Check hier alle E3 2021-content

Anno 2070

 • Ontwikkelaar Related Designs Software
 • Eerste releasedatum 17 november 2011
 • Platformen Pc
 • Genre Strategie
 • Gameliner score

Review: Anno 2070 - Pc

Wie kent het niet? De Anno-reeks. Je zoekt eerst naar een geschikt stuk eiland en bouwt daar je nederzetting op. Je inwoners horen het wel naar hun zin te hebben, is dat niet het geval dan hoor jij daar iets aan te doen. Net zoals de mensheid in de loop der jaren verandert, doet Anno dat ook. We gaan van de houten bootjes naar luxe jachten en van houten huisjes naar complete headquarters op het water. Dat klinkt allemaal als een hele vernieuwing, maar is Anno nog steeds net zo leuk als vroeger en is het er grafisch gezien op vooruit gegaan?

Ga je voor de eco's of de tycoons?

Daar ga je dan, met je high-tech bootje die net van de headquarters wegvaart. Die headquarters kwam overigens zomaar uit het water, het kan in de toekomst allemaal. "Kap'tein, kap'tein, land in zicht!", zegt Jean die met zijn luxe verrekijker 100x zoom op een eiland kijkt. Vooruit dan maar, laten we hier ons pakhuis neerzetten. Nadat dat gedaan is, komt het eerste probleem al om de hoek kijken. Ga je voor de eco's of voor de tycoons? De eco's proberen alles zo zuinig mogelijk en zo goed mogelijk voor het milieu, bijvoorbeeld een windmolen. Het nadeel van de eco's is dat deze voorzieningen heel veel plaats in beslag nemen. En daarbij, meestal zijn die ook nog eens heel erg duur. In ruil daarvoor krijg je wel een groene nederzetting die niet zo snel naar de knoppen zal gaan. Ga jij voor de tycoons dan heb je schijt aan alles en iedereen. Lekker zo snel mogelijk je stroomvoorzieningen bouwen voor zo weinig mogelijk geld. Natuurlijk zit hier ook een heel groot nadeel aan. Bijvoorbeeld als er een olieplatform kapot gaat op zee en de olie is aan het lekken, dan ben je behoorlijk de sjaak. Deze zogeheten fracties zul je veel tegenkomen in de game.

ontbrekende afbeelding

Hoe gaat het allemaal in zijn werk

De interface is er ook erg op vooruit gegaan. Het menu is verandert in een ultra-modern menu waarin je naast een uitgebreide video-briefing van Eve ook een hoop andere opties hebt. Eve is een een soort lerares voor je. Deze virtuele vrouw bevindt zich op je Ark (het platform wat aan het begin van een missie uit het water komt en waar je even kan aanleggen om wat grondstoffen te droppen). Eve zal je helpen in de eerste missies. Ze geeft aan waar je verschillende opdrachten, gebouwen en producten kunt vinden. Na een tijdje laat Eve het helemaal aan jou over. Mocht je nog steeds iets niet weten, dan kun je altijd nog hulp vragen.

Alle gebouwen zijn onderverdeeld onder twee verschillende categorieën. De categorieën zijn natuurlijk de eco's en de tycoons. Het is dus mogelijk om zowel eco-gebouwen als tycoon-gebouwen op jouw eiland te hebben. Zo combineer je de twee fracties en heb je een beetje evenwicht. Naast de eco's en de tycoons bestaat er ook nog een derde fractie, de techs. Deze zijn zo technisch dat ze het voor elkaar hebben gekregen om gebouwen onder de zeespiegel te bouwen. De techneuten zitten met smacht onder water te wachten om je te helpen. Als jouw stad erg technisch in elkaar zit, kloppen de techs bij je aan. Je kunt dan óók gebouwen onder water bouwen. Een erg leuke toevoeging als je het mij vraagt. Techs zijn niet te spelen, ze helpen je alleen met bijvoorbeeld de onderwater-constructies.

onbekend

Is Anno 2070 geschikt voor jou?

Anno 2070 is gemaakt voor de casual gamer. Natuurlijk, je bouwt je eigen stad en bepaalt helemaal zelf wat er in jouw stad moet gebeuren. Maar dit is niet zonder hulp. Er worden altijd prioriteiten gesteld door middel van masterquests en sidequests. Hierdoor weet je altijd hoe je je doel moet bereiken. Dit kan zelfs helemaal op jouw eigen tempo, er zit eigenlijk nooit een tijdslimiet op deze quests. Ideaal voor de casual gamer die het liever rustig aan doet en het allemaal zo goed mogelijk in orde wil hebben zonder daar heel veel bij na te moeten denken. Je kan het eventueel nog makkelijker of moeilijker maken door gebouwen zelf te beheren of niet.

Het eindoordeel van Koen van den Akker

Wat een pracht brengt deze game met zich mee. De landschappen tot in details uitgewerkt, een zee die net echt lijkt en een wonderwereld onder water. Een computer met goede processor en videokaart is geen overbodige luxe als je de game wilt spelen. Ubisoft heeft weer veel tijd gestoken in het maken van een nieuwe Anno. Wat mij betreft is dit deel van de serie weer zeer geslaagd. Gelukkig wordt je niet in het diepe gegooid als je aan Anno 2070 begint, je maakt het zo makkelijk of moeilijk als je zelf wilt. Is Anno 2070 een beetje te makkelijk voor jou en ben je een geboren architect van de toekomst? Ga dan de uitdaging aan met andere mensen met dezelfde skills in de Multiplayer.

 • Pluspunten
 • Game gaat met de tijd mee
 • Grafisch gezien steeds beter
 • Het gebruik van fracties
 • Nu ook onder water
 • Minpunten
 • Die zijn er niet
Gameliner Score
Perfect

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?