F1 2014

 • Ontwikkelaar Codemasters
 • Eerste releasedatum 17 oktober 2014
 • Platformen Pc, Xbox 360, PlayStation 3
 • Genre Racing
 • Gameliner score

Review: F1 2014 - Pc

Een nieuw seizoen en dat betekent vanzelfsprekend een nieuw deel in de F1-reeks. Codemasters heeft sinds 2009 de rechten in handen om een game te mogen maken van deze koningsklasse in de autosport, en dat doen ze toch elk jaar weer met een hoop bravoure.

F1 heeft revolutionaire stappen vooruit nodig

Als autosportliefhebber vind ik het toch jammer dat Codemasters niet hetzelfde systeem als FIFA aanhoudt, dat ze vóór het nieuwe seizoen met een nieuwe game komen en later met een update de laatste wijzigingen nog even doorvoeren die last-minute gedaan zijn. Wat dat betreft lopen ze met F1 2014 achter de feiten aan. Codemasters laat weten dat ze met de next-gen-versie eerder in het seizoen met een game zullen komen. Laten we er dus vanuit gaan dat ze daar voor volgend seizoen revolutionaire stappen in vooruit zullen gaan maken.

ontbrekende afbeelding

Ik heb de game op de pc gespeeld en kan jullie vertellen dat de game er een stuk beter uitziet dan de consoleversies waarop ik heb de game heb gespeeld, maar nog steeds is het geen grafisch hoogstandje.

Voor ieder wat wils

De game aan zich is dik in orde. F1-games staan er sowieso om bekend dat ze aan de moeilijke kant zijn, toch heeft Codemasters de game ook toegankelijk gemaakt voor beginners door de vele opties die je aan en uit kunt zetten. Zo merk je toch wel grote verschillen tussen de verschillende moeilijkheidsniveaus. Je kunt bijvoorbeeld je bolide volledig door de computer laten remmen, maar je kunt ook ervoor kiezen om daarin een beetje assistentie te krijgen. Dit geldt ook voor het sturen. Het systeem helpt je daar flink bij. Als je alle hulpmiddelen uitzet, dan ben je volledig op jezelf aan gewezen en dat maakt de game net even iets uitdagender.

ontbrekende afbeelding

De ultieme race-ervaring

Net als voorgaande delen zit er in F1 2014 weer een uitgebreide carrièremodus. Ditmaal geen gezellige caravan waaruit je naar een volgende race gaat en je mails op een laptop bekijkt, maar gewoon een simpel, maar wel overzichtelijk, menu. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die het missen, maar ik heb geen seconde gemist. Net als die doelloze interviews die je in de vorige delen had. Het idee is leuk, maar ik denk dat het meer gaat om het racen dan om alle onzin eromheen, en dat heeft Codemasters goed begrepen. Ik denk dat de doorgewinterde F1-gamer wel weet waar ik het over heb.

Kunstmatige intelligentie

F1 staat naast zijn moeilijkheid bekend om de AI, maar misschien hebben deze dingen wel verband met elkaar. Dat zit in elk geval met F1 2014 wederom goed. Wel merkte ik op dat als je vooraan rijd, dat het dan makkelijker is om van de andere F1-auto's weg te rijden, dan dat je ergens tussenin zit. Als je ergens tussenin rijdt, dan duurt het best wel lang voordat je de rest hebt ingehaald. Dat voelt niet echt gebalanceerd en wellicht kunnen ze dat meenemen naar het nieuwe seizoen.

Meer dan genoeg content

Je kunt in F1 2014 alles aanpassen, behalve de duur van de races. Je hebt heel veel verschillende modi die je kunt doen. Als je voor de carrièremodus kiest, dan kun je aangeven hoelang het seizoen duurt, dat is wel weer een groot pluspunt. Ik heb alleen nergens kunnen vinden dat je het aantal rondes per raceweekend kunt instellen. Nu kreeg ik standaardraces van ongeveer vijftien rondes (afhankelijk hoe groot het circuit is) dat ik soms wat aan de lange kant vind. Wel kon ik instellen hoelang een raceweekend duurde.

ontbrekende afbeelding

Het eindoordeel van Alex Zweers

Al met al heeft Codemasters met F1 2014 wederom de ultieme race-ervaring weten neer te zetten. Je merkt dat er toch weer met ziel en zaligheid aan gewerkt is, en dat ze goed luisteren naar de feedback van de community. Met de AI zit het goed, alhoewel ik midden op de baan moeilijk naar voren kwam en vooraan te makkelijk weg kon rijden van de rest. Verder blijft het een ontzettend leuke game door de hoeveelheid modi. De multiplayer was op het moment van spelen helaas nog niet mogelijk, maar eigenlijk wil je deze game helemaal niet online spelen, maar in je eentje offline op de bank.

 • Pluspunten
 • AI is perfect
 • De hoeveelheid modi
 • Carrièremodus is leuker
 • Minpunten
 • F1 aan einde seizoen
 • AI niet goed gebalanceerd
 • Aantal laps wijzigen in carrière
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Alex Zweers

Alex Zweers Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?