Tech: Razer Raion

Geplaatst: 14 november 2019 12:00
Aangepast: 14 november 2019 12:44

Wanneer het aankomt op het spelen van fighting games, ben ik veelal haantje de voorste. Reactievermogen, inzicht en een flinke dosis tactiek zijn een absolute must. Allemaal skills waar je zelf tijd en energie in dient te stoppen, maar toch zijn er middelen om je een steuntje in de rug te geven. Zo mocht ik laatst van start met de Razer Raion, een aparte controller voor de PlayStation 4 en pc die een arcade stick nabootst zonder het daadwerkelijk te zijn. Met een prijskaartje van 99 euro is het stukje hardware niet zomaar iets dat je als probeersel in huis haalt. En daarom ben je hier. Is de Razer Raion de bijna honderd eckies waard?

Button mashen

Wat valt op? Nouja, laten we beginnen met het ontbreken van de analoge sticks. De twee pookjes zijn verleden tijd en zijn vervangen voor een d-pad en zes grote, gigantische, niet te missen knoppen. Deze knoppen zijn uiteraard bedoeld voor fightinggames waarbij snelle toegang noodzakelijk is. Tevens is de controller voorzien van twee shoulder buttons en twee triggers. Verder is de controller aan te sluiten middels een drie meter lange USB-kabel die niet los te koppelen is van de Raion. Dit zorgt voor minder vertraging wat weer tot een snellere reactie in-game moet leiden. Als laatste is de controller voorzien van twee extra toetsen die de instellingen van de mic kunnen wijzigen. Druk je deze tegelijkertijd in, dan lock je de options en share buttons die het touchpad omringen. Wel zo handig om eventuele slip-ups te voorkomen.

Opvallend is dat de face buttons niet tot nauwelijks klikken. Hierdoor is het makkelijk om bepaalde combo’s in bijvoorbeeld Street Fighter V met een schuifbeweging te maken. Daarnaast zijn de buttons uiterst gevoelig en is de kleinste tik al genoeg om respons uit de controller te krijgen. Ergens mis ik de klik wel een beetje. Door de ietwat aparte layout van de controller weet ik namelijk niet altijd waar mijn vingers zich bevinden. Door de gevoelloze button press krijg ik geen goede feedback wat weer tot verwarring kan leiden.

Oefening baart kunst

Bij het openen van de doos had ik slechts één gedachte. Wie gaat dit in hemelsnaam gebruiken? De Razer Raion hangt immers overal tussenin. De controller leent zich niet voor games buiten het platform- en fighting genre om en het is ook geen echte arcadestick door het ontbreken van de stick (duh). Daarnaast is het nou ook niet dat ik deze controller een hele grote pré vind hebben ten opzichte van de DualShock 4. Maar na verloop van tijd begon ik aan de indeling te wennen. De twee extra knoppen geven je net wat meer mogelijkheden in de traditionele fightinggames waardoor je eerder flashy combo's uit de mouw weet te schudden. Daarbij is de controller bijzonder compact van vorm en licht van gewicht. Daardoor gooi je hem zo in de tas als je even naar wat vrienden gaat voor wat versus-potjes op de bank.

Qua design is de controller typisch van Razer. De matzwarte plastic afwerking is mooi en uiteraard is het touchpad voorzien van het kenmerkende Razer logo. Wel mis ik nog wat verfraaiing. Zo zit er een LED-indicator aan de onderzijde van het touchpad, maar hadden ze hier niet meer mee kunnen doen? Hadden ze niet net even wat mooiers kunnen maken met wat verlichting hier en daar om ook nog wat moois voor die 99 euro te krijgen? Afijn, dat zijn slechts visuele dingetjes en dat doet geen afbreuk aan het daadwerkelijke product en diens doeleinden.

Eindoordeel van Rudy Wijnberg

Binnen het fighting- en platform genre, heb je aan de Razer Raion een aardige controller. Hij is licht van gewicht en voelt goed in de hand. Helaas is hij niet draadloos, maar dat komt de responstijd wel ten goede. Qua looks is er weinig bijzonder aan de Raion. De afwerking is mooi te noemen, maar hij voelt lang niet altijd even solide aan in de hand. Daarbij mis ik ook gewoon de daadwerkelijke stick. Een d-pad is leuk, maar ga je voor een echte arcade stick, dan gaat mijn voorkeur toch echt uit naar de (veel duurdere) Razer Panthera. Het kost je wat meer, maar ik ben er zeker van dat je daar veel meer plezier uit weet te halen.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord