Check hier alle E3 2021-content

Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids

 • Ontwikkelaar Ubisoft
 • Eerste releasedatum 13 mei 2021
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One, Google Stadia, PlayStation 5, Xbox Series
 • Genre Actie, Avonturen, RPG
 • Gameliner score

Review: Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids - maakt Eivors saga nog beter - PlayStation 4

Vorig jaar kwam het tweeëntwintigste deel van Assassin’s Creed uit. Na het bezoeken van het oude Egypte en het oude Griekenland, was het nu aan de Vikingen om het stokje over te nemen in Assassin’s Creed Valhalla. Zoals je in mijn review van Assassin’s Creed Valhalla hebt kunnen lezen, was de game voor mij een geslaagde poging om als Viking het oude Engeland te veroveren met je Drakar. Het verkennen van het oude Engeland, het zoeken naar schatten (goud, materialen, runes en uitrusting), het uitschakelen van The Order of the Ancients en meer ontdekken over de geschiedenis van de Assassins, maken het een interessant avontuur. Nu, een aantal maanden later is het mogelijk om je bijl te verwisselen voor een sikkel en Engeland te verruilen voor Ierland in de eerste DLC, The Wrath of the Druids. De DLC is morgen te verkrijgen en in deze review probeer ik erachter te komen of dit een waardige uitbreiding voor AC: Valhalla is.

The Wrath of the Druids2

Op weg naar Ierland

Ierland is ook een rijk dat bestaat uit verschillende, kleine koninkrijken die allemaal hun eigen agenda hebben. Dit zorgt voor vele conflicten en een onstabiel land. Enkele van hen willen het land verenigen onder één koning. De koning van Dublin geeft aan Dublins economisch raadgever, Azar, een brief mee waarin hij Eivor verzoekt om hem hierbij te helpen. Azar is niet alleen een boodschapper, maar ze is een handelaar die in je nederzetting The Irish Tradepost opzet, zodat je toegang tot Ierland krijgt. Eivor is in eerste instantie niet geïnteresseerd, maar wanneer hij erachter komt dat de koning van Dublin, zijn neef Barid is, pakt hij zijn spullen bijeen en neemt hij de boot richting Ierland. Barid heeft te lijden onder de wanorde die de verschillende machten veroorzaken. Hij wil daarom de High-King Flann Sinna helpen met het bestijgen van de Ierse troon, maar die twijfelt aan zijn trouw vanwege zijn Viking-roots. Flann laat zich adviseren door Ciara, bard en poëet, en zij heeft wel enig vertrouwen in Barid waardoor Eivor een kans krijgt om hem te helpen. Eivor kan dit bereiken door handelsposten op te zetten, allianties aan te gaan met koningen die Flann als koning willen en de elementen die niet voor rede vatbaar zijn met zijn bijl te bewerken. Dit zou voor Eivor in principe geen problemen moeten opleveren aangezien hij al eerder met dit bijltje heeft gehakt.

Eén van je doelen is om Dublin op te bouwen tot een succesvolle handelsstad waardoor Barids positie sterker wordt. Azar legt uit dat je Ierse goederen (clothing, texts, delicacies en luxuries) moet verhandelen om Dublin als nederzetting sterker te maken (en als je haar wat beter leert kennen, kun je haar helpen bij een persoonlijke aangelegenheid). Ierland heeft verschillende handelsposten die voorheen goederen aan Dublin leverden, maar nu door bandieten en roofdieren zijn overgenomen. Als je de handelspost van het gespuis hebt ontdaan, moet je de eigendomsakte vinden om de handelspost te claimen. Soms is deze in de buurt te vinden en soms moet je deze stelen van de vijanden waarbij je natuurlijk zelf kiest op welke manier je dit gaat aanpakken. De handelsposten leveren hun deel aan Dublin en dit kun jij weer gebruiken om het Settlement level van Dublin te verhogen. Natuurlijk kun je ook weer met je schip Raids uitvoeren om materialen te vinden om de handelsposten up te graden of dit natuurlijk ook gewoon voor de lol doen.

Het avontuur in Ierland is vergelijkbaar met het avontuur in AC: Valhalla. Zo ontdek je nieuwe legendes en mythes, vecht je voor je familie en zie je hoe mooi het oude Ierland is. Door het activeren van een aantal View Points worden de Points of Interest onthuld. Daar kun je materialen (ijzer, ingots), uitrusting, runes en nieuwe skills vinden en soms moet je kleine puzzels oplossen om deze te bereiken. Tevens kun je weer Cairn stenen stapelen, vloekzegels vernietigen, het opnemen tegen speciale vijanden en er is zelf weer een legendarisch beest te vinden. Nieuw in de wereld van Eivor zijn de The Children of the Danu, Royal Demands (daar zo meer over), de Trials of Morrigan en een nieuw wapen, de sikkel, waarmee je de vijanden weer op een nieuwe manier kunt afstraffen. De druïden zijn door magische bezweringen lastige tegenstanders, maar in de Trials of Morrigan kun je het tegen ze opnemen, zodat je een beetje voorbereid bent als je The Children of the Danu later in het verhaal tegenkomt. En als je na dit alles een droge mond hebt dan kun je in de steden mensen weer uitdagen voor een drinkwedstrijd.

The Wrath of the Druids3

The Children of the Danu en Royal Demands

The Children of the Danu is een groep druïden die Ierland naar hun hand willen zetten. Deze groep is vergelijkbaar met Order of the Ancient uit Valhalla die je moest opsporen en uitroeien. Deze druïden verachten het christendom die hun natuurreligie ziet als heidens gebruik. De druïden vinden het christendom een valse religie, willen hun macht over Ierland vergroten en doen alles om het christendom een grote klap toe te dienen. Het is een geheime en besloten groep mensen die achter de schermen proberen het land in te delen naar hun wensen. Ze buiten mensen uit en plannen moordaanslagen op koningen die niet hun visie delen. Natuurlijk hebben ze nog nooit tegenover Eivor gestaan en zullen ze merken dat dit niet van een leien dakje zal gaan. Het uitvogelen van de identiteit van de leden, het opsporen en uiteindelijk uitschakelen van de Danu, is een goede toevoeging aan de game, want in Valhalla was dit één van mijn favoriete dingen om te doen. De groep is iets minder groot, maar het is daarom niet minder leuk om hun identiteit te achterhalen en ze naar hun oergod te sturen. Ook hoef je niet per se de aanwijzingen te volgen, want door het verkennen van Ierland stuit je ook op sommige leden. Zo was ik een eiland aan het verkennen en had ik zonder mijn weten een lid van de Danu uitgeschakeld. Eerlijk gezegd baalde ik hier wel van, want ik had de identiteit van de druïde liever achterhaald door detective te spelen.

Het zoeken naar de verrader die achter de schermen alles saboteert en iemand moet zijn die je kent, blijft vermakelijk. Nog wel een advies naar Ubisoft: laat de silhouetten van The Children of the Danu niet zien. Tijdens het verhaal kom je verschillende personen tegen waarvan ik bij één persoon meteen dacht dat dit de verrader was en toen ik later de silhouetten van de Children of the Danu zag, werd mijn vermoeden meteen bevestigd. Dat vond ik jammer, want het had wel iets moeilijker gemaakt kunnen worden door de silhouetten niet te tonen of dit aan te passen. De koningsverzoeken (Royal Demands) zijn opdrachten waarbij je iemand moet uitschakelen of een voorwerp terugvinden om deze te voltooien. Enkele van deze verzoeken moet je soms doen om in de game verder te komen, maar je kunt ook hierbuiten deze verzoeken voltooien om geld en handelswaren te vergaren. Het zijn in principe de bekende missies die je in elke recente Assassin’s Creed-game hebt gedaan. Je hebt hierbij de vrijheid om zelf te bepalen hoe je het gaat aanpakken, maar het is ook mogelijk om een dubbele beloning te ontvangen als je aan de extra voorwaarden voldoet. Dit houdt in dat je alleen je doelwit mag uitschakelen, geen schade mag oplopen of ervoor moet zorgen dat je niet gezien wordt. Deze voorwaarden voor een missie zaten voor het eerst in het avontuur van Ezio en zijn een leuke toevoeging al kunnen ze soms ook frustreren.

Het eindoordeel van Philip Zeldenthuis

The Wrath of the Druids is een goede uitbreiding op AC: Valhalla en er is genoeg content te vinden om je een kleine twintig uur bezig te houden. Ierland is aardig groot en bestaat uit vier regio’s. Het Ierse landschap ziet er prachtig, maar toch ook mysterieus uit. Het Ierland uit de negende eeuw heeft zijn eigen legendes en het is interessant om daar deel van uit te maken. Je komt vergelijkbare opdrachten en missies tegen die ook in AC: Valhalla zaten zoals de View Points, vloekzegels, speciale vijanden, enz. De druïden zorgen wel voor een uitdaging, maar zijn zeker te doen als je je vaardigheden een beetje ontwikkeld hebt. Het opsporen en het uitroeien van The Children of Danu is vergelijkbaar met het opsporen en uitroeien van The Order of the Ancients, maar hierdoor niet minder vermakelijk. Assassin’s Creed Valhalla is een geweldige game en als je je met deze game hebt vermaakt, is het zeer waarschijnlijk dat je je met de uitbreiding ook zult vermaken. Persoonlijk vond ik het erg om interessant om het oude Ierland uit de negende eeuw te ontdekken in The Wrath of the Druids en ben ik zeer benieuwd naar de volgende uitbreiding: The Siege of Paris.

 • Pluspunten
 • Meer Assassin's Creed Valhalla
 • The Children of the Danu
 • Nieuwe episode in Eivors saga
 • Opzetten van handelsposten en versterken Dublin
 • Ontdekken van het prachtige oude Ierland
 • Minpunten
 • Weinig vernieuwende elementen
 • De vijanden staan soms stil, terwijl je ze aanvalt
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Philip Zeldenthuis

Philip Zeldenthuis Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?