Games zorgen voor slecht rijgedrag

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Wie houdt er nou niet van een politie-achtervolging in Midnight Club of Need For Speed? Neem een paar muren mee hier en daar, ram een lantaarnpaal en schud de politie af. Juist: de meeste jongeren hebben er geen problemen mee om het in een videogame te doen. In Australië hebben de autoriteiten hier echter wel moeite mee en roepen ouders op om strenger voor hun kroost te zijn.

Dave Evans, een Australische politieagent spreekt zijn onvrede uit over het rijgedrag van jongeren in zijn geboorteland. "Spellen kunnen een negatieve invloed hebben op jonge bestuurders die net hun rijbewijs hebben, omdat het ze aanzet tot risicovol gedrag. In spellen race je en crash je vooral ook. Het is enkel de zaak om wat knoppen in de drukken en dan ga je weer vrolijk verder. In het echt werkt het niet zo, je bent namelijk niet onsterfelijk," aldus de agent.

Is het weer een geval van (massa-)hysterie en wordt gamen als een zondebok gebruikt, net zoals het geval is bij elk nieuw media platform? Muziek (radio), televisie en internet zouden ook allemaal de oorzaak zijn geweest van maatschappelijke problemen. De beschuldigingen blijken vaak ongegrond te zijn en statistieken worden erg handig gebruikt en weggelaten. Naarmate de media ouder worden lijken daarnaast de beschuldigingen af te nemen.

Wat vind jij. Zetten racegames in het bijzonder aan tot gevaarlijk rijgedrag, of moeten we de onheilsprofeten de rug toe keren?

Lees meer