FIFA 21
  • ONTWIKKELAAR Electronic Arts
  • EERSTE RELEASEDATUM 9 oktober 2020
  • PLATFORMEN Pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series
  • GENRE Sport
  • GAMELINER SCORE

Dwangsom opgelegd aan EA vanwege lootboxes in FIFA

Electronic Arts heeft een dwangsom opgelegd gekregen van maximaal 10 procent van de bedrijfsomzet. Volgens de Nederlandse Kansspelautoriteit heeft FIFA namelijk gokelementen in diens lootboxsysteem.

Veel games hebben zogenaamde lootboxes, waar willekeurige items van een game inzitten die spelers pas te zien krijgen nadat de lootbox is geopend. Spelers weten dus van tevoren niet wat er in een lootbox zit en of dat een goed item is, wanneer het niet louter een cosmetische toevoeging is aan de game. Zo heeft FIFA ook lootboxes in de Ultimate Team modus, waarbij spelers willekeurige voetballers van verschillende levels van zeldzaamheid kunnen verdienen voor hun team. De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) beargumenteert dat dit een vorm van kansspel is. De rechtbank in Den Haag is hiermee akkoord gegaan en de KSA mocht daardoor een dwangsom opgeleggen aan Electronic Arts, ontwikkelaar en uitgever van de FIFA-serie. Het gaat om een dwangsom van een half miljoen euro per week wanneer er niet wordt voldaan aan de eis van geen lootboxes in de game. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal tien miljoen euro. In een verklaring laat Electronic Arts weten het niet eens te zijn met deze beslissing, omdat ze vinden dat het openen van Packs niet gaat om gokken, maar om het spel zelf en het winnen van competities. De officiële verklaring van Electronic Arts is zodoende als volgt: "FIFA en de FIFA Ultimate Team modus worden al jarenlang door spelers van over de hele wereld met veel plezier gespeeld. Daarom zijn we teleurgesteld over de beslissing die vandaag is genomen en de mogelijke impact hiervan op de Nederlandse spelers. We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We gaan tegen deze beslissing in beroep en proberen een situatie te voorkomen die impact heeft op de mogelijkheden van Nederlandse spelers om FIFA Ultimate Team volledig te spelen."
Daarbij hoopt Electronic Arts het nog samen met de KSA op te kunnen lossen: "Electronic Arts hecht veel waarde aan een positieve speelervaring: we streven ernaar alle spelers keuze, eerlijkheid, waarde en plezier te bieden in al onze spellen. We staan nog steeds open voor gesprekken met de Nederlandse Kansspelautoriteit en andere stakeholders om hun zorgen te begrijpen en oplossingen te zoeken om deze aan te pakken."

Lootbox FIFA

FIFA 21 werd uitgebracht op 9 oktober voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. De game komt ook naar next-gen consoles.

BRON NOS

Over auteur Dionne Lips

Dionne Lips Klaar om even een potje te schieten? Pas dan maar op dat je niet tegenover Dionne staat. De beste dame wint namelijk Fortnite-toernooien en schroomt zich ook niet om je even te vernietigen in Warzone. Heeft ze zin om te chillen, dan duikt ze boeken in of verliest ze zich in de lore van een RPG. Ja, Dionne heeft zeg maar van alles wat.

REACTIES

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
VERGETEN?