ARMA II

 • Ontwikkelaar Bohemia I. Studio
 • Eerste releasedatum 3 juli 2009
 • Platformen Pc
 • Genre First-Person Shooter, Simulatie
 • Gameliner score

Review: ARMA II - Pc

Waar Delta Force ooit de eerste stap zette en ARMA 1 jammerlijk faalde gaat ARMA 2 dapper door in de reeks met zogeheten "combat simulatoren". Technisch gezien is ARMA2 een first person shooter maar de gemiddelde Call Of Duty 4 (COD4)-puber zal er toch echt zijn ei niet in kwijt kunnen. Ook deze jongen had het even moeilijk toen hij het zonder crosshair, IFF(Identify Friend/Foe) en strakke muisbesturing moest stellen.

Steekjes vallen

Ok', dus ARMA 2 is een simulator. Dat wil zeggen dat alles realistisch is. Let op: realistisch, niet geloofwaardig. Hier zit blijkbaar toch nog een redelijk groot verschil in. Zo komt COD4 op een hoop stukken erg geloofwaardig over omdat het allemaal gewoon goed af is. De spelwereld laat nergens echt duidelijk steekjes vallen. ARMA 2 doet dit wel en dat haalt het spel toch wel een beetje onderuit. Zo is de AI op sommige stukken abominabel. Om een voorbeeld te geven: ik sta met de instructeur naast de helikopter waar we in gaan vliegen. Op het moment dat ik het sein geef om te gaan, draait de beste man 180 graden, trekt een sprintje om de dichtstbijzijnde heli heen om vervolgens weer achterlangs bij de cabine aan te komen. Ik weet dat inzet en enthousiasme in het leger worden beloond, maar dit is belachelijk. Nou goed, om dit soort onvolkomenheden moet je heen kunnen kijken om van ARMA 2 te kunnen genieten, want ze zitten er genoeg in.

Toch goed nabootsen

Dat gezegd hebbende doet ARMA 2 zeker wel een hele hoop goed in combat sim-land. Zo kan de engine de realiteit qua wind en fysieke eigenschappen behoorlijk goed nabootsen. Als je ergens een kogel heen schiet, wordt deze dan ook in lichte mate beïnvloed daardoor. Je kan de renderafstand ook instellen tot 10 (!) kilometer, maar dan moet je wel een flinke compensatiedrang-waardige PC in huis hebben. Want net als de rest van de sims vindt de ARMA 2-engine je PC niet aardig en wil hij hem straffen. Het ziet er gelukkig wel allemaal best redelijk uit; zeker de modellen zijn van hoge kwaliteit. Over brute pc's gesproken: je gaat aan je toffe über-accurate gaming mouse niet veel hebben in ARMA 2. De kijkbewegingen zijn namelijk vrij natuurgetrouw voorzien van een lichte vertraging en afwijking. Hierdoor moet je wat langer stilstaan bij een schot om er een succes van te maken.

Het eindoordeel van Stephan Kuijsten

ARMA 2 is een goede combat sim geworden, ook al is hij niet erg toegankelijk en zitten er nog redelijk wat bugs in. Afwerking had zeker ook een stuk beter gekund, maar er zit zeker een duidelijk stijgende lijn in de serie. Houd je van combat sims, dan is het ook zeker aan te raden de demo eens te proberen. Het is zeker speelbaar en momenteel nog 'n van de weinige in zijn soort. Ikzelf ga denk ik toch maar wachten op Call Of Duty 6.

 • Pluspunten
 • Realistisme goed uitgewerkt
 • Veel mogelijkheden
 • Grafisch in orde
 • Minpunten
 • AI nogal stom
 • Bugjes
 • Grafisch loodzwaar
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?