FIFA 14

 • Ontwikkelaar EA Sports
 • Eerste releasedatum 26 september 2013
 • Platformen Pc, PlayStation 2, PlayStation Portable, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii, PlayStation Vita, Nintendo 3DS, PlayStation 4, Xbox One, Mobile
 • Genre Sport
 • Gameliner score

Review: FIFA 14 - PlayStation 3

Later dit jaar kunnen we aan de slag met de nieuwe generatie FIFA op de next-gen consoles. In de tussentijd moeten we ons vermaken met FIFA 14 op de huidige generatie consoles, welke vorige week is verschenen. Zijn de vernieuwingen in dit deel voldoende om een aanschaf te overwegen?

onbekend

Op het veld

Laat ik maar gelijk bij de belangrijkste vernieuwingen beginnen, en die vinden natuurlijk plaats op het veld. De vernieuwingen zijn dit jaar niet zo heel groot. Met de linker trigger kun je nu bijvoorbeeld de bal afschermen, ook terwijl je aan het rennen bent. In de voorgaande delen gebruikte je de linker trigger om vervolgens met de rechter stick tricks te doen, maar nu heb je hiervoor de trigger niet nodig.

Dit jaar zijn ook de physics van de bal aangepast, zodat het meer op de werkelijkheid lijkt. Je kunt nu bijvoorbeeld met effect op doel schieten, met een zwabberbal of de bal heel snel laten stijgen. Dit ziet er erg goed uit, vooral in de herhalingen. Zelf heb je alleen weinig tot geen invloed op het effect van de bal.

Nu zijn er nog wat meer vernieuwingen, maar eigenlijk voel ik daar niet zo heel veel van. Alles lijkt namelijk heel erg op FIFA 13. Zo ziet het er grafisch bijna hetzelfde uit en ook de tussenfilmpjes zijn opnieuw gebruikt. Ik had niet echt het idee dat ik een nieuw deel aan het spelen was.

Scouten

De carrièremodus van FIFA 14 bevat nu een uitgebreid scoutsysteem, genaamd Wereldwijd scoutnetwerk. Hier kan je het gehele jaar door tot zes scouts op zoek laten gaan naar nieuw talent. Je bepaalt zelf in welke competitie de scouts voor je moeten zoeken. Voordat ze echt op zoek gaan naar talent, moet je ze wel instructies geven. Zo kan je naar een bepaalde positie zoeken met een bepaalde leeftijd, maar ook op specifieke eigenschappen van een speler. Wie weet ben je wel op zoek naar een goede vrijetrappenspecialist die ook nog een beetje kan dribbelen. Je scouts vertellen je meerdere keren per week welke spelers ze hebben gevonden, waarna jij kan bepalen of je ze nog verder wilt scouten of gelijk wilt onderhandelen met het team van de speler voor een mogelijke transfer of verhuur.

onbekend

Ultieme verbeteringen

Mijn favoriete modus, Ultimate Team, heeft ook een paar veranderingen ondergaan. Zo kan je nu specifieke Chemistry Styles aanschaffen en op je speler toepassen. Zo kan je de bepaalde stats van een speler verbeteren. Daarnaast hebben de spelers geen formatievoorkeur meer. Dat is fijn, want nu is elke speler in jouw formatie geschikt, mits je hem op de juiste positie zet. Ook kan je nu in de transfermarkt op zoek gaan naar de naam van een speler, alleen is dit (nog) niet mogelijk in de webapp. Verder bevat de seizoenenmodus nu tien divisies in plaats van vijf en kan je weer enkele wedstrijden online spelen.

Patch, please

Mijn grootste minpunt in FIFA 13 was de hoeveelheid bugs en glitches die er te vinden waren, waarbij de onzichtbare bal het toppunt was. Gelukkig zijn de meeste dingen later met behulp van patches nog gefixt. FIFA 14 heeft echter weer wat punten die een patch nodig hebben. Zo irriteer ik me aan mijn medespelers die voortdurend in buitenspelpositie lopen. Zelfs wanneer je met zijn tweeën alleen nog maar de keeper hoeft te passeren, rent je medespeler soms alsnog voor de bal, waardoor je de bal niet voor hem klaar kan leggen. Er ontstaan gewoon veel te veel buitenspelgevallen hierdoor.

Ook wordt er af en toe onterecht gefloten voor buitenspel. Er staat weliswaar een speler buitenspel, maar die doet op dat moment helemaal niet mee met het spel. Hij komt niet eens in de buurt van de bal.

Er zijn nog veel meer dingetjes die een patch vereisen (zoals de animaties die er af en toe vreemd uit zien), maar eentje wil ik nog even opnoemen. Wanneer ik een wedstrijd uit Hoogtepunten van de Week speel, krijg ik in het begin geen (Engels) commentaar. Je begint in de meeste gevallen namelijk niet in de allereerste minuut, maar wat later in de wedstrijd. Er is een commentator die dan kort vertelt welke modus je speelt en de twee spelende teams opnoemt. Daarna zou het commentaar door de andere twee commentatoren moeten worden overgenomen, maar dit gebeurt niet. Pas bij een aftrap (via een doelpunt of na de rust) worden de commentatoren weer wakker en heten ze je welkom bij de wedstrijd, terwijl deze al een tijdje bezig is. Dit gebeurde bij mij niet eenmalig, maar elke keer als ik deze modus opstartte. Dit vind ik toch wel erg slordig.

onbekend

Het eindoordeel van Justin Meijer

De meeste vernieuwingen in FIFA 14 voelen aan als een verbetering, alhoewel ik niet helemaal tevreden ben met mijn aanvallers die voortdurend buitenspel rennen. Met de nieuwe balfysica zien de schoten op doel er veel realistischer en beter uit dan voorheen. Het scoutsysteem in de carrièremodus bevat veel mogelijkheden om op zoek te gaan naar talent. Ultimate Team heeft ook wat fijne verbeteringen gekregen, waardoor de modus nog leuker is om te spelen. Toch zijn sommige foutjes in de game erg slordig en hoop ik dat we snel een patch daarvoor gaan zien. FIFA 14 is misschien niet zo heel erg vernieuwend, maar het blijft wel een lekkere voetbalgame. En die vernieuwing, die gaan we vast en zeker zien in de next-gen-versies.

 • Pluspunten
 • Verbeterde balfysica
 • Uitgebreid scoutsysteem
 • Fijne verbeteringen in Ultimate Team
 • Minpunten
 • Niet heel erg vernieuwend
 • Sommige dingen hebben een patch nodig
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?