Google kondigt streaming gameplatform Stadia aan

Tijdens de Game Developers Conference heeft Google gedurende diens presentatie Stadia aangekondigd. Dit nieuwe streaming gameplatform moet de toekomst van gamen gaan worden.

Stadia is een platform waar iedereen, op verschillende apparaten games kunnen spelen, streamen en creëren. Tijdens de presentatie was te zien dat iemand de game speelde op een Chromebook, vervolgens op zijn telefoon en daarna direct op zijn pc. Hij kon direct verder met gamen vanaf waar hij was gebleven. Stadia kan games streamen in 60 fps met HDR en 4K resolutie, aldus Google. In de toekomst moet dit opgeschroefd kunnen worden naar 8K resolutie en 120 fps. Tijdens de presentatie was onder meer te zien hoe Assassin's Creed Odyssey van Ubisoft en DOOM Eternal van id Software werden gespeeld. Google heeft bevestigd in ieder geval een samenwerking aan te gaan met Ubisoft, id Software, Unreal, Unity en Havok.

Het is de bedoeling dat je binnen enkele seconden al kunt gamen. Het platform werkt ook samen met bijvoorbeeld YouTube, waardoor je ook vanuit YouTube razendsnel een game kunt spelen. Ben je bijvoorbeeld een trailer van een bepaalde game aan het kijken en krijg je zin om die game te spelen? Geen probleem. Met een druk op de knop kun je zonder downloads binnen enkele seconden aan de slag met die game. Zo kan iemand die via YouTube aan het streamen is, zijn kijkers uitnodigen om vrijwel direct bij te springen in de game. Google gaf in 2018 al een glimp weg van dit ambitieuze plan in de vorm van Project Stream, waarbij het mogelijk was om Assassin's Creed Odyssey te spelen in je Chrome browser.

Google wil Stadia graag toegankelijk maken voor ontwikkelaars, maar start daarnaast ook een eigen studio voor het ontwikkelen van games. Niemand minder dan Jade Raymond (voorheen werkzaam bij EA en Ubisoft) krijgt de leiding over Stadia Games and Entertainment, de first party ontwikkelaar van het platform. Ondanks dat het allemaal werkt via de cloud, brengt Google ook een stukje hardware op de markt. Ze brengen een speciale Stadia controller op de markt, welke verkrijgbaar is in wit, blauw en zwart. Tijdens de Game Developers Conference, waar deze presentatie werd gehouden, is Doom Eternal in 60 fps op 4K speelbaar. Google zou Google niet zijn, als ze je niet zouden bijstaan tijdens vraagstukken. Daar zijn ze immers groot mee geworden. Stadia biedt ook een Google Assistant-functie aan waarmee je tijdens het gamen hulp kunt vragen wanneer je ergens vast komt te zitten of niet weet hoe je verder moet.

Stadia controller

Google's streaming gameplatform Stadia wordt nog dit jaar gelanceerd.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick LamersAls Junior Eindredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

REACTIES

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
VERGETEN?