Check hier alle E3 2021-content

Doom 3 BFG Edition

 • Ontwikkelaar id Software
 • Eerste releasedatum 19 oktober 2012
 • Platformen Pc, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
 • Genre First-Person Shooter, Horror
 • Gameliner score

Review: Doom 3 BFG Edition - Xbox 360

Als er 'n game is die ik vroeger (te) veel gespeeld heb, dan is het wel Doom. Nu ben ik ook bepaald niet de enige van mijn generatie die dit gedaan heeft. Een tijdje terug hoorde ik iemand van rond mijn leeftijd nog zeggen: "Volgens mij heb ik de helft van mijn leven verdaan met Doom." Alles was ook goed aan de game: de gameplay, de sfeer, de muziek etc. Een paar jaar geleden heb ik nog met een paar muzikanten serieus de overweging gehad een "Doom music tribute band" te beginnen, waarbij al snel een discussie kwam over wie als wat verkleedt op het podium zou gaan. Dibs op de imp werden het snelst geroepen.

Knietje Diep in Hell Definition

Doom 3 was een langverwachte titel bij mijn generatie en toen deze uitkwam waren, zoals altijd bij dit soort langverwachte sequels, de meningen verdeeld. Gameplay was in die jaren tussen Doom 2 en 3 heel veel geëvolueerd. Velen vonden dat Doom 3 te old school bleef. Persoonlijk vind ik Doom 3 een geweldige first-person shooter, die zowel vernieuwend als ouderwets durfde te blijven. Nu ik na zo'n tien jaar weer eens in de naar HD gepimpte moonboots mocht stappen van de nogal onfortuinlijke Mars Marinier, viel mij gelijk op dat ik Doom 3 nog steeds geweldig vind. Voortdurend grimmen, knallen en schrikken... Heerlijk.

Doomography

Doom 3 BFG Edition is een mooi pakketje der verdoemenis wat id Software heeft samengesteld. Je krijgt naast de grafisch gepimpte Doom 3-game en de toffe Resurrection of Evil-expansion namelijk ook nog een speciale nieuwe expansion erbij genaamd The Lost Mission. Dit is een side-story wat zich tijdens de gebeurtenissen van Doom 3 afspeelt, waarbij je uiteraard in de huid kruipt van iemand die het liefst terug op Aarde op schoot bij mama zou willen zitten. Maar daar hebben de uitgevers het niet bij gelaten, want je krijgt er zelfs ook nog de klassieke Doom 1 en 2 bij. Dat is dus een heuse helse verwennerij, want nu heb je met de aanschaf van Doom 3 BFG Edition gelijk alle Doom-games in huis. Ok', de unieke en stiekem zeer goeie Doom 64 niet, maar dat zal ongetwijfeld met Nintendo (om) te maken hebben. Vreemd is wel dat de oude Doom games niet te spelen zijn wanneer je de disc installeert op je harde schijf.

Yo Doomdawg

Qua pimpen en upgraden heeft men de Doom 3-ervaring niet al te veel aangepast. Gewoonlijk zou dit dan gelden als een luie port, maar met de kleine aanpassingen en grafische verbeteringen ziet de game er vandaag de dag nog steeds erg goed uit en speelt het vloeiend en snel. Voorbeeld van een kleine aanpassing: het beruchte gezever met enkel ongewapend je zaklamp kunnen gebruiken is nu opgelost met een lamp op je pak die altijd aan of uit kan. Op ieder punt de game kunnen saven is ook op de console gelukkig mogelijk, al heeft men ook automatische checkpoints aangebracht mocht je hier geen zin in hebben, jezelf bikkel vinden of je schijfruimte vol zijn. Jammer is alleen wel dat opslaan en laden relatief lang duurt.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Doom 3 BFG Edition is geen moeilijk te omschrijven titel. De volledige Doom experience voor je giechel gesmeten in geüpdatete HD-grimmigheid, plus nog extra expansions erbij gedaan ook. Doom 3 heeft de slagtanden des tijds goed doorstaan, maar je moet wel van shooters en grimmige games houden. Voor degenen die Doom 3 een toffe game vinden is deze uitgave naar mijn mening toch echt wel een must-have. Mensen voor wie Doom totaal iets nieuws is, welkom terug op Aarde, en nu gelijk als de sodemieter naar Mars!

 • Pluspunten
 • Simpele maar goeie HD-update
 • Veel extra's
 • Blijft solide, grimmige FPS
 • Het is Doom!
 • Minpunten
 • Lange laadtijden
 • Disc op harde schijf zetten maakt Doom 1 en 2 onspeelbaar
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?