Empire: Total War

 • Ontwikkelaar Creative Assembly
 • Eerste releasedatum 15 maart 2009
 • Platformen Pc
 • Genre Strategie
 • Gameliner score

Review: Empire: Total War - Pc

Marcherende troepen doen stof opwaaien en vertroebelen je zicht op het slagveld. Je formaties nemen hun posities in en wachten daar op de vijand. Deze stelt zich net buiten het bereik van je musketten op. Naar voren is geen optie. Je wacht een paar minuten om daarna het signaal te geven. Je cavalerie eenheden, die al sinds het begin van de slag een omtrekkende beweging aan het maken waren in dekking van een bos, ploegen als een heet mes door boter de flank van de vijandelijke linie in. Nu! Je soldaten marcheren in bereik en laten een hagel aan kogels los op de vijand. Dit wordt sommige vijandelijke eenheden te veel en ze zetten het op een lopen. Tevergeefs, daar ze al snel neer worden gesabeld door je cavalerie. Je infanterie rukt verder op en maakt korte metten met de vijandelijke eenheden. Dit was een goede dag. Maar wat zal morgen brengen?

De V.O.C. Mentaliteit

In de historische strategiegame Empire: Total War staat de wereld aan het begin van de achtiende eeuw centraal. Dit tijdperk van buskruit, kanonnen, internationale kolonisatie en handel biedt aan de huis-, tuin- en keukenstrateeg een scala aan nieuwe eenheden, naties, tactieken en gebieden. Naast de Oude Wereld zijn er nu gebieden te vinden in Amerika en Azië, alwaar je je macht uit moet breiden op handelsgebied, diplomatie en natuurlijk veroveringen. Je kunt hierbij kiezen uit een grote variatie aan landen, waaronder onder andere Frankrijk, Engeland, het Ottomaanse Rijk en natuurlijk de Republiek der Zeven Provinciën (Ja, dat zijn wij, red.). Elk land heeft sterktes en zwaktes. Zo heeft bijvoorbeeld de Republiek een zwakke positie in Europa, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de kolonies in Oost en West. Nu is het aan jou om te zorgen dat jouw land het grootste wordt en blijft!

Te land en ter Zee

De veldslagen in Empire: Total War zijn zoals we gewend zijn van Creative Assembly magnifiek weergegeven. Van cavalerie tot artillerie, alles is overtuigend en in prachtig detail opgezet. Als je formaties over je monitor marcheren raak je regelmatig afgeleid door het spektakel dat zich voor je afspeelt. Hier blijft het echter niet bij.
Voor het eerst is het in Empire: Total War mogelijk om naast de traditionele landoorlog ook een volledige oorlog op zee te voeren en ook daadwerkelijk uit te vechten. In voorgaande delen van de Total War serie werden deze zeeslagen door de computer berekend, maar nu kun je eindelijk eens zelf de admiraal spelen. De zeeslagen zijn spectaculair en de schepen adembenemend mooi weergegeven. Van het afvuren van het scheepsgeschut tot de individuele matrozen op het dek en van het laveren op de wind tot het enteren van vijandelijke schepen, alles is compleet en voelt goed aan.
Qua multiplayer is Empire: Total War ietwat karig. Okay, er is de mogelijkheid om tegen anderen te spelen te land of ter zee, maar een multiplayer campagne is niet aanwezig. Dit maakt het niet erg leuk om vaak te doen.

Het eindoordeel van Joost van Dyck

Empire: Total War is een van de betere games in haar genre. De complete campagne en uitgebreide mogelijkheden om hierin je eigen weg te banen zorgen voor weken aan speelplezier. Het grafische spektakel dat op je monitor wordt getoverd te land en ter zee is van een dusdanig hoge kwaliteit dat het nog wel even gaat duren voor er een gelijkwaardige titel ten tonele zal verschijnen. Het enige dat afbraak doet aan de game is de beperkte multiplayer, maar dit word ruimschoots goedgemaakt door de absolute vrijheid die je krijgt in de campagnes. Je kunt jezelf geen strategie game fan noemen zonder Empire: Total War in de kast te hebben staan.

 • Pluspunten
 • Grafisch spectaculair
 • Eindelijk zeeslagje spelen
 • Zeer uitgebreide campagne
 • Veel vrijheid
 • Minpunten
 • Karige multiplayer
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?