3Souls

Geplaatst op vrijdag 12 augustus 2016 door Hannah van Geffen
 • Meer informatie
 • Score

   Gameliner score:
   sterrenscore
   Community score:
   (0) hebben gestemd, inloggen en stem

   Platform:
  • Actief gebruik van Gamepad
   Fascinerend verhaal
   Pixels!
  • Gebruik Gamepad onhandig
   Weinig levens
   Frustrerende besturing
  Het is weer tijd voor een leuke platformer! Althans, hier ging ik wel van uit toen ik de game startte. is ontwikkeld én uitgegeven door Red Column, een kleine independent developer. Fun fact: een ‘red column’ is een bloem! In het Nederlands noemen wij deze plant de Vuurdoorn. En laat deze specifieke plant nou net een zeer grote rol spelen in de eerste episode van 3Souls! De game heeft overigens nog twee episodes, maar deze worden later als download beschikbaar gesteld. Ik kon dus alleen aan de slag met Episode 1: Nelesa.  Op naar Mustland


  Het verhaal begint met een verteller die je haarfijn uitlegt waar het spel precies om draait. In 3Souls speel je met een figuur waarvan de Soul buiten het lichaam is getreden. De poppetjes dragen maskers zodat hun externe ziel niet kan ontsnappen. De personages zijn Ánimas, een gemeenschap welke leeft op de planeet Mustland. Deze planeet lijkt erg op onze eigen wereld, maar we bevinden ons wel in een ander dimensie. Zo hebben ze een maan, bloemen, steden, bewoners, en regels.

  Je avontuur gaat verder in Moon Prison, waar Nelesa gevangen zit. Door middel van de Wii U Gamepad spring je met haar van plateau naar plateau. Je moet proberen de Vuurdoorns te ontwijken, net als de bloemen die her en der op de grond zijn ontstaan. Het leuke aan dit spel is dat de Gamepad actief gebruikt wordt tijdens het spelen. Zo kom je onderweg luchtschachten tegen, welke te gebruiken zijn door iemand uit een andere dimensie (ik dus). Door in de Gamepad te blazen, wordt Nelesa omhoog geschoten door de schacht. Dit is een leuke toevoeging, vooral omdat veel bestaande games de Gamepad nauwelijks gebruiken.

  Toch is deze optie erg onhandig. Iedereen met een Wii U weet dat de Gamepad erg groot is, dus om het ding telkens op te tillen om erin te blazen is nogal omslachtig. Ook het gebruik van het scherm maakt het spel erg langzaam, vooral omdat je telkens met je stylus dingen moet aantikken. Als dit met de knopjes mogelijk zou zijn, scheelt het een hoop gedoe. Waarom dit precies op deze manier is ontworpen, is voor mij een raadsel. Er zijn namelijk welgeteld drie knopjes in gebruik: twee om te lopen, één om te springen. Hier begint tevens nóg meer frustratie: de besturing is erg simpel, maar dit maakt het zeker niet makkelijk om de levels door te komen. Je hebt maar drie levens en je raakt zeer snel door deze voorraad heen. Ik ben ongeveer een uur bezig geweest om het eerste level af te sluiten. Als je door je drie levens heen bent, begin je namelijk steeds weer aan het begin van het level.  Levels vol pixels


  Ondanks deze frustraties zijn de levels mooi vormgegeven. Je begint in de eerder genoemde Moon Prison, wat al snel veranderd in een anders gekleurde buitenwereld. Je blijft de Gamepad actief gebruiken, maar er komen geen andere interacties bij. Je blijft dus alleen maar blazen in de microfoon van je controller, iets wat ik al eerder heb bekritiseerd. Één van de pluspunten is de vormgeving. Ik hou nu eenmaal van ‘nostalgische’ games en in mijn ogen is 3Souls een mooie combinatie van ouderwetse pixels en vernieuwende monologen van de characters.

  Een andere leuke extra is dat je deze game met twee personen kunt spelen. Één persoon gebruikt de Gamepad, waarmee je al blazend Nelesa door de schachten laat vliegen. De ander gebruikt een gewone Wii-controller, waarmee je kunt lopen en springen. Of dit een optimale opstelling is, valt nog te bezien, maar het is in ieder geval een leuk idee om samen de levels op te lossen.

  Het eindoordeel van Hannah van Geffen

  Het verhaal van Nelesa is de eerste episode van in totaal drie afleveringen. Ondanks de vele kritieken ben ik best nieuwsgierig geworden naar deze andere personages, maar tegelijkertijd ben ik huiverig. Uiteraard wil ik weten hoe de planeet (en de bewoners) zich verder ontwikkelt, maar ik ben bang dat de komende afleveringen net zo'n teleurstelling gaan zijn. Deze game heeft namelijk meer min- dan pluspunten, iets wat erg te betreuren valt. Het spel is voor slechts 3,60 euro verkrijgbaar via de Nintendo eShop. Weinig geld, maar onthoud dat je episodes twee en drie achteraf nog moet aanschaffen! Al met al is 3Souls een game met een fascinerend achtergrondverhaal, maar door de besturing en de moeilijke levels vind ik het persoonlijk geen aanrader.

  Reacties

  Er zijn momenteel nog geen reacties geplaatst op deze review.

  Plaats reactie:

   Bold Spoiler
   smili lol puh knipoog confuse boos bloos coool sm_eerie yawnee yes_new nooo shutup punkey winkie huil shocked