Tech: Astro C40 Tr - Uniek en veelzijdig

Geplaatst:
Aangepast: 6 oktober 2020 22:01

Controllers zijn altijd lastig om te reviewen. Je moet namelijk aan zoveel verschillende dingen denken. Niet alleen op technisch vlak, maar ook op het gebied van persoonlijke voorkeur. De Astro C40 TR moet het mij een stuk makkelijker maken. De controller is namelijk van alle markten thuis. Geloof me, ik heb inmiddels flink wat controllers in de hand gehad, maar de Astro C40 TR heeft echt iets unieks te bieden. De controller is namelijk niet enkel wireless te gebruiken, maar ook nog eens modulair ingericht, iets wat ik nog niet vaak heb gezien. Daarentegen is de controller pittig aan de prijs. Is de Astro C40 TR het prijskaartje waard?

onbekend

Complex doch eenvoudig

De Astro C40 TR is bij het uitpakken al erg indrukwekkend. Wanneer je de controller voor zo’n tweehonderd piek in huis haalt, schuif je de mooi vormgegeven doos eenvoudig uit elkaar. In de verpakking huist een mooie, stevige case waar alles in zit dat je nodig hebt. Zo zitten er diverse thumbsticks, een schroevendraaiertje, micro USB-kabel en dongle in de case. Uiteraard is het pronkstuk de controller zelf en ik moet zeggen, dit is een van de mooiere controllers die ik tot nu toe heb gezien. De subtiel rode accenten zijn niet in overvloed aanwezig en de carbon afwerking geeft net dat beetje flair dat je van een controller in deze prijsklasse verwacht.

Het schroevendraaiertje in de case dient om de faceplate - die vast zit met vier schroefjes - van de controller af te schroeven. Deze faceplate verbergt de unieke eigenschap van de controller. Waar veel controllers een vaste positie hebben voor de sticks en knoppen, is het met de Astro C40 TR mogelijk om de modules naar eigen voorkeur te rangschikken. Je trekt de drie verschillende modules (twee sticks en één D-pad) er met het grootste gemak uit. Vervolgens kan je deze op de gewenste positie plaatsen. Veel van mijn vrienden vroegen zich af waarom je dat zou willen doen, maar het antwoord is bloedeenvoudig. Naast het feit dat de één een DualShock- en de ander de Xbox-setup prefereert, geeft dit je de mogelijkheid om het beste van beide te combineren. Zo vind ik de Xbox-inrichting het fijnst voor shooters, maar wint de DualShock-setup het absoluut op het gebied van fighting games. Het is een handige feature en zeker ook een toffe. Dit is namelijk niet enkel bijzonder eenvoudig in de praktijk, maar ook nog eens bijzonder effectief met verschillende genres.

onbekend

Goed, maar niet perfect

Een andere key feature van de Astro C40 TR is het feit dat deze controller draadloos is aan te sluiten op de PlayStation 4 en pc. Hiervoor behoef je enkel een dongle in een USB-poort te steken. Het is aan te raden om de controller voor gebruik aan te sluiten op de pc. Het is namelijk mogelijk om alle functies van de controller naar eigen wens in te stellen middels de software van Astro. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nacon-controllers, die over vier extra toetsen beschikken, is de C40 voorzien van twee extra knoppen die zich op de achterzijde van de controller bevinden. Deze knoppen zijn naar eigen voorkeur te mappen. Een van mijn vaste setups is de mapping van L3 en R3 zodat je niet elke keer die verdomde sticks hoeft in te drukken. Persoonlijk vind ik de twee extra knoppen meer dan genoeg. Deze zijn lekker groot en zijn een stuk eenvoudiger in te drukken dan die van Nacon. Het is mogelijk om twee verschillende profielen, wat wellicht een beetje karig is, op de controller te zetten. Middels een schakelaartje activeer je zo het profiel dat op dat moment jouw voorkeur heeft. Het inladen van eerder gecreëerde presets werkt bijzonder eenvoudig en ook het afstellen van de triggers is een altijd welkome functie. Daarnaast is het ook nog mogelijk om middels twee schuifjes de standaard triggers om te toveren tot hair triggers, waardoor je de trigger minder diep in hoeft te duwen en zo sneller kunt schieten in shooters. Uiteraard is het ook mogelijk om de sensitiviteit van de sticks af te stellen en het is zelfs mogelijk om de audio output te optimaliseren. Zo kan je de koptelefoon uitgang tweaken om net wat meer bass of trebble te genereren.

Zoals je leest heeft de Astro C40 TR een flink aantal pluspunten. Toch betrap ik mijzelf er nog op dat ik mij af en toe wel een beetje stoor aan wat kleine dingen. Zo is de controller iets groter dan ik eigenlijk zou willen. Hij is niet clunky en ook zeker niet onbruikbaar voor mensen met kleine handen, maar hij is gewoon wat groter dan ik zou willen. Dat je de PlayStation niet aan kunt zetten met de controller kan mij persoonlijk weinig schelen, maar ergens had dat wel een optie moeten zijn met zo’n prijskaartje. De batterijduur van de controller is aardig lang, je haalt er makkelijk tien á twaalf uur aan speeltijd uit op een volle accu, maar helaas krijg je geen indicatie van hoe vol de batterij nog zit via de PlayStation zelf. Ook is de manier van aansluiten een beetje achterhaald. De micro USB dient namelijk in een diepe inkeping te worden geduwd en veelal vroeg ik mij dan ook af of de kabel er wel goed in zat. Inmiddels zou een controller in deze prijsklasse toch wel op type C moeten zitten. Het is allemaal een beetje muggenziften, maar tweehonderd euro is niet niks. Een optimale integratie met de console is dan ook eigenlijk wel een beetje een vereiste.

onbekend

Eindoordeel van Rudy Wijnberg

Uniek, dat is het woord dat mij als eerste te binnen schiet wanneer ik denk aan de Astro C40 TR. De modulaire opzet van de controller is een erg leuke feature die ik wellicht meer heb gebruikt dan de standaard gamer dat zal doen. Het is erg fijn dat de controller draadloos te gebruiken is en dat de travel case boordevol extra opzetstukjes zit waarmee je de controller kunt uitrusten. Het aanpassen van de modules werkt erg eenvoudig en geeft je de optie om de beste eigenschappen van de Xbox- en PlayStation-controllers te combineren. De bijbehorende software werkt ook bijzonder makkelijk en dat is voor het gebruikersgemak wel zo fijn. Hoewel ik erg tevreden ben met de performance van deze hardware, zijn er ook een aantal minpuntjes te bespeuren. Zo is de micro USB-aansluiting niet meer van deze tijd en missen er een aantal integraties met de PlayStation wat betreft accu-feedback en het aanzetten van de console middels de controller. Ook had het fijn geweest als je net iets meer configuraties op de controller had kunnen inladen. Voor tweehonderd euro verwacht ik nagenoeg perfectie en deze minpuntjes zijn dan toch van die kleine smetjes die dat in de weg zitten. Desalniettemin is de Astro C40 TR een uitmuntend stukje hardware. Vind je toevallig nog wat extra geld onder een losse vloerplank, dan is de Astro C40 TR een leuke investering.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord