Forza Motorsport 4

 • Ontwikkelaar Turn 10 Studios
 • Eerste releasedatum 14 oktober 2011
 • Platformen Xbox 360
 • Genre Racing
 • Gameliner score

Review: Forza Motorsport 4 - Xbox 360

Hoe begin je een review van een game waarover je zoveel wilt vertellen? Nou, je houdt gewoon de intro iets korter dan normaal. Kortom, lees alles wat je moet weten over Forza Motorsport 4 in deze review.

*Kuch*

Het vijfde deel van Gran Turismo is alweer een tijdje uit voor de PlayStation 3. Als je super realistisch wilt racen, dan is dat zeker een game die je wilt spelen. We hebben er dan wel vijf jaar op moeten wachten, maar dan heb je ook wat. Dat het sneller kan bewijst ontwikkelaar Turn 10 Studios wel met Forza Motorsport 4; dat alweer het derde deel is op de Xbox 360.

Forza Motorsport 3 verscheen alweer twee jaar geleden en kreeg van ons vijf dik verdiende sterren. Op het schademodel na was er nauwelijks iets aan te merken op de game. De game was grafisch sterk, rijdt heerlijk, toegankelijk voor iedereen en de kunstmatige intelligentie zat ook wel snor.

Tot de nok gevuld; opties, opties

Kort na het opstarten van Forza Motorsport 4 werd ik in een auto gedropt en maakte ik mijn eerste testrondjes op het Berner Alphen-circuit. De ontwikkelaar heeft een aantal mensen, die vroeger bij Pixar hebben gewerkt, weten te strikken voor de game. De image-based-lighting is daarvan het resultaat en het ziet er belachelijk mooi uit. Alle circuits uit Forza Motorsport 3 hebben een grafische update gekregen. Hoewel de meeste circuits weer gewoon terug te vinden zijn in de game, hebben we toch afscheid genomen van twee minder populaire banen, namelijk die van New York en Sidewiner. Maar in dit deel zitten er een aantal nieuwe circuits bij, waaronder Hockenheim, Indianapolis en het Top Gear-testcircuit. Met deze circuits erbij heeft de game evenveel circuits als het vorige deel. Er zijn zo'n 134 circuits of routes in de game aanwezig, verdeeld over 27 verschillende locaties over de hele wereld.

Autovista

De game kent wel een fonkelnieuwe Autovista. De Autovista is een interactieve garage om jou op niveau kennis te laten maken met vijfentwintig aparte wagens. Je kunt bijvoorbeeld onder de motorkap van deze wagens kijken en meer dan dat. Daarnaast krijg je aantal achtergrond-verhalen mee van de wagens, plus de hele geschiedenis ervan. Hierdoor ben ik echt gaan houden van mijn wagens. Naast dit serieuze gedoe, wordt je van commentaar voorzien van niemand minder dan Jeremy Clarkson, je kent hem wel, de presentator van Top Gear. Mocht je denken dat er een standaard PR-praatje wordt afgevuurd, dan heb je het mis. Hij spreekt gewoon zijn eigen ongezouten mening uit.

Verschillende opties

Een carrièremode is hot in racegames, daarom kan Forza Motorsport 4 daar niet voor onder doen. Hoewel de mode ietwat vaag in elkaar zit, heb ik me er toch mee kunnen vermaken. Je bouwt bij elke race die je doet bepaalde credits op, waarmee je weer nieuwe auto's kunt aanschaffen. Echter doet de game dat allemaal automatisch voor jou en heb je eigenlijk weinig hulp nodig bij het uitzoeken of het tunen van je eigen wagen. (Waarschijnlijk kun je deze opties allemaal instellen, zodat je meer invloed heb op je carriere dan nu).

De game heeft uiteraard ook een uitgebreide online-modus, die de game meer dan compleet maakt. Zo is het mogelijk met maximaal zestien man tegelijk online tegen elkaar te scheuren. Daarnaast heb je de marketplace-optie, waarbij je jouw auto kunt verkopen aan andere gebruikers maar ook andere auto's van gebruikers te kopen. Zoals gebruikelijk is het ook mogelijk de foto's die je hebt geschoten tijdens het rijden te delen via online diensten van de game.

De game bevat ook een splitscreen-modus waarbij je samen met een maat op de bank het tegen elkaar kunt opnemen. Het is niet het meest geweldige uitgewerkte optie uit de game, maar het zit erin.

Met je handjes in de lucht

Forza Motorsport 4 maakt gebruik van de Kinect-functie. Hoewel de menu's in het Nederlands zijn, werkt het stemcommando-systeem in het Engels. Dus je moet precies weten hoe de verschillende menu's in het Engels heten wil je optimaal van deze optie gebruik kunnen maken. Dit kan ook haast niet anders dan een dikke bug zijn, want het is best wel debiel. Naast dit stemcommando-systeem, bevat de game ook het zogenaamde 'Head-tracking-systeem', waarbij Kinect de bewegingen van je hoofd registreert, en deze omzet in een beweging van je coureur in de game.

Het eindoordeel van Alex Zweers

Op de redactie ben ik de hele week al aan het roepen hoe f*cking awesome ik deze game vind. Forza Motorsport 4 is de ultieme racegame. De game rijdt lekker soepel, ziet er mooi uit en biedt voldoende uitdaging. Het leukste vond ik nog het kegelen op het Top Gear-circuit in Engeland. Het test je rijders kwaliteiten enorm, want alleen als je de ideale lijn rijdt, kegel je ze allemaal omver. Het is niet zo realistisch, maar zorgt wel voor een leuke afwisseling.

 • Pluspunten
 • Top Gear
 • Autovista
 • H''l v''l opties
 • Grafisch hoogstandje
 • Fijne besturing & realistisch
 • Leuk om te spelen
 • Minpunten
 • Stem-commando werkt (nog) niet
 • Schade systeem kan nog steeds beter
Gameliner Score
Perfect

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Alex Zweers

Alex Zweers Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?