FIFA 22

 • Ontwikkelaar EA Sports
 • Eerste releasedatum 1 oktober 2021
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series
 • Genre Sport
 • Gameliner score

Review: FIFA 22 - Mist voor open doel - PlayStation 5

Het jaarlijkse voetbalfeestje van Electronic Arts is weer losgebarsten met de release van FIFA 22. Ieder jaar is het weer de vraag of nou eindelijk wat rigoureuze veranderingen hebben plaatsgevonden in de voetbalsim. Dat is dit jaar natuurlijk niet anders, maar de grootste verandering van dit jaar ligt voor FIFA vooral in de concurrentie. Die is er namelijk zo goed als niet meer. PES is verworden tot een free to play voetbalgame en geeft EA alle ruimte om de bal in open doel te schieten. De vraag is vooral of de ontwikkelaar zich er gemakkelijk vanaf brengt of dat het die ruimte ook benut om een wereldgoal te maken.

FIFA 22 review1

Nieuwe aanwinsten

Wat heeft de nieuwe FIFA ons dit jaar nu precies te bieden? Een prangende vraag die ook mij bezig hield. Nieuwe gamemodi zijn niet echt aanwezig, maar de oude vertrouwde modi zijn ook dit jaar weer vertegenwoordigd. Zo zien we Volta, Career Mode, FIFA Ultimate Team en Pro Seasons natuurlijk gewoon weer terug in deze nieuwste editie. Allemaal leuk en aardig, maar niet echt nieuw. Later in de review ga ik inhoudelijk wat dieper in op deze modi. Als je het verder goed bekijkt is er ook dit jaar weer bar weinig veranderd als je het vergelijkt met voorgaande jaren. Veel vernieuwing zit hem voornamelijk in het cosmetische gedeelte waar je nu veel meer mogelijkheden in hebt. Allemaal leuk en aardig dat het erbij is natuurlijk, maar uiteindelijk niet dusdanig belangrijk voor een game als FIFA. Dan had ik toch liever gezien dat er een aantal andere punten eens hardgrondig aangepakt zouden worden, zoals bijvoorbeeld de Career Mode.

Het paradepaardje waar EA dit jaar mee liep te koketteren was de Hyper Motion-technologie. De animaties van de spelers die op het veld rond paraderen zien er inderdaad iets soepeler uit dan voorheen, maar we spreken hier niet over een levensgroot verschil. Dus om daar nou een heel circus omheen te maken dat Hyper Motion-technologie heet is onnodig. Daarvoor is het gewoon niet indrukwekkend genoeg. FIFA 22 ziet er in grote lijnen net zo goed uit als diens voorgangers en ook daar valt dus weinig verbetering te bespeuren. Ook het navigeren in en door de menu's is zo goed als ongewijzigd gebleven. Waar ik al niet echt heel erg fan ben van de menu's in FIFA, oogt het dit jaar naar mijn idee soms nog net iets rommeliger dan de voorgaande editie.

FIFA 22 next gen upgrade niet gratis1

Versterkingen

Tijdens het spelen van een wedstrijd merk je echter wel dat het spel iets langzamer lijkt te verlopen. Het is een subtiele aanpassing dat zorgt voor een realistischere ervaring. Iets wat ook hard nodig was. Volgens EA is er ook hard gewerkt aan de AI. Je merkt dit vooral in de loopacties van bepaalde spelers, maar op het gebied van verdedigen en zeker als je kijkt naar de keepers is er nog veel te wensen over. Met een simpel steekballetje speel je vaak de hele verdediging al zoek en als een tegenstander één op één tegen je keeper komt weet je eigenlijk al wel dat die bal in het net komt te liggen. Vol trots beweerde EA dat de AI van de keepers beter is geworden en dat het van de grond af aan gehercodeerd is. Toch maken keepers nog altijd enorme blunders en duikens ze als een soort gehandicapte Tyrannosaurus rex naar de hoek. Want stel je voor dat je die bal weg probeert te tikken en een doelpunt proberen te voorkomen. Goed, ze houden nu wel af en toe een bal tegen, maar het zijn dit soort dingen die al jaren in FIFA zitten en nog steeds niet voldoende zijn opgelost.

Wat wel altijd sinds jaar en dag goed is aan FIFA is de soundtrack. Ook dit jaar is dat niet anders. De tracklist is weer een heerlijke mix van bekende en minder bekende artiesten. Door het ruime aanbod in de lijst wordt het ook nooit vervelend om naar te luisteren, want het klinkt niet repeterend in de oren. Als je net als ik graag modi speelt waarbij je ook veel door de verschillende menu's moet navigeren, dan is het wel fijn als dat gepaard gaat met wat lekkere deuntjes. Het is eigenlijk weer precies wat je van een FIFA tracklist mag verwachten. Ook het commentaar en de audio tijdens een potje voetbal steken goed in elkaar. Weinig tot geen verandering ten opzichte van vorig jaar, maar wel gewoon steady. Niet alles hoeft ieder jaar op de schop. Als iets goed is, is het goed. Op het gebied van audio is dat bij FIFA ieder jaar weer het geval.

FIFA 221

Bertha 63, de uitgemergelde melkkoe

Dan is het nu toch echt tijd om eens wat dieper te gaan duiken in de diverse gamemodi, te beginnen bij Volta. Volta is het FIFA Street van vandaag de dag en is voornamelijk uitgebreid met meer cosmetische opties, maar ook met minigames. Met de introductie van Volta Arcade heeft Volta er wel een leuke toevoeging bij. Zo kun je met drie andere spelers gaan voettennisen of andere minigames doen en zo ervaring opdoen of Volta Coins verdienen. Mijn persoonlijke favoriet, de Career Mode, is ook dit jaar weer amper naar om gekeken. Het is alsof EA een aantal FIFA-kindjes op aarde heeft gezet en één daarvan heel erg mag en Career Mode het minst favoriete kind is. Zo eentje die je het liefst ter adoptie af zou staan, maar er toch maar bij houdt voor de bühne. Want ondanks dat EA had aangekondigd dat er veel zou veranderen valt dat toch weer erg tegen. Een leuke toevoeging is wel dat je nu je eigen club kunt maken en opbouwen.

Uiteraard heeft EA zich ook dit jaar weer het meest druk gemaakt om FIFA Ultimate Team. Niet heel gek als je je bedenkt dat FUT de grootste melkkoe uit FIFA is. Een van de redenen dat FUT mij totaal niet trekt is dat het volledig is ingericht om zoveel mogelijk geld uit je zakken te trekken. Dan haak ik al snel af en het is vreemd dat EA er anno 2021 nog steeds niks aan de monetization heeft gedaan. Sterker nog, het lijkt eigenlijk iedere keer alleen maar een beetje erger te worden. Alle aandacht gaat naar FUT. Dat is leuk voor de mensen die wel graag met geld smijten. EA heeft wel werk gemaakt van de divisies in FUT. Zo is er een nieuwe hoogste divisie toegevoegd; de Elite Division. Als je eenmaal genoeg punten bij elkaar hebt gebald om daarin te mogen acteren, dan kun je er ook niet meer uit. Ook kun je nu sneller progressie boeken en dus eerder uit de lagere divisies omhoog klimmen als je een aantal keer achter elkaar wint.

FIFA 22 review2

Het eindoordeel van Patrick Lamers

FIFA 22 is voor een groot deel weer een herhaling van zetten. De liefhebbers van de voetbalsim gaan hem hoe dan ook kopen en waarschijnlijk veel geld spenderen aan FUT. FIFA 22 is dan ook gewoon een hele solide game en de beste voetbalgame die er nu is. Dit betekent echter niet dat er geen verbeterpunten zijn en ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat EA zich er ook dit jaar weer bizar gemakkelijk vanaf heeft gebracht.

 • Pluspunten
 • Subtiele gameplay-verbeteringen
 • Minigames in Volta
 • Beste voetbalgame
 • Genoeg te doen
 • Hoge replay value
 • Uitstekende tracklist
 • Minpunten
 • Monetization in FUT
 • Hypermotion voegt te weinig toe
 • Prijs weegt niet op tegen vernieuwing
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?