Check hier alle E3 2021-content

Gravity Rush 2

 • Ontwikkelaar SCE Japan Studio
 • Eerste releasedatum 18 januari 2017
 • Platformen PlayStation 4
 • Gameliner score

Review: Gravity Rush 2 - PlayStation 4

Feel the rush of gravity met Gravity Rush 2! Wanneer je in het echt van grote hoogtes valt of ongecontroleerd door de lucht vliegt, is het vooral heel hard gillen en krijsen wat de gemiddelde persoon doet. Met Gravity Rush 2 kunnen we veilig vanaf onze bank ervaren hoe het zou zijn wanneer je kunt spelen met de zwaartekracht. Heeft dit nieuwe deel wel de aantrekkingskracht van het eerste? Weet het de minpunten te overkomen? Ik ging er eens goed voor zitten.

onbekend

Keiichi-wie?

Gravity Rush 2 is een direct vervolg op het eerste deel welke origineel verscheen op de PlayStation Vita in 2012, en vorig jaar als Gravity Rush Remastered op de PS4. De geestelijk vader van de Gravity Rush-games is niemand minder dan én van mijn grootste helden in de game-industrie: Keiichiro Toyama. Wie? Hij is d' man achter Silent Hill 1 en de Forbidden Siren-games, welke nog altijd behoren tot mijn favoriete survival horror games. Het is een apart verschijnsel dat Gravity Rush 2 op de markt verschijnt, want een daverend verkoop succes is Gravity Rush niet te noemen. Eigenlijk hebben veel te weinig mensen de game gespeeld, al heeft gelukkig de re-release op de PS4 hier wel wat verandering in aangebracht.

Gravity plus en min

Persoonlijk vind ik Gravity Rush echt geweldig, hieronder mijn pluspunten:
-unieke gameplay
-boeiend verhaal
-originele setting
-een prachtig uitgewerkt anime-stijltje
-superleuk hoofdpersoon
-schitterende soundtrack.

Daarnaast heb ik er echter ook wel altijd redelijk wat kritiek op gehad:
-de camera kan echt een ramp zijn
-de personages, afgezien van Kat, zijn dikwijls irritant
-een behoorlijk aantal challenges zijn irritante, sadistische pijntreinen
-controls soms lastig
-gehele algemene setting is donker

Zou er veel veranderd zijn?

onbekend

Kattige zweefteef

Gravity Rush 2 heeft gelukkig weer de superaardige en blije Kat als hoofdpersoon. Het verhaal gaat verder waar het eerste deel ophield, al is er een speciale overbruggende animatie gemaakt die je hier kunt bekijken. Kat zit nu als een soort dwangarbeider op een vliegend schip, waarbij ze als een soort mijnwerker ore moet opgraven uit dieper liggende ruïnes. Kat is haar zwaartekracht-tartende krachten verloren toen ze haar kat Dusty kwijt raakte. Al snel gebeurt er het én en ander waardoor Kat uiteraard haar krachten weer terug krijgt. Dit keer is iedereen ook al wat vriendelijker tegen je dan in het eerste deel. Hieraan kon ik mij behoorlijk aan irriteren, vooral omdat Kat veel te vriendelijk blijft in gevallen waarbij ik toch echt een muilpeer zou uitdelen. Het is overigens iets wat vaak in Japanse games voorkomt, discriminerend of als vuil behandeld worden. De insteek mag wel als leerzaam bedoeld zijn, maar leuker wordt het toch echt niet. Nu, in deel twee, dwingt Kat al snel respect af, ook al blijft ze een naïeve goedzak.

Ontrafelend

Heel de wereld van Gravity Rush zweeft. Hoe hoger je zit, des te beter je het hebt meestal. Dit is bovenal het geval in de hoofdstad waar het avontuur zich afspeelt: het Mexicaans getinte, Jirga Para Lhao (dat moest ik weer even opzoeken ja). Zo donker als dat de steden in het eerste deel waren, zo kleurrijk en zonnig is deze stad. Althans, grotendeels want al snel komt Kat erachter dat de mensen die heel laag wonen het ontzettend slecht hebben. Goedzak dat ze is, gaat zij daar natuurlijk een stokje voor steken. Uiteindelijk is Gravity Rush 2 nu het deel waarin alles qua verhaal met Kat wordt afgerond. Alle mysteries van het eerste deel worden nu ontrafeld, en alles wijst erop dat men niet van plan is nog een Gravity Rush te maken.

onbekend

Gameplay Rush

Hoe speelt Gravity Rush 2? De game speelt als een free-roaming action RPG met een lineair verhaal. Je kunt vrij rondvliegen waarbij je allerlei side-quests en challenges kunt doen, welke stuk voor stuk boeiender zijn en beter spelen dan in het eerste deel het geval is. In de main quest zit veel vlieg en knokwerk, maar bij veel side-quests moet je foto's maken en dingen zoeken. Dit zorgt voor een mooie afwisseling, ook in locatie, want deze wisselen meer af dan voorheen. Het vechten doe je voornamelijk wel weer tegen de Nevi, een soort shadow-blob wezens die in alle soorten en maten komen. Niet echt super-origineel, maar het zorgt voor onverwachte mutaties en hele grote bazen op zijn tijd, en kan dus nog op zijn tijd verrassen. Je hebt nu overigens ook mensen en mechs waar je weleens tegen moet knokken.

Gelukkig is Gravity Rush 2 grotendeels hetzelfde gebleven qua gameplay, al zijn er veel toevoegingen en aanpassingen welke de gehele ervaring ten goede komen. Het zweven en vliegen zet je aan en uit met de shoulderbuttons, terwijl je richting geeft met het pookje of motion controls. Een grote vooruitgang is dat de camera nu wélecht meewerkt in de meeste gevallen, en het auto-locken van vijanden gaat fijner. Alles gaat soepeler en voelt wat beter aan qua controls dan het eerste deel. Zo kan je nu ook veel beter met objecten slingeren die je afvuurt met je gravity powers, wat garant staat voor heel wat geweld-plezier. Net als Samus en Link, is Kat aan het begin bijna al haar powers kwijt van het vorige deel, en kun je deze upgraden door te levellen. Het beste kun je dit doen door vooral side-quests te spelen en de mining challenges te doen, die nogal eens wat geheime bazen en items bevatten.

onbekend

Het eindoordeel van Peter Scheffer

2017 begint gelijk goed voor de PlayStation 4, want er is al gelijk een must-have toekomstige klassieker bij met Gravity Rush 2. De ontwikkelaar heeft met het eerste deel een hele lastige development periode gehad, wat soms ook te merken was. Nu, met dit tweede deel, hebben ze de focus op verbeteringen van het eerste deel kunnen leggen, en dat is goed gelukt. Omdat de game zo uniek speelt, kan het af en toe qua controls weleens worstelen zijn, maar voor negentig procent van de tijd is het dik genieten geblazen. Gravity Rush 2 is overigens ook bepaald niet klein en houd je zeker twintig tot veertig uur zoet. Prachtige graphics, leuke personages, mooie muziek en originele gameplay. Heerlijk. Koop de game, en geniet.

 • Pluspunten
 • Kat blijft een topper
 • Prachtige anime-stijl en muziek
 • Originele gameplay en setting
 • Boeiend afgerond verhaal
 • Alle minpunten van deel 1 verbeterd
 • Minpunten
 • Gameplay en camera soms toch lastig
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?