Lootboxes in games strafbaar gevonden door Kansspelautoriteit

Geplaatst:
Aangepast: 20 juni 2018 16:35

De laatste jaren zijn er in diverse games lootboxes te vinden waarmee spelers nieuwe items kunnen vrijspelen. De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft hier onderzoek naar gedaan en oordeelt dat deze in sommige gevallen strafbaar zijn.

De Kansspelautoriteit heeft tien games bekeken en hiervan zijn er bij vier games items uit lootboxes te verhandelen, wat het volgens de wet verboden maakt. Het gaat hier om FIFA 18, Dota2, PubG en Rocket League. Als dit binnen acht weken niet veranderd is dan kunnen er vervolgstappen worden ondernomen. Dit kan zijn een boete of zelfs een verbod op deze games.

Volgens de Kansspelautoriteit lijken de lootboxes sterk op gokken omdat je niet weet of je wat krijgt/wint. De geluiden en effecten tijdens het openmaken van lootboxes, en het bekijken van YouTubers die pakketten openen kan verslaving met zich meebrengen. Naast de Nederlandse Kansspelautoriteit zijn er nog andere landen die onderzoek doen, waaronder buurlanden België en Duitsland. Ook wil de Amerikaanse staat Hawaï een verbod leggen op lootboxes.

Bron: NOS
Lees meer