Far Cry 3

 • Ontwikkelaar Ubisoft
 • Eerste releasedatum 29 november 2012
 • Platformen Pc, Xbox 360, PlayStation 3
 • Genre First-Person Shooter, Open-World
 • Gameliner score

Review: Far Cry 3 - Xbox 360

Je zoekt op internet of er nog leuke vakantieadresjes beschikbaar zijn. Weekendje naar Disneyland Parijs? Nee. Weekje zwemmen tussen de dolfijnen op Curaçao? Te soft. Fietsvakantie in de Ardennen? Saai!
Plots kom je terecht op een amateuristische pagina waarbij je een reis kunt boeken naar een onbekend eiland. Eenmaal aangekomen op het eiland heb je de vakantie van je dromen. Parachutespringen, racen op de waterscooter en feesten bij het kampvuur, het is een top-week. Totdat je gevangen genomen wordt door piraten als slaaf en je vriend een kogel door zijn hart krijgt recht voor je neus, dan ben je de lul.

Wat valt er te beleven

In Far Cry 3 is dit het geval. Jij (Jason) gaat met je vrienden op vakantie naar Rook island wat bezeten is door piraten. Je weet te ontsnappen nadat je door ze gevangen bent genomen en probeert je vrienden terug te krijgen. Dit is niet zo gemakkelijk want over het hele eiland staan de piraten te observeren of ze hebben hele wachtposten opgesteld. Vaas, een belangrijk man onder de piraten, is op zoek naar je omdat hij beseft dat je toch niet zo ongevaarlijk bent als hij dacht.

onbekend

Far Cry is een open-wereld first-person shooter met prachtige kleurrijke omgevingen. Voor Jason zal het een onvergetelijke ervaring zijn die hij liever zal willen vergeten als hij thuis komt van zijn 'vakantie' en voor jou, de gamer, zal het een onvergetelijke ervaring zijn die je het liefst nog een keer wil ervaren. Far Cry 3 is niet alleen het volgen van het verhaal wat overigens uitstekend in elkaar zit en wat je blijft boeien. Far Cry 3 was het niet geworden als het de fantastische gebieden van het eiland ontbraken zoals de maya-tempels of ondergrondse grotten die leuker zijn om zelf te verkennen dan ze op National Geographic te bekijken. Dat is hetgene wat ik in de vorige Far Cry-games erg mistte en wat in dit deel wel degelijk aanwezig is.

De variatie in Far Cry 3

Je begint in een dorp met een klein gebied daar omheen met het verkennen van het eiland. Op je kaart is een stuk van de gehele map zichtbaar. Wil je meer gebieden op de kaart zetten, dan moet je sjoemelen aan radiomasten. Deze beklim je allemaal op een andere manier zodat het niet lijkt alsof je de traptreden van een kerktoren beklimt waar geen einde aan komt. Wanneer je eenmaal de radiotoren gedeactiveerd hebt, glij je langs een tokkelbaan naar beneden. Nu je weer een stukje gebied erbij hebt op je kaart, kun je ook zien welke stukken van het eiland onder invloed staan van de piraten en waar hun posten en kampen zijn of waar je side-quests kunt vinden zoals het racen van een quad door de jungle of het vermoorden van een leider met je kapmes, zoals de traditie gaat.

onbekend

Wanneer je je veilig over het eiland wilt verplaatsen is het belangrijk dat je de controleposten van de piraten uitschakelt. Dit loopt eigenlijk altijd wel uit tot een vuurgevecht, maar je kunt de kans verminderen dat je geraakt wordt door een kogelregen verminderen door het slim aan te pakken.
Zo heb je een fototoestel van deze tijd waarmee je de vijanden kunt taggen en zo vast kunt stellen waar iedereen zich bevindt. Wanneer je dat gedaan hebt, is het mogelijk om alvast een paar vijanden stealth uit te schakelen zonder dat de anderen het opgemerkt hebben met bijvoorbeeld je kapmes of pijl en boog.

Met kills en andere dingen die je doet die in het voordeel zijn van jou en de eilandbewoners, verdien je XP. Wanneer je genoeg XP verdient hebt, krijg je er een vaardigheidspunt bij. Met deze punten koop je tattoos die elk voor een andere skill staan. Zo zijn er echt een stuk of honderd die je elk weer een handje helpen. Bijvoorbeeld die je laten herladen tijdens het rennen of een beter effect geven tijdens het healen van jezelf door middel van bijvoorbeeld een spuit. Ook zijn er over het hele eiland verschillende soorten planten te plukken waarmee je verschillende gezondheidsspuiten kunt maken. Er ontbreken natuurlijk geen wilde dieren op zoén eiland als tijgers, beren en krokodillen die je aanvallen wanneer je je in hun territorium bevindt. Wanneer je eenmaal deze wilde dieren te slim af bent, kun je ze villen om met hun huid onder andere een nieuwe rugzak of holster te maken.

In deel 2 vond ik mezelf al stoer door gewoon als een gek op alle vijanden te rossen, nu voel ik me nog stoerder met een Duitse vlammenwerper of geweldig groot machinegeweer. Gelukkig moest ik me soms echt een beetje inhouden in sommige missies en gebieden, anders zou het de hele tijd hetzelfde blijven. Wanneer ik daar los ging zonder na te denken, werd ik meteen ontdekt door iedereen in het kamp, ging het alarm af en werden binnen een halve minuut reinforcements gestuurd waardoor het al snel game over was.

onbekend

Ubisoft heeft zeker wat gedaan aan de vele glitches en bugs die we tegenkwamen in het vorige deel. De respawn-punten zijn nu dik in orde, je kunt fast-travellen naar dorpen die je al verkend hebt en het is mogelijk om op elk moment op te slaan waardoor je niet naar opslagpunten moet gaan zoeken voordat je de game wilt afsluiten. In het vorige deel kreeg je trouwens ook altijd last van die klote malaria-aanvallen waardoor je bijna geen mug meer van een olifant kon onderscheiden. Gelukkig hebben we daar nu geen last meer van.

Het eindoordeel van Koen van den Akker

Far Cry 3 ziet er echt ontiegelijk goed uit. Je wilt gewoon het hele eiland verkennen, hoe veel piraten er ook zitten en hoe gevaarlijk het er ook is. De game weet de perfecte balans de zoeken tussen het adventure- en het fps-genre. De sfeer is op elk moment weer anders door de engine die zorgt voor soms complete chaos op het eiland en soms heerlijke rust en pracht en praal. Dit alles in combinatie met de muziek en audio die echt helemaal klopt bij de gebeurtenissen en acties, is het zeker een nominatie voor de Gameliner-awards waard.

 • Pluspunten
 • Pracht en praal
 • Sfeerwisselingen
 • Perfecte balans tussen fps en adventure
 • Gaat niet vervelen
 • Geluid en muziek
 • Boeiend verhaal
 • Variatie op het eiland
 • Minpunten
 • Niks gaat volledig stealth
Gameliner Score
Perfect

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?