Check hier alle E3 2021-content

Gran Turismo 4

 • Ontwikkelaar Polyphony D.
 • Eerste releasedatum 9 maart 2005
 • Platformen PlayStation 2
 • Genre Racing
 • Gameliner score

Review: Gran Turismo 4 - PlayStation 2

Na veel uitstellingen en lang wachten, is het eindelijk zo ver, Gran Turismo 4 is uit! De game had hoge verwachtingen bij veel gamers waar te maken. De 700 auto's en meer dan 50 circuits die door de ontwikkelaar Polyphony zijn na gebootst, hadden daar alles mee te maken.

Realistisch

Gran Turismo 4 is uniek van wegen zijn vele auto's en circuits. De auto's zijn tot op de details na gemaakt en ze hebben de lecensie van vele auto merken. Er is ook een opmerkelijk circuit in de game toegevoegd, namelijk de Nurburgring Nordschleife. Het 20,8 kilometer lange circuit is door de makers van Gran Turismo perfect na gebootst. De 176 bochten en de vele hobbels en bobbels zijn perfect na gemaakt. Zelfs de graffiti tekeningen op de weg zijn in detail na gemaakt.

Zoals bij alle voorgaande Gran Turismo's moet je voordat je gaat racen een of meerdere rijbewijzen gaan halen. Dit keer kan je maar liefst 5 rijbewijzen behalen. Dit kan vereenvoudigd worden door op de R3 button te drukken, dan krijg je een lijntje die de juiste lijn aangeeft. Op deze lijn kan je ook zien wanneer je moet gassen en moet remmen. Dit kan alleen bij de eerste twee rijbewijzen.

Gameplay

Dan de gameplay van Gran Turismo 4. Het reageren van de auto verschilt per auto, maar over het algemeen lijken de makers van Gran Turismo er in geslaagd te zijn om de auto's realistich laten reageren. De snelheid en het optrekken lijkt ook realistisch over te komen. Ik vind het wel jammer dat je op sommige stukken kunt afsnijden, zonder dat je een tijdstraf of penalty krijgt. Dit kun je bijvoorbeeld goed zien bij de chicane op het Laguna Seca circuit. Al met al vind ik dat de gameplay wel wat verbeterd is tenopzichte van Gran Turismo 3, maar niet al teveel. Er kon natuurlijk niet te veel veranderd zijn aan de gameplay, want dit was al zeer goed te noemen.

De graphics zien er goed uit in Gran Turismo 4. Alles ziet er realistisch uit, het "enige" dat nog beter kan is het publiek langs de weg. De fotograven die af en toe een foto knippen op de weg, zijn wel realistisch. Voor sommige is het een must voor andere weer niet, ik heb het hier natuurlijk over de schade optie. Deze optie is nog steeds niet toegepast door de makers van Gran Turismo. Ik vind het zelf must, hopelijk past Polyphony deze optie wel toe in Gran Turismo Vision.

Tweedehandse auto's?!

Sommige auto's moet je in de tweedehands shop (used cars) kopen, omdat ze nergens anders te koop zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn de vier black race cars. Deze auto's zijn zwart van kleur en komen eens in de 700 dagen terug in de tweedehands shop. Ze hebben een totale waarde van 8,5 miljoen credits. Dan zijn er nog de speciale 10 km cars, deze auto's hebben 10 km op de teller staan en kun je kopen in de tweedehands shop voor weinig geld.

Er zijn ook nog mogelijkheden om je auto te tunen. Je kunt het uiterlijk niet tunen, er is alleen een mogelijkheid om er een spoiler en andere velgen er op te zetten. Ik had ook graag een mogelijk gehad om de auto een andere kleur en stikkers te geven. Gelukkig zijn de mogelijkheden om de binnenkant te tunen zo groot dat je het andere niet mist. Nadat je je auto getuned hebt, moet je natuurlijk de juiste afstelling vinden.

Rijden op niveau!

We hebben ook nog de B-spec mode, dit is een mode waar bij de gamer even een pauze kan pakken. Je hoeft bij deze mode niet te racen en je kunt hem instellen op 3 keer sneller. Dat is voorà¡l handig bij 24 uur races. Er zijn ook nog mogelijkheden om de coureur de pits in te sturen, hem de tegenstander in te laten halen en het race type in te stellen. Voordat laatste moet je oppassen, want hoe harder je de coureur laat racen, hoe meer risico hij neemt, dus hoe eerder hij crasht.

In de photomode kun je foto's maken op mooie momenten, bijvoorbeeld als je drift door de bocht of als er een vlam uit de uitlaat komt. Je kunt je USB-stick dan in je PS2 stoppen en hem opslaan, zodat je hem dan op de computer kunt zetten.

Het eindoordeel van Alex Zweers

Gran Turismo Vision is nu in ontwikkeling en komt uit op de PS3. Er worden een aantal verbeteringen toe gepast, zoals meer dan 6 auto's per race, nieuwe circuits, nieuwe auto's, betere grafiqs (door een krachtigere console) ect. Hopelijk wordt dit net zo'n groot succes als de eerdere Gran Turismo games. De conclusie is dan ook dat het een top-game is en zeker de moeite waard is om te spelen. Ook voor gamers die niet bekent zijn met de GT reeks.

 • Pluspunten
 • Realistisch
 • Veel auto's van de "echte merken"
 • De vele tuning en afstelling opties
 • Minpunten
 • G'n schade
 • G'n optie om het uiterlijk te tunen
 • Max. 5 tegenstanders in een race
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Alex Zweers

Alex Zweers Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?