Tech: Netgear Nighthawk XR500

Geplaatst: 28 mei 2018 12:00
Aangepast: 23 juni 2018 17:20

Het is alweer een tijdje terug dat ik naar de Esports Game Arena afreisde om daar kennis te maken met de gaming-router die Netgear dit jaar op de markt heeft gebracht. De Netgear XR500 is speciaal ontwikkeld voor gamers die meer uit hun online gaming-experience willen halen. De router geeft je namelijk de mogelijkheid om meer controle te hebben over je eigen thuisnetwerk en de gaming-apparaten die daaraan verbonden zijn. Dat zit verpakt in een design wat naar mijn mening veel weg heeft van een alien-ruimteschip. Ik ben altijd meer van het minimalistische design geweest, dus voor mij had het niet gehoeven. Ach, het oogt wel snel en duur..

Algemene functies en aansluitingen

Op de XR500 zitten maar liefst vier dual-band antennes aangesloten om zo een groot mogelijk bereik in huis te creëren. Verwacht geen grotere afstanden dan andere routers, maar de snelheid op de afstanden die het apparaat haalt is prima. Op de router zijn aardig wat LEDjes te vinden die handig zijn om te monitoren of alles in orde is, maar deze zijn uit zetten middels een schuifje aan de achterzijde. Een fijne optie, de lampjes zijn nogal aan de felle kant.

De poorten die je op het apparaat aantreft, zijn vier LAN-poorten, één gigabit WAN-poort en twee USB-poorten. Op de bovenkant vind je twee handige knoppen voor WPS en een uit/aan knop voor WiFi. De router maakt gebruik van Smart Connect, waardoor hij automatisch voor je selecteert welke Wi-Fi band gebruikt wordt om de apparaten mee te verbinden. Het is trouwens ook mogelijk om een gast-netwerk in te stellen, mocht je ooit een feestje geven en je wachtwoord niet aan iedereen uit willen delen.

Aansluiten en installeren van het apparaat gaat vrij makkelijk. De meeste instellingen worden automatische bepaald en staan bij default ook goed. Deze zijn uiteraard later wel altijd nog aan te passen. Binnen een paar minuten zit je in de uitgebreide DUMA-OS interface. Deze is ontwikkeld in samenwerking met NetDuma. Het is overigens niet mogelijk om de installatie van de router uit te voeren met apps van Netgear. Het apparaat kan enkel ingesteld worden via je browser.

De handige functionaliteiten in DumaOS

Wat het apparaat echt onderscheidt van andere routers, is de DumaOS software en interface. Hiermee kunnen gamers een lading van instellingen tweaken om zo het online gamen te bevorderen. Na het instellen van het apparaat kom je in de uitgebreide interface en krijg je allereerst een rondleiding door alle mogelijkheden in het menu. Al de mogelijkheden worden links van het menu uitgedrukt in icoontjes, genaamd: R-Apps. De interface is zowel op de computer als smartphone bereikbaar en ook daadwerkelijk bruikbaar door een responsive design.

In de Geo-Filter kun je game-consoles zoals de PlayStation 4 en Xbox One toevoegen en daarvoor een filter instellen. Hiervoor geef je een radius in kilometers op waarin je online game met een server mag verbinden. Er zijn ook een paar profielen voor games waarin van te voren al is bepaald wat die afstand is. Het gebruik van deze geo-filter zorgt voor een aanzienlijk stabielere en snellere verbinding wat vooral handig kan zijn bij het spelen van shooters. Het kan natuurlijk wel langer duren voordat je verbonden bent met een server, omdat je simpelweg de rest weg filtert. Helaas is deze Geo-Filter alleen te gebruiken met consoles en dus niet met je game-pc. Voor je pc kun je wel de ‘spectating mode' gebruiken waardoor je wél kunt zien waarmee je verbonden bent en wat je ping is.

Een andere functie in het dashboard is de QoS (Quality of Service) waar verschillende handige opties in verstopt zitten. Zo kan je bepaalde apparaten meer bandbreedte geven dan andere apparaten in je netwerk. Handig als je je game wat belangrijker vindt dan de Netflix aflevering die je vriendin op dat moment kijkt… (grapje natuurlijk, love you schatje) De Anti-Bufferbloat functie is daarbij ook handig. Hiermee heb je in één functie vastgelegd dat game-apparaten altijd net iets meer prioriteit hebben dan niet-game apparaten in bandbreedte. Voor mij was de Anti-Bufferbloat genoeg en ik hoefde dan ook niet meer bij iedere apparaten apart hun bandbreedte in te stellen. Daarbij had ik ook nog de functie Traffic Prioritization aan staan die automatisch oppikt of je een game aan het spelen bent. Hij geeft dan de verstuurde en ontvangen pakketten voorrang van die game. Wanneer het apparaat detecteert dat je een game speelt, kun je dit in een handig overzichtje op de QoS pagina zien. Na testen blijkt dat online-gaming ook echt verloopt zonder lag en met een betere ping. Qos verbetert aanzienlijk de online-gameplay.

In het menu vind je ook de Device Manager terug waarop alle apparaten in het netwerk zichtbaar zijn. Deze werkt echter niet helemaal lekker, waardoor er veel te veel apparaten in het overzicht verschijnen met de naam ‘unnamed device'. Waar deze vandaan komen weet ik niet, maar ze zitten in ieder geval niet in mijn netwerk. Als hier een oplossing voor komt, is het handig om hier een overzicht te hebben van je gehele netwerk. De Network Monitor werkt echter wel naar tevredenheid en hier zie je welke apparaten op dat moment hoeveel bandbreedte gebruiken en de totale bandbreedte in je netwerk.

Eindoordeel

De XR500 is op geen enkel front een gemiddelde router die je in menig huishouden in de meterkast ziet hangen of op de vensterbank aantreft. Sterker nog, naar mijn weten is dit de enige router die zoveel opties voor gamers huisvest in één simpel apparaat met eveneens eenvoudige interface. Het futuristische design houdt allerlei snufjes in het apparaat schuil die van pas komen voor veel gamers. Dat maakt hem zo uniek. Voor console-gamers is de router ideaal om in huis te hebben en zo de online game-ervaring te verbeteren. Pc-gamers kunnen dus niet alle opties van de router gebruiken, maar de overige functies verbeteren nog steeds de lag en zorgen voor een betere ping. De software is nog niet helemaal bug-vrij, dus ik hoop dat Netgear hier samen met DumaOs snel naar gaat kijken. Kopers moeten wel even door het prijskaartje van 269 euro bijten.

Lees meer