Achtergrond: It's all in the games

door Alex Zweers
Eén van de dingen waar ik vroeger op school een hekel aan had, was het maken van boekverslagen. Ik vind lezen gewoon saai. Ik ben zo’n persoon die dan liever zelf een boek schrijft, om maar bezig te blijven. Geïnteresseerd als ik was nam ik tijdens de boekenpresentatie van Herm Kisjes en Erno Mijland op Gamersdag 2009 het boek ‘It’s all in the games’ in ontvangst. Niets vermoedend dat de hele redactie vol gepland zat, dus ik opgezadeld zat met een boek dat ik zou moeten recenseren.

Wat zijn gamers?
We vinden gamen natuurlijk allemaal leuk, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld maar eens aan je ouders, die zich zorgen maken wanneer jij weer eens nachten aan één doorhaalt met World of Warcraft.

Het boek It’s all in the games geeft ouders, leraren en opvoeders een kijkje in de keuken van de gamewereld. Het is een goed cadeau voor ouders die niks van deze hobby snappen.

Het heeft twee kanten
Het boek vertelt twee kanten, namelijk de problemen die gamen veroorzaakt, denk bijvoorbeeld maar eens aan slaaptekort of achteruitgang in schoolprestaties. En aan de andere kant vertelt het boek over de positieve kanten van games. Denk bijvoorbeeld maar eens aan wat we allemaal wel niet kunnen leren met games.

Wat mij direct opviel was dat er veel gebruik werd gemaakt van verhalen van gamers en hun ervaringen met games. Het boek leest lekker weg, de verhalen zijn kort maar krachtig, ze zijn simpel opgebouwd en bovendien is het geen dikke pil, dus je bent er zo doorheen.

Het design van het boek mag zeker niet onbesproken blijven. Het ontwerp past zeker bij de doelgroep gamers. Om het andere deel van het boek te lezen moet je het boek in zijn geheel omdraaien, wat het boek een wat speels effect geeft.

Voor gamers en ouders
‘Gamen is geweldig,’ luidt de titel van de blauwe kant van het boek. Hierin wordt duidelijk beschreven wat gamen is. Duidelijk is te zien dat de auteurs goed onderzoek hebben gedaan naar wat gamen is. Daarvoor mijn complimenten, want vaak worden gamers in kranten en tijdschriften ongegrond nogal negatief afgeschilderd door de schrijver. De auteurs van dit boek hebben naar eigen zeggen veel hulp gehad van ouders, leraren en wetenschappers, maar ook van gamers zelf.

Wat ik bijzonder goed vind aan dit boek is dat het ook heel veel handige informatie herbergt. Zo staat er onder andere in wat diverse genres betekenen en inhouden, zoals RPG of FPS. Maar nog belangrijker: Het geeft een goed, realistisch beeld van wat de positieve en negatieve punten van games zijn. Het boek kun je voor 18,95 euro .

Reacties

Hostpik (03 november 2009 - 19:19)
Hostpik
 • Boss
 • 1110 reacties

Goede review, Alex! En vooral goed boek, Herm en Erno wisten de presentatie ook erg leuk te brengen

Giel Picquet (05 november 2009 - 10:22)
Giel Picquet
 • Gamer
 • 87 reacties

Ook al is een boek lezen een van de laatste dingen dat ik vrijwillig zou doen, het lijkt me een interessant boek, na het lezen van jouw recensie. Mijn interesse is gewekt. Klasse, Alex!

Peter (05 november 2009 - 10:56)
Peter
 • Diehard
 • 3029 reacties

Interessant inderdaad! Leuke review Alex.

Spitsmuis (05 november 2009 - 12:35)
Spitsmuis
 • Pwner
 • 392 reacties

Ik kan even geen boek meer zien...
Maar zo te lezen wel de moeite waard

KlaasjeNL (05 november 2009 - 19:29)
KlaasjeNL
 • Hero
 • 608 reacties

Deze zou je op je boekenlijst moeten kunnen zetten. Zeker een leuk idee om aan je ouders kado te geven voor hun verjaardag.

Miranda Slieker (05 november 2009 - 22:28)
Miranda Slieker
 • Dude
 • 50 reacties

Goede review. Ik heb het boek hier ook thuis liggen. Ik heb helaas nog geen tijd gehad om hem te lezen. Ik denk dat ik er zaterdag eens mee ga beginnen.

Plaats reactie:

  Bold Spoiler
  smili lol puh knipoog confuse boos bloos coool sm_eerie yawnee yes_new nooo shutup punkey winkie huil shocked