Twitch-streamers geplaagd door DMCA-verwijderverzoeken

Als je een Twitch-streamer bent, dan lijkt het me verstandig om eens even je inbox te bekijken. Veel Twitch-streamers worden namelijk geplaagd door DMCA-verwijderverzoeken.

De Digital Millennium Copyright Act, beter bekend als de DMCA, is een Amerikaanse wet die de auteursrechtwetgeving zo'n twintig jaar geleden heeft uitgebreid. De DMCA heeft er namelijk voor gezorgd dat het strafbaar is geworden auteursrechtelijk beschermd werk via het internet te gebruiken of te verspreiden. Rechthebbenden kunnen dan een zogenaamde takedown notice versturen, waarin verzocht wordt de digitale content waarmee inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht te verwijderen. Wanneer een dergelijke takedown notice wordt verstuurd, kan een contentmaker eigenlijk nauwelijks anders dan hieraan gehoorzamen. Op YouTube was hier al een tijd lang veel onenigheid over. Veel contentmakers op YouTube kregen namelijk geregeld DMCA-verwijderverzoeken omdat zij muziek van bekende artiesten in hun video's gebruikten. Nu lijkt deze beweging zich ook te hebben verplaatst naar streamingplatform Twitch. Het gebeurt namelijk weleens dat een streamer muziek op de achtergrond van zijn of haar stream opzet. Het schijnt nu namelijk zo te zijn dat er een heleboel Twitch-partners zijn die een mail van Twitch hebben ontvangen. In deze mail staat dat Twitch meerdere DMCA-verzoeken heeft ontvangen en zelf het heft in handen heeft genomen de gemarkeerde content te verwijderen. De mail en het verwijderen van de content geldt volgens Twitch zelfs als een waarschuwing, waarbij wordt verzocht dat de streamer zich verdiept in de wetgeving en geen DMCA takedown notices meer ontvangt.

Waarom dit nu ineens gebeurt of hoe groot de impact van de DMCA-verwijderverzoeken precies is, is momenteel nog niet bekend.

BRON Rod Breslau

Over auteur Claudia Tjia

Claudia Tjia Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Tags

REACTIES

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
VERGETEN?