik de koeien al gemolken? Moet ik het maïsgewas nog wateren? Al snel begin je gewoon echt hard te werken in deze game. Het harde werken loont en als snel was ik bezig als een echte boer. En naast dit drukke boerenleven moest ik ook nog bezig met mijn sociale leven. Ook in deze game kan je weer proberen een vriend of vriendin (hangt van je personage af) te krijgen. Door de juiste cadeaus aan de juiste personen te geven kan je punten scoren.

onbekend

Het eindoordeel van Bob Andringa

Harvest Moon: A New Beginning is een echte Harvest Moon-game. Het heeft een traag begin (met een verschrikkelijke tutorial) maar als het eenmaal opgang is gekomen is het een geweldige game. Je wilt continu meer, betere gewassen, het oogsten perfectioneren, je bent jezelf continu aan het verbeteren. Wil je een makkelijkere boerderijsim? Dan kan je beter voor Animal Crossing gaan. Maar voor fans van deze serie is deze nieuwe toevoeging een must.

 • Pluspunten
 • Een geweldige boerderijsimulator
 • Je kan alles aanpassen
 • Minpunten
 • De game komt wat traag op gang
 • Die tutorial
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?