Check hier alle E3 2021-content

Forza Motorsport 6

 • Ontwikkelaar Turn 10 Studios
 • Eerste releasedatum 18 september 2015
 • Platformen Xbox One
 • Genre Racing
 • Gameliner score

Review: Forza Motorsport 6 - Xbox One

Microsoft laat sinds de introductie van de Xbox One geen jaar voorbij gaan zonder Forza-game. Na Forza Motorsport 5 en Forza Horizon 2, is het nu de beurt aan Forza Motorsport 6. Forza 5 was helaas een typische releasegame, met aanzienlijk minder content en mogelijkheden dan zijn voorgangers, en is in ons kikkerlandje door velen over het hoofd gezien door de late release van de Xbox One. Daar hoef je als Forza-fan of als nieuwkomer echter niet wakker van te liggen, want met Forza Motorsport 6 wordt die nare nasmaak van het vijfde deel grotendeels weggespoeld.

onbekend

Versnelling hoger

Forza Motorsport is ondertussen wel een begrip in het genre. Het is een racegame die door iedere speler met plezier kan worden gespeeld, doordat de game tal van hulpmiddelen aanbiedt. Ook in het zesde deel is dat niet anders. Waar het in de Horizon-games vooral gaat om ontdekken, sfeer en een variëteit aan ondergronden, draait het in de Forza Motorsport-delen altijd om het asfalt van bekende circuits. Daar worden af en toe wat stedencircuits aan toegevoegd, zoals dit keer het geval is met een stratencircuit door Rio de Janeiro. Waar het vorige deel slechts over een karig aantal tracks beschikte, is het aanbod in Forza Motorsport 6 juist overweldigend. Onder andere Brand Hatch, Daytona en Watkins Glen maken voor het eerst hun opwachting, maar ook zijn sommige bekende tracks vernieuwd en zijn er tal van circuitvariaties toegevoegd aan de bekende kost. Zo beschikt de game over 26 locaties, die allen meerdere variaties kennen en vaak ook in tegengestelde richting gereden kunnen worden. Daar ben je dus wel even zoet mee.

Van de regen in de drup

Uiteraard is het lastig om een serie als Forza Motorsport nog daadwerkelijk te vernieuwen, maar met het toevoegen van regen doet Turn 10 Studios toch een poging. Ook is het voor het eerst mogelijk om te racen in de nacht. Deze nacht- en regenraces zien er niet alleen enorm tof uit, ook hebben ze merkbaar invloed op de bekende gameplay. Zo manoeuvreer je niet zo gemakkelijk door een grote plas en koelt het asfalt 's nachts af waardoor je minder grip hebt. Vooral het rijden in de regen voegt een nieuwe dimensie toe voor eenieder die de ideale lijn op iedere track wel in zijn of haar hoofd dacht te hebben, zoals ook ondergetekende. Nu moet je iedere track opnieuw leren en worden races minder voorspelbaar, wat deze Forza-game een stuk leuker maakt. Alhoewel, je hoeft niet iedere track opnieuw te leren, want de mogelijkheid om in de regen te rijden is maar op een bepaald aantal tracks aanwezig. Datzelfde geldt voor racen in de donkere nacht. Ook zijn deze systemen niet dynamisch, zoals in Project CARS bijvoorbeeld wel het geval was. Begin je aan een zonnige race, dan blijft het de gehele race zonnig, en begin je aan een evenement op een regenachtige track, dan zal het dat gehele evenement blijven regen. Jammer.

onbekend

Drivatars, mods en auto's

Het racen in Forza Motorsport 6 wordt dus aanzienlijk leuker en uitdagender wanneer je ervoor kiest om in de nacht of regen te strijden, maar verschillende elementen zorgen er ook voor dat normale races aantrekkelijker zijn dan in eerdere delen. Zo zorgen de terugkerende Drivatars ervoor dat de A.I. aanvoelt als tegenstanders van vlees en bloed, inclusief domme fouten, gevaarlijke inhaalacties en geniale schakelmanoeuvres. Bovendien zijn ze gebaseerd op het rijgedrag van je vrienden, wat mij persoonlijk altijd nog eens extra motiveert om voor de eerste plaats te gaan. Ook is er een heus modsysteem toegevoegd aan de game. Met kaartjes kun je het jezelf gemakkelijker of uitdagender maken. Denk bijvoorbeeld aan kaartjes die je een bepaald percentage extra grip geven of kaartjes die je dwingen om vanuit een bepaald camerastandpunt te racen, wat je vervolgens extra credits oplevert. De mods zijn volledig optioneel, voegen voor mij persoonlijk weinig toe, maar kunnen het racegeweld voor bepaalde spelers wellicht een tikje aantrekkelijker maken.

In een Forza-game draait het toch vooral om de auto's en in Forza Motorsport 6 zijn die in overweldigende proporties aanwezig. Waar het aanbod van het vorige deel hier en daar nog te wensen overliet en er veel te veel toffe auto's als betaalde DLC werden aangeboden, doet deeltje zes dat aanzienlijk beter. Naast de 2017 Ford GT die op de box art schittert, kun je praktisch iedere denkbare auto met een beetje vermogen in de game verwachten. In totaal beschikt de game over meer dan 450 auto's, die bovendien allemaal in Forzavista te bewonderen zijn en werkelijk verbluffend ogen. Dat betekent dat een autoliefhebber zonder ook maar een band op het asfalt te zetten al vele uren zoet kan zijn met Forza Motorsport 6.

onbekend

Glansrijke variatie

De carrièremodus van Forza Motorsport 5 liet spelers wel erg vrij in de keuze waar ze op dat moment zin in hadden, waardoor er eigenlijk geen logische opbouw of leercurve aanwezig was. Forza Motorsport 6 doet dat beter met een carrièremodus bestaande uit vijf delen: superstraatracers, sporticonen, grand touring, professionele racers en ultieme autosport. Doordat ieder deel bestaat uit een drietal evenementen met meerdere races en de opbouw erg logisch is, duurt deze carrière precies lang genoeg en slaat de verveling nooit toe. Bovendien kun je per evenement kiezen uit zes autoklassen en kun je ieder deel daardoor nog zes keer opnieuw spelen door een andere autoklasse te kiezen, waardoor je de carrièremodus naar smaak kunt verlengen. Ook kun je voor enige afwisseling deelnemen aan verschillende showcases. Denk hierbij aan de evenementen waarbij je in eerdere delen door poortjes heen moest rijden of bowlingkegels om moest zien te krijgen. Deze showcases zijn uitgebreid met tal van varianten, zoals de hogesnelheidsachtervolging, waarbij je bijvoorbeeld in een gloednieuwe Ferrari de eerder startende oudere modellen van datzelfde merk moet zien in te halen. Interessant showcases, vooral voor tussendoor, die nu dus niet langer door je strot worden geduwd zoals in Forza Motorsport 5 het geval was.

Naast de carrièremodus is er veel meer te doen in Forza Motorsport 6. Natuurlijk kun je zelf of met een vriend een race uitkiezen in Vrij spelen, kun je een testrit maken in een auto naar keuze, kun je het op ieder moment opnemen tegen vrienden en onbekenden in Rivalen, kun je de online strijd aangaan in de multiplayer en kun je kiezen voor online competities (vergelijkbaar met divisies uit andere multiplayergames), die nieuw zijn in dit deel en ik helaas nog niet optimaal heb kunnen testen. Maar ook daar houd het niet op. Van het upgraden van je favoriete bolides tot het creëren van je eigen paint jobs, en van het afstellen van je woeste racemonsters tot het terugkijken van herhalingen in Forza TV, het is allemaal mogelijk in Forza Motorsport 6. Deze racegame zal je dan ook niet snel naast je neer leggen.

onbekend

Het eindoordeel van Ruud Oomens

Forza Motorsport 6 is wat Forza Motorsport 5 had moeten zijn. Met een enorme hoeveelheid tracks, auto's en modi zal je je niet snel vervelen. Het racen zelf is als vanouds naar eigen smaak aan te passen, maar wordt door de nacht- en regenraces aanzienlijk interessanter voor zowel fans als nieuwkomers. Daardoor is het extra jammer dat deze systemen niet dynamisch zijn en slechts op een select aantal tracks tot de keuzes behoren. Heb je de Forza Motorsport-delen nooit eerder kunnen waarderen, dan betwijfel ik of dit zesde deel je mening kan bijstellen. Eenieder die eerdere delen met plezier heeft gespeeld of al jarenlang twijfelt om aan de serie te beginnen, kan Forza Motorsport 6 met een gerust hart aanschaffen.

 • Pluspunten
 • Enorm veel auto's en tracks
 • Racen in de nacht en regen
 • Veel modi en opties
 • Minpunten
 • Beperkt weer- en tijdssysteem
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?