F1 2019

 • Ontwikkelaar Codemasters
 • Eerste releasedatum 28 juni 2019
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One
 • Genre Racing
 • Gameliner score

Review: F1 2019 - PlayStation 4

Na de fantastische winst van Neerlands hoop in bange tijden, Max Verstappen, kan ik F1 2019 niet langer laten liggen. De langlopende serie van Codemasters is toe aan zijn nieuwste deel en dit keer is deze eerder dan ooit verschenen. Een kortere ontwikkelingsperiode kan echter ook in het nadeel van Codemasters uitpakken. Minder tijd staat vaak gelijk aan minder vernieuwing en als er iets is wat de serie wel kan gebruiken, dan is dat wel een beetje vernieuwing. Die vernieuwing is er, maar verwacht geen denderende toevoegingen. Desalniettemin heeft de Formule 1 er weer een puike digitale versie bij met F1 2019.

F12019

Van B coureur naar wereldster

Laten we lekker met de deur in huis vallen. F1 2019 bevat grotendeels dezelfde content als F1 2018. We kunnen weer deelnemen in historische wagens, racen met de toppers van het veld en meedingen naar de wereldtitel in een seizoen. Dat laatste doen we dit keer echter met een kort verhaaltje erbij. Nee, we racen niet langer met een wereldster, maar met een jonge knaap in de Formule 2. Lang doen we dat niet, want na het pakken van de wereldtitel maken we de overstap naar de koningsklasse. Niet alleen jij, want ook je grote concurrent en teamgenoot doen dat. Inderdaad we racen niet langer met enkel bekende namen, maar ook met wat rookies die net komen kijken. Dit alles komt gepaard met korte cutscenes om alles aan elkaar te knopen. Het is een vermakelijke toevoeging die net wat meer afwisseling geeft. Je rijdt niet langer hersenloos rondjes, maar hebt als doel om de concurrentie te verpletteren. Het is echter jammer dat dit verhalende element praktisch wordt verlaten wanneer de je de Formule 2 verlaat. Had dit een seizoen doorgetrokken en je had een volwaardig verhaal gehad.

Dat racen doen we op de welbekende banen van de jaarlijkse kalender. Helaas nog geen Zandvoort, daar moeten we namelijk nog een jaartje op wachten. De omgevingen hebben een oppoetsbeurt gekregen, het ziet er namelijk weer net iets beter uit. Ook de NPC’s lijken wat levendiger, maar zoals Alex in zijn review van F1 2018 al zei, het zijn af en toe net van die poppen in een pretpark. Zeker tijdens de interviews en het aanmaken van je coureur is dit duidelijk zichtbaar. Die interviews zijn overigens wel leuk ingestoken, ze hebben effect op de verhoudingen binnen het team. Wil je de motorleverancier een hart onder de riem steken, dan gaat het ten koste van de veer voor het durability team. Dat de personages er niet helemaal jofel uitzien is jammer, maar dat is niet waar het om draait. Het draait namelijk allemaal om snelheid en die zit er zeker in. De auto’s voelen goed en de upgrades die je maakt hebben impact. Overigens zijn het er dit keer flink wat meer, de R&D-tak is namelijk flink uitgebreid. Upgrades kosten lang niet meer zoveel geld en worden nu ook echt ontwikkeld. Grote upgrades kunnen makkelijk drie tot vier weken op zich laten wachten terwijl een kleine aero aanpassing zo is gedaan. Dit geeft je weer wat meer mogelijkheden en draagt daarbij bij aan het realisme. Een goede zet dus!

F1 20195

Racen, racen en nog eens racen!

De enige modus die echt veranderd is, is dus de carrière. Dat wil echter niet zeggen dat de content daaromheen flut is. Zoals gezegd bevat F1 2019 nu ook de Formule 2 en diens coureurs. Een leuke toevoeging, maar een die na de intro van de carrièremodus in de vergetelheid raakt. Daarnaast zit de game natuurlijk boordevol klassieke wagens die je de klassieke banen op kunt sturen. Een gillende Ferrari F2004, de Red Bull van Vettel en die gelikte McLarens uit de jaren '90, ze zitten er allemaal in. Tevens zijn ze te bekijken in de uitgebreide showroom. Zo kan je eens inzoomen op al die kleine onderdeeltjes en het verhaal achter die dikke bolides lezen. Een absolute aanrader voor de fans.

Uiteraard komt de game gepaard met een multiplayer modus. Neem het op tegen een maat op de bank of zoek de ranglijsten van de online wereld op. De servers draaien goed en de races lopen stabiel. Vooraf aan de race kan je aangeven wat je precies zoekt. Wil ik een korte of lange kwalificatie, op welke baan wil racen, wat is de weersverwachting, hoeveel rondes moet ik de auto uit de muur houden, het is allemaal naar eigen goesting in te programmeren. Zoek je echt de competitie op, dan ga je lekker ranked racen. Het doet wat het moet doen, maar zoals ik al zei, het is weinig vernieuwend. Toch is het fijn dat het roster weer helemaal up-to-date is. Waarschijnlijk niet lang meer, want Gasly zal het einde van het jaar vast en zeker niet halen. Mijn vraag is dan ook, wat krijgen we dan? Krijgen we dan een roster update? Ik race namelijk het liefst met een actueel roster, het zou in ieder geval mooi zijn.

F1 20196

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

F1 2019 is weer een fijne simulatie van de koningsklasse. De game simuleert precies datgene wat het moet doen en dat is natuurlijk het gevoel van snelheid en skills. De serie is toe aan wat vernieuwing hier en daar, maar tegelijkertijd vraag ik me af wat er nog valt te vernieuwen. De toevoeging van een carrièremodus waar we ook nog wat anders krijgen dan alleen racen, vind ik in ieder geval al een goed begin. Het is echter jammer dat het verhaal na de introductie een beetje stilvalt. Het zou mooier zijn als Codemasters de echte coureurs nog meer weet te strikken voor deelname aan de game, zodat je echt het gevoel hebt op de grid te staan. Afijn, dat is toekomstmuziek. Ben jij fan van de Formule 1? Dan zou ik F1 2019 absoluut een slinger geven (en dan het liefst in een Playseat of iets dergelijks).

 • Pluspunten
 • Carrièremodus is leuk gedaan...
 • Ziet er gelikt uit
 • Snelheid zit er goed in
 • Online geen problemen
 • Minpunten
 • ... maar wel een tikeltje karig
 • NPC's mogen wat meer aandacht krijgen
 • Bijzonder vernieuwend is het niet
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?