Check hier alle E3 2021-content

Forza Motorsport 7

 • Ontwikkelaar Turn 10 Studios
 • Eerste releasedatum 3 oktober 2017
 • Platformen Xbox One
 • Genre Racing
 • Gameliner score

Review: Forza Motorsport 7 - Xbox One

Ontwikkelstudio's die in wereldpremière een nieuw automodel mogen tonen en bijgevolg een gamescom-editie die in zijn publieke hallen wel iets wegheeft van het autosalon in Genève. Het bleek het startschot voor een ontzettend drukke periode boordevol racegames die om je aandacht vragen. Halverwege september bleek Project CARS 2 al "“ en ik citeer collega Rudy "“ "een ware must-have voor autoliefhebbers" en ook Gran Turismo Sport staat op het punt om uitgerold te worden. De lancering van Forza Motorsport 7 valt precies tussen die twee in en die blijkt "“ na enkele dagen intensief racen "“ zowaar het hoogtepunt te zijn in het twaalfjarige bestaan van de reeks.

onbekend

Eerst wat cijfertjes

Puur qua cijferwerk gooit Forza Motorsport 7 al indrukwekkendere cijfers op tafel dan zijn voorganger. Autoliefhebbers kunnen zich verlekkeren aan niet minder dan 700 wagens (ter vergelijking: op de wagenlijst van Forza 6 stonden zo'n 450 auto's) en een dertigtal race-omgevingen vormen het decor van Forza's grootste tracklist tot op heden. De nieuwe Porsche 911 GT2 RS prijkt overigens niet zomaar op de cover van het spel, want voor het eerst in lange tijd krijgen we een hoop Porsche-modellen in de wagenlijst van Forza. Daarnaast heeft het spel nu ook het grootste aanbod Ferrari's en Lamborghini's. Al die exclusieve bolides waar je als Gameliner-redacteur alleen maar van kan dromen, worden aangevuld met minder blitse modellen die je vaker in ons straatbeeld aantreft, maar in het enorme portfolio is bijvoorbeeld ook plaats voor racetrucks, formule E-, Nascar- en Indycar-wagens.

De mooiste

Forza Motorsport 7 moet straks het visuele uithangbord worden van de Xbox One X, maar ook op Microsofts vier jaar oude Xbox One (het platform waarop ik de game heb gerecenseerd) wordt een glansprestatie neergezet. De automodellen behoren tot de meest gedetailleerde die je in het hedendaagse gamelandschap gaat vinden en zijn tot het binnenwerk toe erg accuraat nagebouwd. Het oog voor detail wordt doorgetrokken op de in totaal meer dan tweehonderd circuitvarianten om ze zo getrouw mogelijk in beeld te brengen. In slechte weersomstandigheden stijgt de Forza-reeks zelfs weer even boven zichzelf uit. Forza Motorsport 6 introduceerde al volledig verregende circuits, maar in het zevende deel komen de grillige weerseffecten toch nog beter tot hun recht. Water stroomt weg waar het circuit afloopt, vormt poeltjes op het asfalt en zorgt uiteraard voor minder grip op de baan. Het verloop hiervan is nog niet zo dynamisch als in Project CARS 2, maar van een regenachtige start ga je tijdens de race zelf al naar een drogere periode, waarbij de zon zijn stralen werpt op het natte wegdek en voor een verblindende weerspiegeling zorgt. De beeldverversing geeft geen kick en dendert continu aan een hypervloeiende zestig beelden per seconde voorbij. Indrukwekkend hoor. De laadtijden zijn misschien een tikkeltje te lang, maar tijdens het laden kan je wel de afstellingen aan je auto wijzigen zodat het eigenlijk maar een miezerig minpuntje is.

onbekend

Klinkt overtuigend en racet heerlijk

Visueel is er dus weinig aan te merken, maar ontwikkelaar Turn 10 weet als geen ander dat ook het geluid van belang is om de speler volledig onder te dompelen in de racesfeer. De motoren die net zo gemeen brullen als in het echt, de grommende uitlaat- en ratelende schakelgeluiden, opspattend water of kiezeltjes die tegen de carrosserie botsen: je hebt het gevoel in een echte raceauto te zitten. De 'physics engine' neemt ieder aspect van elke auto in rekening en schotelt zo een realistisch resultaat voor waarbij iedere auto anders aanvoelt. Forza Motorsport 7 racet bovendien heerlijk weg. Een (semi)simulator als Forza Motorsport komt ongetwijfeld nog steeds het best tot zijn recht met een racestuur en pedalen (de pc-versie, via Microsofts Play Anywhere-principe, ondersteunt er zelfs heel wat), maar ook met de thumbsticks en triggers van de Xbox One-controller (de manier waarop ik de game heb gespeeld) werkt bijna net zó lekker en geeft je enorm veel controle over je wagen. Je voelt de kleinste onregelmatigheden in het circuit dankzij de feedback die je krijgt van de rumble. Forza Motorsport 7 beschikt bovendien over tal van hulpmiddelen zodat het gamers van elk kaliber een gepaste uitdaging biedt.

onbekend

Maak carrière

Het hoofdmenu puilt uit van de content (vrij racen, racen tegen rivalen, op een gedeeld scherm, online races en uitdagingen, et cetera) maar de Forza-coureurscup eist sowieso de hoofdrol op. Je maakt een eigen racepiloot aan (man of vrouw), dost hem/haar uit in een raceoverall en neemt na drie introducerende races uit de geschiedenis (waarbij om 'n of andere reden standaard alle hulpmiddelen aanstaan) deel aan een heleboel races in zes verschillende series. Elke serie huisvest een heleboel kampioenschappen in een brede waaier racedisciplines die stuk voor stuk overtuigen en een aantal Showcase-uitdagingen die de boel gevarieerd houden. In de Seeker-tier neem je het bijvoorbeeld in een rechtstreeks 'n-versus-'n duel op tegen Ken Block, enkele jaren terug nog het gezicht van de DiRT-reeks van Codemasters.

Prijzenkrat

De presentatie van deze modus is modern en een charismatische voice-over begeleidt de verschillende competities, terwijl er zo nu en dan een voice clip van echte coureurs voorbijkomt. Het maakt van de Forza-coureurscup veruit de meest aangename solo-campagne van alle edities, ondanks de klassieke structuur waarbij een heleboel op 'slot' blijft tot je genoeg races afgewerkt hebt. Op vergelijkbare wijze blijven een heleboel bolides voor lange tijd buiten bereik omdat ze in de hoogste categorie van de autoverzameling zitten. Per verkregen of gekochte auto gaat je 'verzamelscore' de hoogte in en krijg je gaandeweg toegang tot de bijzondere wagens. Je verdient ook extra's om je rijder, die nog altijd gebruikt wordt als 'drivatar' in het spel van je vrienden, aan te passen met allerlei outfits. Het prijzengeld dat je verdiend hebt, spendeer je aan nieuwe auto's of aan de prijzenkratten die in dit deel geïntroduceerd worden. Ze variëren sterk in prijs, maar hoe hoger het gespendeerde bedrag, hoe beter de beloning. Dit systeem valt schijnbaar niet bij iedereen in de smaak, maar ik vond deze beloningsvorm behoorlijk verslavend. Een verbeterde carrière, in combinatie met alles wat je van een Forza-titel verwacht: dit is een quasi oneindig speelbaar pretpakket voor de raceliefhebber!

onbekend

Het eindoordeel van Davy De Rauw

Forza Motorsport 7 is geen enorme vernieuwer, maar wel het beste deel in de reeks. Met hun jarenlange ervaring heeft Turn 10 Studios de lat van racegames voor consoles weer een stukje hoger gelegd. De race-ervaring is sensationeel en biedt elk type gamer een gepaste uitdaging. Het wagenpark is enorm uitgebreid en gevarieerd met tal van goed uitgewerkte disciplines. Visueel is het makkelijk 'n van een mooiste games op de Xbox One, de geluidseffecten zijn top en dragen bij aan de overtuigende racesfeer. Niet te missen voor raceliefhebbers.

 • Pluspunten
 • Racet heerlijk
 • Hypervloeiende framerate
 • Tonnen content
 • Likkebaardend mooi
 • Auditief sterk
 • Minpunten
 • Laden neemt wat tijd in beslag
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?