FEZ

 • Ontwikkelaar Polytron Corporation
 • Eerste releasedatum 13 april 2012
 • Platformen Xbox 360
 • Gameliner score

Review: FEZ - Xbox 360

Bijna vijf jaar was de game in ontwikkeling, maar nu is hij er dan toch echt: FEZ. Deze Xbox LIVE Arcade-game is door een heel klein groepje ontwikkelaars gemaakt. Toen ik een trailer van de game zag, was ik gelijk verkocht: deze game moet ik hebben! Ik was dan ook heel blij dat ik een code voor de game kreeg toegestuurd. Ben ik na het spelen nog steeds zo enthousiast over FEZ?

onbekend

Dafez?!

In FEZ speel je met Gomez. Gomez komt bovenop zijn dorpje een gouden Hexahedron tegen. Deze geeft hem een hoedje, waardoor Gomez de wereld kan ronddraaien. Kort hierna ontploft de Hexahedron en krijgt Gomez de taak om alle stukjes te verzamelen.
FEZ is een 2D puzzelgame in een 3D wereld. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het is werkelijk briljant! Zo kan een jump bijvoorbeeld onmogelijk lijken, maar als je de wereld ronddraait, wordt het maar een heel klein sprongetje. Ook stukken ladders die eerst los van elkaar staan, kunnen 'n geheel vormen door de wereld een kwartslag te draaien.

Old school

Grafisch ziet de game er ouderwets uit, maar in een positieve zin. Het doet een beetje denken aan de Super Nintendo en dat vind ik fantastisch om te zien. De wereld ziet er lekker kleurrijk uit. Ook de muziek is fantastisch om naar te luisteren. Het is lekker ontspannende 8 bit-muziek. De muziek is totaal niet storend bij het oplossen van de verschillende puzzels, maar juist heel relaxed.

onbekend

Geheime puzzels

Pas vrij laat kwam ik erachter dat er in de game allerlei geheime puzzels zitten verborgen. Door de hele game kom je stukjes codes tegen. Deze stukjes code kan je naar letters vertalen, zodat je nieuwe dingen te weten komt. Ook zijn er stukken code die een knop op je controller vormen. Als je deze knoppen in de juiste volgorde indrukt, zal er een geheime deur opengaan. Ik zat dus ouderwets met pen en papier op mijn schoot om alle puzzels op te lossen.
Als je de game hebt uitgespeeld, zal je een nieuwe feature krijgen waardoor je nog meer puzzels kan ontdekken. Er is dus genoeg te doen in FEZ.

Het eindoordeel van Justin Meijer

FEZ laat zien dat games met old school graphics vandaag de dag nog steeds leuk zijn om te spelen. De game biedt unieke gameplay dankzij het kunnen draaien van de wereld. De puzzels zijn lekker uitdagend en dankzij de ontspannende muziek zijn ze heel fijn om op te lossen. Ik had ook veel moeite om de game af te sluiten. Het is zo verslavend, dat ik telkens nog een puzzel wil oplossen. De game heeft wel een paar kleine bugs, maar deze zijn niet storend. Daarnaast hebben bijna alle games bugs. FEZ is misschien wel de beste Xbox LIVE Arcade-game die ik ooit heb gespeeld! En dat voor maar 800 Microsoft Points. Een echte aanrader dus.

 • Pluspunten
 • Unieke gameplay
 • Leuke graphics
 • Ontspannende muziek
 • Uitdagende puzzels
 • Verslavend
 • Minpunten
 • Paar kleine bugs
Gameliner Score
Perfect

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?