Check hier alle E3 2021-content

Brütal Legend

 • Ontwikkelaar Double Fine Productions
 • Eerste releasedatum 15 oktober 2009
 • Platformen Pc, Xbox 360, PlayStation 3, Xbox One
 • Genre Actie
 • Gameliner score

Review: Brütal Legend - Xbox 360

Wanneer weet je dat je een goede game speelt? Is het de gameplay die je verliefd maakt op de game? Zijn het de fotorealistische graphics waar je van gaat kwijlen? Ik speel nu al een aantal weken Brütal Legend en ik kan niet goed uitleggen wat er zo tof aan die game is, maar daarvoor werk ik niet bij Gameliner, dus ik ga het toch maar proberen.

Wie is de man achter dit Heavy-metal epos?

Veel jonge lezers zullen het waarschijnlijk niet weten, maar Tim Schafer is een heuse legende in de gamebizz. De man kan je makkelijk plaatsen naast Shigeru Miyamoto, Cliff Blezinsky of Hideo Kojima. Tim Schafer was het creatieve brein achter de point & click adventures van LucasArts in de jaren '80 en '90. Na de laatste titel Grim Fandango werd Schafer ontslagen bij LucasArts en is hij zijn eigen studio begonnen. Double Fine Productions is een jonge studio, maar heeft met Psychonauts en Brütal Legend bewezen goede games neer te zetten en zichzelf niet zo serieus te nemen.

De man die alles kan

Eddie Riggs is een roadie en niet zomaar een roadie. Hij kan elke gitaar stemmen, elk podium opbouwen en elke artiest uit de brand redden. Als Eddie Riggs je roadie is, kan er onmogelijk wat fout gaan. Behalve als het podium instort en op onze favoriete roadie valt.
Gelukkig is dit niet het einde voor Eddie. Er komt bloed op zijn magische gesp en daardoor belandt hij in een alternatieve wereld. Een wereld waar Heavy Metal gemaakt is door de goden en de omgeving eruit ziet als een videoclip van Black Sabbath. Wat zal Eddie Riggs in deze wereld te wachten staan?

Why so serious?

Brütal Legend is geen serieuze game. Grafisch ziet de game er niet fotorealistisch uit, maar ook niet cartoony. Ook de humor maakt de game niet zo serieus. Bijna ieder genre met metal-invloeden wordt op de hak genomen. Glamrock, emo, death metal, noem maar op. Humor is een belangrijke factor in Brütal Legend. Vind jij het ook maar irritant wanneer een game humoristisch probeert te zijn, maar totaal niet is? Brütal Legend is dit helemaal niet. Samen met de topcast bestaande uit onder andere Jack Black en Ozzie Osbourne weet de game goed je lachspieren te raken. Het is alsof Tim Schafer himself met een tandenborstel je lachspieren zit te kietelen.
Hoewel de game zeer humoristisch is, kan de Brütal Legend soms ook heel serieus zijn. Ieder personage in Brütal Legend is uitstekend uitgewerkt, waardoor je zelfs meeleeft met de minst belangrijke personages. Ook zullen er heel wat tranentrekkende momenten voorbij komen.

Brutale combinatie

Brütal Legend begint als een action-adventure game met verschillende traditionele elementen. Al snel kom je erachter dat je een compleet vrije wereld tot je beschikking hebt. Deze lijkt in eerste instantie klein, maar zodra je op je kaart uitzoomt zie je hoe groot de wereld daadwerkelijk is. Daarnaast is het echt leuk om er doorheen te cruisen. Er zijn genoeg geheimen te vinden. Zodra je alles een beetje onder de knie hebt, komen er stage battles. Dit zijn real-time strategy gevechten waar je op een geheel eigen manier units maakt en resources krijgt. Het klinkt misschien vreemd dat deze drie totaal verschillende gameplayelementen in 'n game zijn gepropt, maar ze lopen naadloos in elkaar over en werken echt goed.
Je hebt natuurlijk ook missies om te vervullen. De primaire missies zijn heel afwisselend en laten je telkens iets nieuws doen in een nieuwe omgeving. De secundaire missies zijn minder afwisselend. Af en toe een race, af en toe een ambush, maar hoe de missies gepresenteerd worden is wel telkens anders. Overigens werkt het rijden met de auto niet altijd even goed. Je komt vaak vast te zitten achter objecten waarvan je het niet verwacht. Eruit komen is dan weer een verhaal op zich.

Het eindoordeel van Wouter van der Putten

Ik heb zoveel te vertellen over Brütal Legend dat het lang niet allemaal in deze review past. Daarom wil ik afsluiten door te zeggen dat je Brütal Legend gewoon moet kopen. De game is creatief, humorvol, maar heeft ook een serieuze kant. Er komen veel pareltjes uit deze maanden, maar Brütal Legend is een hele speciale parel. Eentje die zo goed is uitgewerkt dat je gewoon niet kan stoppen met spelen.

 • Pluspunten
 • Veel humor
 • Goed uitgewerkte personages
 • Neemt zichzelf niet te serieus
 • Veel afwisseling in missies
 • Goede combinatie van gameplayelementen
 • Uitstekende cast
 • Minpunten
 • Besturen van auto werkt niet altijd even goed
Gameliner Score
Perfect

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?