Grand Theft Auto IV: Episodes from Liberty City

  • Ontwikkelaar Rockstar North
  • Eerste releasedatum 29 oktober 2009
  • Platformen Pc, Xbox 360, PlayStation 3
  • Genre Actie, Open-World
  • Gameliner score

Review: Grand Theft Auto IV: Episodes from Liberty City - Xbox 360

Nog nooit had een game zo'n grote hype om zich heen hangen als Grand Theft Auto IV. Een stad waarin je vrij rond kan dwalen, dikke actie en een superieur verhaal. En nu komt de stad voor de laatste keer tot leven. Twee keer eigenlijk. Grand Theft Auto IV: Episodes from Liberty City bestaat namelijk uit twee op zich zelf staande avonturen. Even goed als het origineel? Dat lees je in mijn review!

Twee keer zoveel fun

Episodes from Liberty City bestaat uit twee totaal verschillende verhalen. Het eerste verhaal getiteld 'The Lost and Damned' kwam begin dit jaar uit als download op Xbox Live. Het andere verhaal is een compleet nieuw verhaal genaamd 'The Ballad of Gay Tony'. En nu is dit pakketje dus samen op 'n disc uitgekomen. Compleet te spelen, zonder dat je de originele Grand Theft Auto IV moet hebben. In 'The Lost and Damned' duik je in de wereld van motorbende The Lost. Jij bent Johnny Klebitz, een kale joodse redneck. Met uitstekende cutscene's en nieuwe intrigerende personages is het weer een pracht van een verhaal. Billy Grey is de leider van de bende, maar kan het niet zo goed vinden met Johnny. Johnny is wat sympathiek, en Billy wil alles met de harde hand aanpakken. De stad die je kent uit Grand Theft Auto IV is niet veranderd. Geen nieuwe omgevingen, behalve wat gebouwen van binnen en dergelijke. Aangezien je in een motorbende zit, zul je grotendeels door de stad cruisen op je motor, gevolgd door de rest van je bende.
Er zijn wat minder zijmissies, en je volgt vooral de hoofd verhaallijn. Hoewel de game weer boordevol met nieuwe mini games zit, is de speelduur ongeveer een derde van het origineel. Toch is de beleving er niet minder om. Vooral de sfeer in The Lost and The Damned is geweldig. Het grauwe clubhuis, de korte rauwe uitspraken, en dan die personages die uit het leven willen stappen maar het niet kunnen. Drama en romantiek; geweldig. Dit is hoe we Grand Theft Auto kennen. Buiten nieuwe minigames zitten er ook wat nieuwe voertuigen en wapens in, zoals de afgezaagde shotgun en de Amerikaanse chopper.

De ballen van Gay Tony

Omdat The Lost and Damned al ongeveer een jaar uit is, wil ik snel verder gaan met waar het eigenlijk echt omgaat in dit pakket;'The Ballad of Gay Tony'. Het grootste en eigenlijk enige commentaar op Grand Theft Auto IV en The Lost and Damned was dat de fun eruit was gehaald. Het was allemaal iets te serieus volgens de critici. En daar heeft Rockstar wat aan willen doen met The Ballad of Gay Tony. Terug naar de roots van San Andreas. Gay Tony zit namelijk vol met over de top actie. Parachutes, explosies, helikopters en ga zo maar door. En toch zit er ook in Gay Tony een geniaal verhaal. De mix van plezier, fun en actie wordt uitstekend ondersteund door het toch serieuze verhaal. Jij speelt met Luis Lopez, een vrouwenverslinder en ex-gangster en je werkt voor Gay Tony, een grote clubeigenaar, die eigenlijk heel het uitgaansleven van Liberty City beheert. Drugs, seks en geweld zijn een dagelijkse bezigheid. Gay Tony verliest wat handeltjes en moet betalen aan de Mafia. Aan Luis de opdracht om het vuile werk van Tony op te knappen. Er zitten weer geniale personages in zoals de Islamitische Yusuf. Hij wil de grootste toren van Liberty City en is compleet gestoord. Zo zul je voor Yusuf onder andere een metro, tank en helikopter moeten stelen. En daarmee is de toon wel gezet voor dit deel. Gay Tony is een verhaal vol met drama, uitstekend afgewisseld met uitdagende, variabele missies. Er is daadwerkelijk geen missie hetzelfde. Waar in The Lost and Damned alles een grauwe kleur had, is alles in Gay Tony vrolijk. Fel licht, felle kleuren, volle clubs, dronken mensen; het nachtleven zoals je dat kent van je eigen afgelopen weekend. Ook in Gay Tony gaat het vooral om het hoofdverhaal, hoewel je hierin wel wat meer zijmissies en minigames hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van bungeejumping en in de clubs uitsmijtertje spelen?

Alle wegen leiden naar Liberty City

Ondanks dat deze twee verhalen totaal anders zijn dan het origineel, zie je toch wat dingen terug. Zo kom je in beide verhalen weer bij de diamanten deal en draait alles daar eigenlijk om. De diamanten deal, die in het museum fout ging met alle gevolgen van dien, zie je dus vanuit twee nieuwe perspectieven. Gay Tony die de diamant eerst koopt, The Lost die hem steelt, Niko die hem wil kopen, en Luis die hem weer terug steelt. In een notendop zie je eigenlijk de gevolgen van zo'n deal door de ogen van drie mensen. Je ziet Niko weer af en toe voorbijkomen, en ook personages als Ray Boccino leveren hun bijdrage aan beide topverhalen.

Gameplay in de grote stad

Aan de besturing is niets aangepast. En dat was ook niet nodig naar mijn mening. Hoewel het af en toe een beetje sloom lijkt, speelt het nog steeds lekker weg. In The Lost and Damned word je wel wat minder snel van je motor af geslingerd en gaan de bochten wat scherper. Ondanks dat de stad grotendeels nog hetzelfde is gebleven, zijn er hier en daar toch een aantal vernieuwingen. Zo zitten beide games boordevol nieuwe wapens en vooral Gay Tony boordevol nieuwe voertuigen. Ook zijn er dus nieuwe minigames aanwezig zoals armpje drukken met bendeleden en paparazzi wegjagen bij bekende sterren. En jij raadt vast welke activiteit bij welk deel hoort. Omdat er minder zijmissies zijn is het verhaal goed te begrijpen, en zijn het begin en einde erg duidelijk. De samenloop van alle drie de verhalen is erg tof gedaan, en de afwisseling maakt het helemaal af.

Het eindoordeel van Bernd Dekker

Het is moeilijk om twee games als 'n game te bespreken, want The Ballad of Gay Tony en The Lost and Damned zijn misschien qua stad hetzelfde, het zijn twee totaal verschillende games. Vernieuwingen die zijn aangebracht pakken goed uit en wat zo moest blijven is niet veranderd. Gay Tony is een explosief en leuk avontuur en The Lost and Damned zit vol met drama en intieme gesprekken. In totaal ben je met deze games samen zo'n vijftien uur bezig, wat toch een nette speelduur is tegenwoordig. En dat terwijl we dit schijfje voor een zeer aantrekkelijke prijs verkopen. Ben jij fan van Grand Theft Auto IV, of houd je van een goed verhaal, dan is dit een must-have! Niks downloadable content, dit zijn gewoon uitstekende games en zeker een disc waard!

  • Pluspunten
  • Verhaal
  • Vernieuwingen
  • Minpunten
  • Gameplay misschien wat gedateerd
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?