Review: Grand Theft Auto: Chinatown Wars Nintendo DS

Remco van  Woensel
Door Remco van Woensel
Geplaatst: 7 mei 2009 07:09

Auto's, drugs en moord. Dat is waar een echte GTA-game om draait. Vanaf het moment dat ik GTA: San Andreas heb gespeeld, vallen GTA-games bij mij erg in de smaak. Ik beleefde er zelfs zoveel plezier aan dat ik van plan was om meerdere games uit het GTA-franchise te gaan kopen. Na een jaar spelen ging San Andreas bij mij toch wel vervelen. Ik had toen besloten om toch geen nieuwe GTA-game meer te kopen. Maar toen Rockstar met GTA: Chinatown Wars op de proppen kwam leek dit mij d' game voor de DS.

Yu Jian

Het verhaal begint als Huang Lee, een verwend rijkeluiszoontje uit Hong Kong, op weg is naar Liberty City. Zijn vader is vermoord en Huang Lee krijgt de taak om het familie-erfstuk (het zwaard Yu Jian) naar zijn oom Kenny te brengen.
Dit gaat echter al gelijk mis als Huang Lee op het vliegveld aankomt en wordt neergeschoten. Het zwaard wordt gestolen en Huang Lee wordt voor de dood achtergelaten in een zinkende auto. Om wraak te nemen op zijn vaders moordenaars en zijn families eer te herstellen waagt hij zich in de meest gevreesde stad ter wereld.

Missies, missies en nog eens missies

GTA: Chinatown Wars bevat een hoop verschillende missies. Bijna geen enkele missie is hetzelfde, wat in GTA IV wel het geval was. Zo kun je vrolijk verder spelen zonder dat je steeds het gevoel hebt dat je bepaalde missies al eerder hebt gehad. Ook hebben een hoop missies een kleine minigame die je met de stylus uit moet voeren. Zo moet je bijvoorbeeld een bom onschadelijk maken, een sniper rifle in elkaar zetten of een gestolen auto aan de praat krijgen. Deze minigames benutten de mogelijkheden van de DS goed en zijn een erg leuke toevoeging aan de game. Ook heeft het spel de mogelijkheid om gehaalde missies opnieuw te doen.
Naast de storyline-missies bevat Chinatown Wars ook andere missies. Zo kun je bijvoorbeeld gewonde mensen naar het ziekenhuis brengen of verschillende branden blussen met behulp van een brandweerwagen. Ook kom je soms doodgewone mensen tegen die een missie voor je hebben. Door deze missies heb je na het uitspelen van de storyline nog steeds een hoop te doen.
Ook heb je, zoals in iedere GTA-game, de mogelijkheid om vrij rond te lopen. Je kunt op zoek gaan naar straatraces, mooie auto's of drugsdealers. Bij de drugsdealers kun je drugs inkopen en verkopen. Hierbij is het de bedoeling om zoveel mogelijk winst te maken, hetgeen een erg leuke toevoeging is.

De cartridge zat vol

De drie uur cutscenes die eigenlijk in Chinatown Wars zouden komen zijn erg veranderd. Het zijn namelijk alleen nog maar plaatjes met wat tekst eronder. Ook het geluid van de stemmen is weg gelaten. Dit komt simpelweg doordat het spel anders niet op de cartridge zou hebben gepast.
Naast het weglaten van de stemmen is er ook bij de radiozenders op het geluid bespaart. Zo zijn er alleen nog maar instrumentale nummers in je auto te beluisteren. Dit maakt voor mij niet veel uit, want ik vind bijna alle nummers wel leuk. Ook is er op geen enkele zender een dj te vinden.

Ben jij je vrienden de baas?

Chinatown Wars bevat zes verschillende multiplayer modi, waarin beide spelers een exemplaar van het spel nodig hebben. Natuurlijk kun je het gaspedaal lekker hard intrappen in een spannende race tegen je vriend. Je kunt hem zelfs uitdagen een heel seizoen tegen je te racen.
Ook zijn er een hoop deathmatch-modes waarin je bijvoorbeeld zoveel mogelijk mensen moet vermoorden of moet proberen het busje van je vriend te vernietigen. Naast het continu proberen te verslaan van je vrienden is er ook een modus waarin je moet samenwerken. Hierin moet je samen met je vriend een bepaald voorwerp beschermen tegen een groep gewapende mensen. Aan de multiplayermodus zul je voor langere tijd erg veel plezier beleven.
Ook kun je je spel via Wi-Fi aan de Rockstar Games Social Club koppelen. Vanaf hier kun je bijvoorbeeld extra missies of een nieuwe auto downloaden. Ook kun je je stats uploaden naar de Social Club. Hiernaast heeft Chinatown Wars geen online mogelijkheden, wat ik eigenlijk wel jammer vind.

Het eindoordeel van Remco van Woensel

GTA: Chinatown Wars is een echte GTA-game. Je bent er een behoorlijke tijd zoet mee. De missies zijn gevarieerd en leuk om te voltooien. Het is jammer dat de eigenlijke cutscenes er uit zijn gelaten, maar dat bederft je gameplezier niet. Als een van je vrienden de game ook heeft beleef je een hoop plezier aan de multiplayermodus. Als dat niet het geval is heb je nadat je de 100% hebt gehaald niet veel meer om te doen. Toch is GTA: Chinatown Wars het beste DS-spel dat ik ooit heb gezien.

    Perfect
  • Grote hoeveelheid missies
  • Straatraces
  • Drugs dealen
  • Multiplayermodus
  • Bezuiniging op cutscenes en geluid
Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Uitgever

Rockstar Games

Reviewscore

Platforms

PlayStation Portable, Nintendo DS, Mobile

Releasedatum

20 maart 2009

Ontwikkelaar

Rockstar Leeds

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord