Donkey Kong Jet Race

 • Ontwikkelaar Paon Corporation
 • Eerste releasedatum 25 januari 2008
 • Platformen Nintendo Wii
 • Genre Racing
 • Gameliner score

Review: Donkey Kong Jet Race - Nintendo Wii

Alle apen en krokodillen in de lucht! Doe je riem met Jet Conga's (ja dat lees je goed) aan en trommel jezelf door het luchtruim over een obstakelbaan waar de gemiddelde commando bleek bij wegtrekt. Pas op voor concurrentie in de race, want die wil voor jou het geheel graag nog zuurder maken!

Na-apen?

Toen zo'n tien jaar geleden Diddy Kong Racing op de Nintendo 64 uitkwam, dacht iedereen dat het een slap aftreksel zou zijn van Mario Kart. Al snel bleek dit compleet niet waar te zijn, en hadden de ingenieuze mensen bij Rare ervoor gezorgd dat het een flinke dosis originaliteit bezat, die de game zijn eigen plek gaf onder de racegames. Uit hetzelfde apenuniversum is er dan nu Donkey Kong: Jet Race voor de Wii. Helaas zitten er niet meer de programmeurs van Rare achter, maar we zullen zien.

De aap uit de mouw

Bij het starten van Donkey Kong: Jet Race zit er gelijk een echte Donkey Kong-sfeer in, dus dat begint goed. Bij het menu aangekomen zie je helaas al meteen dat het een vrij normale racegame is, met cup tournaments, single races en time trials. Dat is dus geen Diddy Kong Racing-wereld met een eiland te verkennen en een verhaal erbij, maar een simpele Mario Kart-stijl racegame. Laten we dan maar eens een gouden beker gaan proberen te winnen om over deze teleurstelling te komen. Eerst kun je natuurlijk kiezen met welk karakter je wilt spelen, waarbij je de keuze hebt uit een lading apen uit de Kong-familie en een lading Kremlings. Je begint met vrij weinig keuze, maar je kunt er van beide partijen een hoop unlocken. Daarna kun je moeilijkheidsgraad en cup race kiezen, waarbij je wederom met weinig keus begint, maar weer een hoop kunt vrijspelen.

Apegapen

Zodra je de eerste race begint, is het eerste wat opvalt hoe ontzettend druk Donkey Kong: Jet Race is. Stel je de extreemste situatie voor bij Mario Kart, waarbij die situatie niet eindigt, en je hebt het juiste idee. Dit is erg wennen en frustreert enorm in het begin, maar went toch redelijk snel. De besturing is vrij uniek voor een racegame. Door middel van op en neer trommelen met je Wii-mote en Nunchuk gaat je Jet Race-character trommelen op diens Jet Conga's en zo accelereer je. Gelukkig hoef je dit niet constant te doen, want er verschijnt al snel het teken dat je op je max zit qua snelheid en vanaf dat moment kun je gewoon blijven cruisen zonder trommelen. Sturen doe je door enkel met rechts of links te trommelen in de richting waarin je wilt, en je kunt springen door beide handen tegelijk omhoog te bewegen. Hieruit valt al wel op te merken dat het met racetechniek allemaal weinig te maken zal hebben bij Donkey Kong: Jet Race. Sterker nog, het heeft niks te maken met racetechniek, het is echt puur oorlogvoeren, waarbij de armpjes lekker moe worden.

In de aap gelogeerd

Je kunt met je aap of krokodil ballonnen pakken, wat hetzelfde is als de vraagtekenblokken bij Mario Kart, waarmee je dus bonussen en wapens krijgt. Te allen tijden kun je ook klappen uitdelen naar je tegenstanders en kun je er ook obstakels mee uit de weg ruimen. Overal op de baan liggen banaantjes die je kunt verzamelen, en wanneer je er vijftig hebt leveren die een soort boost attack op, een Wild Move. Hier is waar Donkey Kong: Jet Race voor het eerst echt boeiend wordt. Je kunt met die Wild Move vrijwel ieder obstakel wegbeuken (behalve stalen en TNT-tonnen), en bij iedere beuk wordt de boost verlengd. Wanneer je dit op den duur onder de knie krijgt kun je soms in 'n halve baan doorknallen, wat echt erg tof speelt. Daarnaast heb je ook de bekende barrels overal op de baan staan, waarmee je short cuts en items kunt vinden of waarmee je een eind verderop de baan wordt geknald. Al met al dus erg veel te doen in zo'n race, ook al heeft weinig daadwerkelijk met racen te maken.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Donkey Kong: Jet Race is een leuke game, mits je er rekening mee houdt dat het niet een racegame te noemen is, maar een soort stormbaan- en oorlogsgame. Net als met games als WipeOut, Mario Kart of Extreme G heb ik ook hier het probleem gehad dat er vaak momenten bij zaten, waarbij je, hoe goed je ook reed, toch verloor omdat je op het laatste moment nog een raket of schild vol in je rug gedeponeerd kreeg, met een hoop frustratie ten gevolge. Bij Donkey Kong: Jet Race heeft het dus helemaal niks te maken met hoe goed je rijdt, maar de game houdt zichzelf wat dat betreft ook niet voor de gek, wat eigenlijk wel goed is. Het lijkt op het eerste oog een veel te chaotische brij vol oneerlijk en naar racegedrag, maar wanneer je zelf ook de trucjes leert kennen en met een groep vrienden speelt, is het echt wel een toffe game om te spelen. Het jammere is wel dat het spel maar weinig met Donkey Kong heeft. Er mag wel weer eens een game komen met Donkey Kong in de naam, waarbij het echt ouderwets platformen geblazen is, zoals bij DK Country, of een game net als Donkey Kong 64, want dat waren tenminste echte Donkey Kong-games, in plaats van games die vooral gebruik maken van de bekendheid van game-iconen. Nou ja, tot die tijd zullen we dan maar door de lucht over een baan trommelen met apen en krokodillen te midden van totale chaos en paniek, dat heeft ook zo zijn charme.

 • Pluspunten
 • Wild Moves
 • Chaos
 • Minpunten
 • Niets met racetechniek te maken
 • Simpel concept
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?